-
Το αίσθημα του σεβασμού.
Παιδί που μεγαλώνει χωρίς να μάθει να σέβεται θα είναι πάντα μερικώς μορφωμένο. Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν δείχνοντας σεβασμό που πηγάζει από μέσα τους. Σεβασμό προς τους γονείς τους, τα αδέλφια τους, τους ηλικιωμένους, τους συμμαθητές, τους δυνατούς αλλά και τους αδύναμους, προς κάθε συνάνθρωπο.
-
Η αξία της ευθύνης.
Είναι σημαντικό να μαθαίνει ένα παιδί την αξία της ευθύνης. Να αισθάνεται χρήσιμο στην οικογένεια του και υπεύθυνο για όσα αναλαμβάνει. Μεγαλώνοντας η αξία της ευθύνης παραμένει πυξίδα και στάση ζωής δημιουργώντας ένα όραμα για μία καλύτερη κοινωνία.
-
Η αρετή της ενσυναίσθησης.
Από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να μεταδώσετε στο παιδί σας είναι η αρετή της ενσυναίσθησης. Να μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματα του, να μην ντρέπεται για αυτά. Όταν έχουμε πλήρη επίγνωση των συναισθημάτων μας ξέρουμε να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας ευκολότερα. Να ζητάμε συγνώμη όταν πρέπει και να τα δίνουμε διάχυτα όταν το αισθανόμαστε
-
Η σημασία της ευγνωμοσύνης.
Το να νιώθουμε τυχεροί για όσα έχουμε και να εκτιμάμε όσα μας προσφέρουν οι γονείς και η οικογένειά μας είναι κάτι που διδάσκεται από την παιδική ηλικία. Η αναγνώριση της προσπάθειας και του κόπου που κάνουν οι αγαπημένοι μας άνθρωποι για να είμαστε ευτυχισμένοι είναι μια πολύ σημαντική αξία που πρέπει να τους εμφυσήσουμε.
-
Η αξία της γενναιοδωρίας.
Ή αλλιώς η αξία του να μοιράζεσαι! Το να είσαι γενναιόδωρος είναι μια ιδιότητα που όλοι οι γονείς έχουν, αφού έχουν μάθει να είναι δοτικοί με τα παιδιά τους και να μοιράζονται τα πάντα μαζί τους. Το ίδιο όμως πρέπει να ισχύει και για τους υπόλοιπους ανθρώπους. Η γενναιοδωρία δεν εμπεριέχει την έννοια του ανταλλάγματος και της λογικής «αφού σου έδωσα κάτι, πρέπει κι εσύ να μου δώσεις κάτι». Είναι σημαντικό να δώσουμε και παραδείγματα στο παιδί μας, ώστε το ίδιο να αντιληφθεί τη σημασία της πράξης. Συλλέξτε χρήματα, αγαθά ή ό,τι άλλο μπορείτε και θέλετε να προσφέρετε και δωρίστε το, εξηγώντας στο παιδί σας την πράξη σας. Πείτε του πως, όταν ακούσατε για την προσφορά της εταιρείας Visa η οποία μαζί με συνεργαζόμενες τράπεζες προσέφεραν γενναιόδωρα 1.000.000€ για 2η χρονιά σε 15 ΜΚΟ, εμπνευστήκατε εντονότερα για να προσφέρετε κι εσείς. Έπειτα ρωτήστε το παιδί, αν με τη δική σας πράξη το ίδιο αισθάνεται πως θα ήθελε κι εκείνο να προσφέρει παιχνίδια ή χρήματα ή ό,τι θα ήθελε και φυσικά παροτρύνετέ το να συζητήσει τον κύκλο προσφοράς και γενναιοδωρίας με κάποιον άλλο κ.ο.κ. Τα παραδείγματα αυτά λειτουργούν ως ένας συνδετικός κρίκος που αλληλοεπιδρά στους ανθρώπους κάνοντας τον «κύκλο» συνεχή.
-
Ευγένεια.
Μάθετε το παιδί να λέει «ευχαριστώ» ή να χαρίζει ένα χαμόγελο, ακόμα και για το πιο απλό πράγμα που του δίνουν. Πρέπει να καταλάβει ότι κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να του κάνει δωράκια ή να του φέρεται σωστά, οπότε πρέπει να δείχνει έμπρακτα την ευγνωμοσύνη του.
-
Αυταπάρνηση.
Διαβάστε στο παιδί ιστορίες με ήρωες που παλεύουν ειρηνικά για την επικράτηση του καλού στον κόσμο και μιλήστε του για το πόσο σημαντικό είναι να δείχνει αλληλεγγύη στη ζωή του σε ανθρώπους που αδικούνται, ακόμα κι αν εκείνο δεν έχει να κερδίσει κάτι από αυτό.
-
Προσήλωση στο στόχο.
Το παιδί πρέπει να μάθει να βάζει στόχους στη ζωή του και να μην τα παρατάει μέχρι να τους υλοποιήσει. Άρα λοιπόν, κάθε φορά που δυσκολεύεται να κατακτήσει κάτι που θέλει, μην παραλείπετε να το ενθαρρύνετε να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο την προσπάθεια.
-
Μεγαλοψυχία.
Συζητήστε με το παιδί για την αξία της συγχώρεσης και παράλληλα ότι η εκδίκηση δεν πρέπει να έχει θέση στη νοοτροπία του. Για παράδειγμα, όταν έρθει σπίτι θυμωμένο επειδή το πείραξε ένας φίλος του, παροτρύνετέ το να μην του κρατήσει κακία και να συμφιλιωθούν άμεσα με δική του πρωτοβουλία.
-
Ειλικρίνεια.
Δείξτε στα παιδιά ότι δεν έχουν λόγο να φοβούνται την αποκάλυψη ενός λάθους που έκαναν. Δώστε τους να καταλάβουν ότι τα λάθη είναι στο πρόγραμμα και η ειλικρίνεια εκτιμάται ως στάση ζωής, ακόμα και αν η αλήθεια είναι