Εμπλουτίστε τη διατροφή των παιδιών σας

Τα παιδιά σας έχουν περιορισμένη γκάμα τροφών; Υπάρχει τρόπος για να εμπλουτίσετε τη διατροφή τους!

γράφει η Κία Καραγιάννη

Ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους γονείς είναι να τρέφεται σωστά το μικρό τους παιδί. Αν ανήκετε στην κατηγορία που τα παιδιά σας δε δοκιμάζουν εύκολα νέες τροφές και νέες γεύσεις τα παρακάτω βήματα θα σας φανούν χρήσιμα:

1. Φροντίστε ώστε η ώρα του φαγητού να είναι χαρούμενη και διασκεδαστική. Θέλει υπομονή και καθόλου πίεση. Αποφύγετε τον τσακωμό για τα γεύματα. Είναι προτιμότερο να τρώτε όλοι μαζί με το παιδί σας στο τραπέζι κι όχι να καθήσετε αποκλειστικά για να το ταίσετε.

2. Σύμφωνα με μελέτες τα παιδιά χρειάζεται να εξοικειωθούν με μία τροφή προτού την καταναλώσουν. Ίσως χρειαστεί να προσφέρετε μέχρι και 20 φορές την ίδια τροφή πριν την αποδεχτεί και την καταναλώσει.

3. Εντάξτε όσες περισσότερες τροφές μπορείτε μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Μετά από αυτή την ηλικία τα παιδιά αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια επιλεκτικής διατροφικής συμπεριφοράς.

4. Αποτελείτε πρότυπο για το παιδί σας, το οποίο έχει την τάση να μιμείται ό,τι κάνετε. Γι’ αυτό δώστε το καλό παράδειγμα και καταναλώστε μπροστά του όλα τα τρόφιμα που θα θέλατε να καταναλώσει εκείνο.

5. Αφήστε το παιδί να πάρει μέρος τόσο στην αγορά των τροφίμων (να τα πιάσει, να τα μυρίσει, να τα επεξεργαστεί) όσο και στο μαγείρεμα αυτών. Αφήστε το να πειραματιστεί και να δημιουργήσει. Η προσωπική ενασχόληση των παιδιών με την προετοιμασία του φαγητού δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα και προτρέπει τα παιδιά να δοκιμάσουν αυτά που ετοίμασαν.

6. Κρύψτε μέσα σε μαγειρεμένα φαγητά τα τρόφιμα που δεν τρώει το παιδί σας. π.χ. Εάν δεν τρώει αυγό μπορείτε να ετοιμάσετε αυγόφετες ή κέικ ή υγιεινές τηγανίτες. Εάν δεν τρώει πολλά λαχανικά μπορείτε να ετοιμάσετε κεφτεδάκια λαχανικών ή κέικ λαχανικών ή ομελέτα με λαχανικά.

7. Προσφέρετε μία νέα τροφή μαζί με μία αγαπημένη του.

8. Δημιουργήστε πιάτα με φαντασία και όμορφα χρώματα. Κόψτε τα τρόφιμα σε μικρά κομμάτια και σχηματίστε στο παιδικό πιάτο αστείες φατσούλες, αστεράκια, σπιτάκια κ.α. Μέσα από το παιχνίδι το φαγητό θα γίνει πιο ελκυστικό.

Καλή επιτυχία!