Μεγαλώνει ο Μότσαρτ εξυπνότερα παιδιά;

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το ενδιαφέρον βιβλίο του αυστραλού ψυχολόγου Andrew Whitehouse που ασχολείται με μύθους γύρω από την εγκυμοσύνη και την παιδική ηλικία και με το αν η επιστήμη έχει καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα για το αν οι μύθοι για την εγκυμοσύνη και την ανατροφή των παιδιών ισχύουν ή όχι.

Το βιβλίο Μεγαλώνει ο Μότσαρτ εξυπνότερα παιδιά; είναι ένα ξεχωριστό δώρο που μπορείτε να κάνετε στην έγκυο σύντροφό της, αλλά κι ένα βιβλίο συγχρόνως που αξίζει να το διαβάσετε κι εσείς. Μέσα από τις σελίδες του θα πάρετε απαντήσεις σε γνωστούς… μύθους και απορίες που έχετε εσείς και η σύντροφός σας.

Μύθοι όπως:

– Τα κινητά και τα ποδήλατα βλάπτουν το σπέρμα;

– Όταν μια γυναίκα κάνει παιδί χάνει ένα δόντι;

– Μπορεί η ζάχαρη να κάνει το αγγελούδι σας διαολάκι;

– Τα βιντεοπαιχνίδια προκαλούν επιθετικότητα;

– Αγόρια και Μπάρμπι, κορίτσια και όπλα: τι συμβαίνει;

– Είναι τα πρωτότοκα παιδιά πιο έξυπνα;

– Οι όμορφοι άνθρωποι κάνουν καλύτερα μωρά;

– Θα αρέσουν στο παιδί σας τα καρότα όσο αρέσουν και σ’ εσάς;

– Είναι μαγκιά να έχεις γεννηθεί χειμώνα;

– Θα πρέπει να καλέσουμε στο πάρτι και τον φανταστικό του φίλο;

– Μεγαλώνει ο Μότσαρτ εξυπνότερα παιδιά;

Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που προκύπτουν συχνά στις συζητήσεις μεταξύ γονιών χωρίς ποτέ κανείς να καταλήγει σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα. Σ’ αυτό το βιβλίο θα βρείτε απαντήσεις σε δεκατρείς διαδεδομένους μύθους για την εγκυμοσύνη και την ανατροφή των παιδιών μέσα από καθημερινά παραδείγματα, ιστορικές αναφορές και τις τελευταίες εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας.

Οι μύθοι που εξετάζονται σε αυτό το βιβλίο ακολουθούν όλη την πορεία της δημιουργίας της ανθρώπινης ζωής, από τη στιγμή κιόλας της βιολογικής έλξης ανάμεσα σε έναν άντρα και σε μια γυναίκα. Θα δούμε αν τα στενά εσώρουχα και τα κινητά τηλέφωνα μειώνουν τη ζωτικότητα του σπέρματος ενός άντρα και αν τα παιδιά που γεννιούνται χειμώνα είναι διαφορετικά από τα παιδιά που γεννιούνται καλοκαίρι. Θα ανακαλύψουμε αν τα βρέφη μπορούν πραγματικά να ακούνε μουσική μέσα στην κοιλιά της μητέρας τους και αν οι προτιμήσεις των παιδιών για κάποια παιχνίδια στην παιδική ηλικία μας δίνουν κάποια ένδειξη για τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους αργότερα. Εξετάζεται επίσης το θέμα της σειράς γέννησης μέσα στην οικογένεια, το θέμα των φανταστικών φίλων και των επιθετικών βιντεοπαιχνιδιών, πάντα μέσα από το πρίσμα της επιστήμης. Αυτό το βιβλίο εξερευνά επίσης την προέλευση των μύθων αυτών μέσα από μια περιήγηση στην αρχαία Ελλάδα, στη βικτοριανή Αγγλία και στην Αμερική του 20ού αιώνα, για να αναφέρουμε από πού προέρχονται μερικοί από τους μύθους μας, καθώς πολλές φορές φαίνεται ότι η ιστορία είναι το ίδιο σημαντική με τις απαντήσεις που δίνει η επιστήμη.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο αυστραλός ψυχολόγος Andrew Whitehouse διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Winthrop, είναι ιατρικός ερευνητής (διευθύνει ερευνητική ομάδα που ασχολείται με τα αίτια και την αντιμετώπιση του αυτισμού) και συγγραφέας βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης. Το 2011 έλαβε τον τιμητικό τίτλο Western Australian Tall Poppy της χρονιάς (ειδικό βραβείο που απονέμεται στην Αυστραλία σε ακαδημαϊκούς με σημαντικό έργο), το 2012 ήταν φιναλίστ για το έγκριτο βραβείο Eureka και το 2013 συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους 100 πιο σημαίνοντες Αυστραλούς.