Πώς περιποιούμαστε το προσώπου του μωρού;

Επιτέλους ήρθε το μωρό σας στον κόσμο! Εννέα μήνες μετά και επιτέλους βλέπετε τα ποδαράκια του, τα μάτια του, τα αυτάκια του, όλα! Το χαζεύετε με τις ώρες και αντιλαμβάνεστε με ένα “μίνι κύμα πανικού” ότι είσαστε πια υπεύθυνοι για ένα τόσο δα πλασματάκι!

Η φροντίδα του στην αρχή, σας φαίνεται “βουνό”, δεν χρειάζεστε όμως να πανικοβάλλεστε καθώς ορισμένες απλές οδηγίες είναι αρκετές για να σας δώσουν την άνεση που χρειάζεται.

Τι πρέπει να ξέρετε για την περιποίηση του προσώπου του μωρού σας;

Αυτιά μωρού

Τα στεγνώνουμε εξωτερικά με μια πετσέτα μετά από το μπάνιο. Όχι μπατονέτες!!Εκτός από τον κίνδυνο τραυματισμού της τυμπανικής μεμβράνης, καταστρέφουμε την φυσική προστασία της κυψελίδας και προδιαθέτουμε για μολύνσεις.

Μύτη μωρού

Στα περισσότερα μωρά, υπάρχει αρκετή ποσότητα βλέννας στη ρινική κοιλότητα μετά τη γέννησή τους και θα πρέπει να καθαρίζεται, εάν ακούτε τυχόν ρουθούνισμα στο μωρό σας (κυρίως την ώρα που κοιμάται ή τρώει, γίνεται αντιληπτό). Αυτό γίνεται με αμπούλα φυσιολογικού ορού τοποθετώντας το μωρά στο πλάι και πιέζοντας την αμπούλα (2- 2,5ml σε κάθε ρουθούνι) μέσα στο ρουθούνι και μετά γυρίζοντας στο άλλο πλάι και κάνοντας το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Είναι καλό να γίνεται απόφραξη της μύτης πριν από το γεύμα, ώστε να τρώει καλύτερα και μετά να κοιμάται πιο ήρεμα. Μην διστάσετε να επαναλάβετε το ίδιο, όσες φορές την ημέρα χρειαστεί αλλά και καμία, εάν δεν είναι απαραίτητο. Μετά την τοποθέτηση του ορού κρατήστε το μωρό σε στάση ρεψίματος για να ηρεμήσει και να βοηθηθεί να βγάλει τις βλέννες που εμποδίζουν την αναπνοή του. Αποφύγετε αυτή τη διαδικασία αμέσως μετά το γεύμα γιατί μπορεί να προκληθεί εμετός.

Mάτια μωρού

Αν το μωράκι σας εμφανίσει τσίμπλες, αφού κρατήσετε με το ένα χέρι σας το κεφαλάκι του από το σβέρκο, με το άλλο θα ρίξετε φυσιολογικό ορό στο ματάκι του και θα το σκουπίσετε με μία γάζα (καλύτερα αποστειρωμένη). Όταν τελειώσετε με το ένα μάτι, αλλάξτε γάζα και καθαρίστε και το άλλο.

Βασίλης Κελλάρης MD – Phd – MSc
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
περισσότερα εδώ: vasiliskellaris.gr