Ο μπαμπάς έχει δύναμη…

2-the-father-and-son-love

Είναι ένας πατέρας όπως όλοι. Ζούσε και ζει μέσα στους πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, με τη φόρα της δικής του ιστορίας, όμως πριν από μερικά χρόνια, όταν γεννήθηκε ο γιός του, συνειδητοποίησε ξεκάθαρα πως κάτι άλλαξε και κάτι θα αλλάζει πλέον κάθε μέρα. Ο ίδιος…

Με οδηγό την απόφασή του να είναι ένας μπαμπάς με συναίσθημα, με κατανόηση και υπομονή. Όχι σκληρός, απρόσιτος, αυστηρός και αμετακίνητος. Αυτή είναι και η αληθινή του δύναμη.

Η αληθινή δύναμη βρίσκεται στο να είσαι ευγενής, στο να δείχνεις κατανόηση στα παιδιά σου. Η αληθινή δύναμη βρίσκεται στην ενσυναίσθηση, στη συμπόνια, στην ενθάρρυνση. Βρίσκεται στην ικανότητά σου να βλέπεις πίσω από τα προφανή και να ακούς πραγματικά. Δύναμη δεν είναι η τιμωρία, ούτε οι φωνές. Η στάση της «σκληρής αγάπης» που τιμωρεί και καταδικάζει στην παραμικρή στραβοτιμονιά, είναι αδυναμία.

Ο Eric D. Greene, ένας πατέρας που εδώ και τέσσερα χρόνια, από τότε που γεννήθηκε ο γιός του βλέπει τη ζωή αλλιώς συνοψίζει το τι σημαίνει πραγματική δύναμη:

– Αληθινή δύναμη είναι να λες «σ’ αγαπώ» πολλές φορές τη μέρα, κάθε μέρα.

– Αληθινή δύναμη είναι να προσπαθείς να ελέγξεις τα δικά σου συναισθήματα και όχι τα συναισθήματα των παιδιών.

– Αληθινή δύναμη είναι να αισθάνεσαι περηφάνια για αυτό που είναι τα παιδιά σου, χωρίς να νοιάζεσαι για το «τι θα πει ο κόσμος».

– Αληθινή δύναμη είναι να βρίσκεις κάθε μέρα λίγο χρόνο για να βρεθείς ένας προς έναν, χωρίς τηλεόραση, χωρίς το κινητό, χωρίς κάτι άλλο να αποσπά την προσοχή σου.

– Αληθινή δύναμη είναι να ενθαρρύνεις τις συμπεριφορές που εύχεσαι να βλέπεις πάντα από τα παιδιά σου, αντί να εξαντλείσαι σε φωνές και διαμαρτυρίες γύρω από εκείνες που δεν σου αρέσουν.

– Αληθινή δύναμη είναι να λες στα παιδιά «με συγχωρείς» όταν κάνεις ένα λάθος.

– Αληθινή δύναμη είναι να εστιάζεις στη σχέση και όχι στο «σωστό» ή «λάθος».

– Αληθινή δύναμη είναι να παρατηρείς τα ταλέντα και τις ικανότητες των παιδιών και αυτά να επισημαίνεις, αντί να εστιάζεις στις αδυναμίες τους.

– Αληθινή δύναμη είναι να ακούς τις αγωνίες τους κι όχι να απαιτείς να ακούσουν τις δικές σου.

– Αληθινή δύναμη είναι η ανοιχτή καρδιά και ο σεβασμός.  

eric-forrest-july2014

Πηγή