Οι γεύσεις και οι μυρωδιές της παιδικής ηλικίας μας φέρνουν πιο κοντά μέσα από στιγμές χαράς και δημιουργίας στην «καρδιά» του σπιτιού, την κουζίνα.
Νωχελικά σαββατοκύριακα κι ελεύθερα απογεύματα, οικογενειακές στιγμές που αναζητούν τη γεύση τους: Τη μεθυστική μυρωδιά από φρέσκο βούτυρο που τυλίγει το σπίτι σαν μαμαδίστικη αγκαλιά. Την τραγανή μπισκοτο-μπουκιά που κάνει τα μάτια να μισοκλείνουν από ευχαρίστηση. Τις αισθήσεις, τις εμπειρίες, τις αναμνήσεις που μας μεγάλωσαν ως παιδιά και μας ακολουθούν μέχρι σήμερα ως μαμάδες, καθώς δείχνουμε στα παιδιά μας τον κόσμο.
Αυτές είναι οι μικρές μεγάλες χαρές της οικογένειας. Και σήμερα βρήκαν τη γεύση τους, μια γεύση τόσο οικεία και γνώριμη: Τα μπισκότα Μιράντα Παπαδοπούλου, η ίδια η γεύση της παιδικής ηλικίας, έρχονται σε νέα πράσινη συσκευασία. Με 30% λιγότερη ζάχαρη, πλούσια σε βιταμίνες B1, B2, B3, B5, Β6, B9, και D, μέταλλα (σίδηρο και ασβέστιο) και φυτικές ίνες για περισσότερη ενέργεια, κάθε ώρα της ημέρας.
Την ώρα που ανυπόμονα χεράκια απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους μπισκότα, μια υπέροχη ιδέα έρχεται να αλλάξει τη μέρα μας: Ας μαγειρέψουμε μαζί, μαμάδες και παιδιά, απλές και πεντανόστιμες γλυκές συνταγές με έμπνευση τα αγαπημένα μας Μιράντα Παπαδοπούλου με 30% λιγότερη ζάχαρη!
Η γεύση της παιδικής ηλικίας τώρα μας φέρνει ακόμα πιο κοντά, μετατρέποντας τις ώρες στο σπίτι σε στιγμές χαράς και δημιουργίας. Σε στιγμές που κάποτε θα συντροφεύουν τα παιδιά μας όπως κι εμάς τώρα. Που ακόμη θυμόμαστε το τραπέζι στην κουζίνα της μαμάς, τότε πανύψηλο και τεράστιο στα μάτια μας, να είναι στρωμένο με κάθε είδους υλικά… και μετά, το σκαρφάλωμα στην καρέκλα που ερχόταν μετά από την πρώτη εκείνη φωνούλα: «Μαμά, άσε με να βοηθήσω!».
Κι είναι εκείνες οι στιγμές που μένουν «ζωντανές» όσο οι γεύσεις του χθες, του σήμερα, του αύριο, καθώς βλέπουμε τα χεράκια με προθυμία να ετοιμάζουν τα μπισκότα για το άλεσμα και τα μάτια να λάμπουν από χαρά μπροστά στο μικρό μα και τόσο σημαντικό επίτευγμα: μια χελωνίτσα από κομμάτια φρέσκων φρούτων τέλεια τοποθετημένη πάνω σ’ ένα ταρτάκι.
Μαζί μας στην κουζίνα, τα μικρά μας εξασκούν τις δεξιότητές τους, μαθαίνουν τη συνεργασία, γεμίζουν με υπερηφάνεια βλέποντας την κάθε τους κίνηση να παίρνει σχήμα και μορφή στο πιο όμορφο και γλυκό αποτέλεσμα: «Βοήθησα κι εγώ!», λένε – κι η χαρά τους δεν κρύβεται.
Κι είναι η στιγμή εκείνη, η μικρή και τόσο σημαντική, που νιώθεις σαν μαμά όπως η μαμά σου: «Σήμερα που βοηθήσατε κι εσείς, σαν να έγιναν πιο νόστιμα…»
Σήμερα καταλαβαίνεις ότι όντως, όταν το έλεγε, κι εκείνη το εννοούσε.
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Απολαυστικές, απλές και προσιτές, συμπληρώνουν με μέλι και γλύκα από φρούτα τα Μιράντα Παπαδοπούλου με 30% λιγότερη ζάχαρη, στην πράσινη συσκευασία. Και φυσικά προσφέρονται σαν κέρασμα για ακόμη περισσότερες γλυκές στιγμές.
Ατομικά ταρτάκια με μήλο-αχλάδι και μπισκότα Μιράντα: Κερδίζουν τα παιδιά με την πρώτη ματιά, καθώς είναι στολισμένα με «χελωνάκια» από πράσινο μήλο και πράσινο σταφύλι. Ένα πολύ ωραίο σνακ για το σπίτι, αλλά κι ένα φανταστικό κέρασμα για το play date στον κήπο, στην αυλή ή στο μπαλκόνι.
Τάρτα με φρούτα και μπισκότα Μιράντα: Η διακόσμηση περιλαμβάνει «φατσούλες» από φρέσκες φράουλες και σμέουρα… και φυσικά γλείψιμο του μπολ στο τέλος! Μπορεί να είναι η γλυκιά γεύση στο πλούσιο πρωινό ή στο δεκατιανό του σαββατοκύριακου, το επιδόρπιο στο οικογενειακό τραπέζι ή ακόμη κι ένα κέρασμα για νωρίς το απόγευμα.
Ατομικά ταρτάκια με μήλο-αχλάδι και μπισκότα Μιράντα
Για 4 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Κόστος: >10 ευρώ
Υλικά
Για τη βάση
Φόρμες τάρτας διαμέτρου βάσης 8 εκ.
1 πακέτο 250 γρ. μπισκότα Μιράντα με 30% λιγότερη ζάχαρη
120 γρ. βούτυρο αγελάδος
Για την κρέμα γιαούρτι
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
100 γρ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος
50 γρ. μέλι
30 γρ. ζάχαρη άχνη
½ stick βανίλιας
Για τη διακόσμηση
2 πράσινα μήλα
Λευκό σταφύλι
Σποράκια φράουλας ή ακτινίδιο για τα ματάκια
Εκτέλεση
- Κάνουμε τα μπισκότα Μιράντα Παπαδοπούλου με 30% λιγότερη ζάχαρη σκόνη σε ένα μίξερ.
- Λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε το μείγμα στα τριμμένα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
- Στρώνουμε το μείγμα μπισκότου στις φόρμες και σχηματίζουμε το κέλυφος από τα ταρτάκια. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για να δέσει η βάση για τουλάχιστον μισή ώρα.
- Για την κρέμα γιαούρτι: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και το περιεχόμενο του stick βανίλιας για λίγα λεπτά μέχρι να διογκωθεί. Προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι και το μέλι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα. Μεταφέρουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό στόμιο και μοιράζουμε τη κρέμα ισόποσα στα ταρτάκια. Διατηρούμε στο ψυγείο.
- Διακοσμούμε μαζί με το παιδί, λίγο πριν σερβίρουμε, για να διατηρήσουν τα φρούτα όλες τους τις βιταμίνες. Χρησιμοποιούμε φρεσκοκομμένο πράσινο μήλο για το σώμα της χελώνας και πράσινο σταφύλι για τα ποδαράκια και το κεφάλι της. Για τα ματάκια της χελώνας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σποράκια φράουλας ή τα μαύρα σποράκια από το ακτινίδιο.
Τάρτα με φρούτα και μπισκότα Μιράντα
Για 10 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Κόστος: >10 ευρώ
Υλικά
Για τη βάση
Μακρόστενη ταρτιέρα 35 εκ.
1 + 1/2 πακέτο (375 γρ.) μπισκότα Μιράντα Παπαδοπούλου με 30% λιγότερη ζάχαρη
165 γρ. βούτυρο αγελάδος
90 γρ. θυμαρίσιο μέλι
Για τη μαρμελάδα μήλο – αχλάδι
1 κόκκινο μήλο, καθαρισμένο // περίπου 140 γρ.
1 αχλάδι, καθαρισμένο // περίπου 85 γρ.
300 ml νερό
80 γρ. θυμαρίσιο μέλι
1 κουταλιά της σούπας corn flour
Χυμό από μισό λεμόνι
1 stick κανέλας
1 φύλλο ζελατίνης
Για την κρέμα βανίλια
320 ml γάλα
100 γρ. θυμαρίσιο μέλι
4 κρόκους από παστεριωμένα αυγά
35 γρ. corn flour
½ stick βανίλιας
2 φύλλα ζελατίνης
Για τη διακόσμηση
4 μπισκότα Μιράντα Παπαδοπούλου με 30% λιγότερη ζάχαρη
Έτοιμο λευκό γλάσο διακόσμησης
Σταγόνες σοκολάτας
Φρέσκιες φράουλες και σμέουρα
Εκτέλεση
- Κάνουμε τα μπισκότα Μιράντα Παπαδοπούλου με 30% λιγότερη ζάχαρη σκόνη σε ένα μίξερ.
- Λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το θυμαρίσιο μέλι και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε το μείγμα στα τριμμένα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
- Στρώνουμε το μείγμα μπισκότου σε μια μακρόστενη ταρτιέρα και το πιέζουμε ελαφρά ώστε να σχηματίσουμε το κέλυφος της τάρτας. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για να δέσει η βάση για τουλάχιστον μισή ώρα.
- Για τη μαρμελάδα: Κόβουμε τα καθαρισμένα φρούτα σε μικρά κομμάτια και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμόνι. Μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε το νερό, το μέλι και το stick κανέλας. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα.
- Προσθέτουμε το corn flour στη μισή ποσότητα μαρμελάδας που έχει δημιουργηθεί και πολτοποιούμε τα υπόλοιπα φρούτα με ένα μίξερ. Συνδυάζουμε αυτές τις δύο ποσότητες και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά με μία σπάτουλα. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε 1 φύλλο ζελατίνης που έχουμε αφήσει να μαλακώσει σε λίγο κρύο νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά. Γεμίζουμε με τη μαρμελάδα το κέλυφος της τάρτας και μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
- Σε ένα κατσαρολάκι, συνδυάζουμε το γάλα με το μέλι και το περιεχόμενο από μισό stick βανίλιας. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά προσέχοντας να μην βράσει. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξει τα αρώματα από τη βανίλια.
- Σε ένα μπολ, συνδυάζουμε τους κρόκους με το corn flour και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα με τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα των κρόκων στο υπόλοιπο γάλα και μαγειρεύουμε την κρέμα που δημιουργείται σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει (περίπου 5 λεπτά).
- Απομακρύνουμε από τη φωτιά και περνάμε την κρέμα από ένα σουρωτήρι για να απομακρύνουμε τυχόν σβόλους.
- Ρίχνουμε 2 φύλλα ζελατίνης που έχουμε αφήσει να μαλακώσουν σε λίγο κρύο νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά και ανακατεύουμε καλά.
- Γεμίζουμε το κέλυφος της τάρτας και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο να δέσει για τουλάχιστον μια ώρα.
- Διακοσμούμε με μπισκότα Μιράντα Παπαδοπούλου στα οποία έχουμε σχεδιάσει ματάκια με έτοιμο λευκό γλάσο και σταγόνες σοκολάτας. Προσθέτουμε φρέσκιες φράουλες και σμέουρα με το σερβίρισμα, για να διατηρήσουν όλες τους τις βιταμίνες.
Κι αυτή είναι μόλις η αρχή! Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερη έμπνευση και γεύσεις, είτε μαζί με τα Μιράντα με 30% λιγότερη ζάχαρη είτε με τα «κλασικά» Μιράντα στην κόκκινη συσκευασία, εδώ