Τα παιδιά σας έχουν περιορισμένη γκάμα τροφών; Υπάρχει τρόπος για να εμπλουτίσετε τη διατροφή τους!
γράφει η Κία Καραγιάννη
Ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους γονείς είναι να τρέφεται σωστά το μικρό τους παιδί. Αν ανήκετε στην κατηγορία που τα παιδιά σας δε δοκιμάζουν εύκολα νέες τροφές και νέες γεύσεις τα παρακάτω βήματα θα σας φανούν χρήσιμα:
1. Φροντίστε ώστε η ώρα του φαγητού να είναι χαρούμενη και διασκεδαστική. Θέλει υπομονή και καθόλου πίεση. Αποφύγετε τον τσακωμό για τα γεύματα. Είναι προτιμότερο να τρώτε όλοι μαζί με το παιδί σας στο τραπέζι κι όχι να καθήσετε αποκλειστικά για να το ταίσετε.
2. Σύμφωνα με μελέτες τα παιδιά χρειάζεται να εξοικειωθούν με μία τροφή προτού την καταναλώσουν. Ίσως χρειαστεί να προσφέρετε μέχρι και 20 φορές την ίδια τροφή πριν την αποδεχτεί και την καταναλώσει.
3. Εντάξτε όσες περισσότερες τροφές μπορείτε μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Μετά από αυτή την ηλικία τα παιδιά αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια επιλεκτικής διατροφικής συμπεριφοράς.
4. Αποτελείτε πρότυπο για το παιδί σας, το οποίο έχει την τάση να μιμείται ό,τι κάνετε. Γι’ αυτό δώστε το καλό παράδειγμα και καταναλώστε μπροστά του όλα τα τρόφιμα που θα θέλατε να καταναλώσει εκείνο.
5. Αφήστε το παιδί να πάρει μέρος τόσο στην αγορά των τροφίμων (να τα πιάσει, να τα μυρίσει, να τα επεξεργαστεί) όσο και στο μαγείρεμα αυτών. Αφήστε το να πειραματιστεί και να δημιουργήσει. Η προσωπική ενασχόληση των παιδιών με την προετοιμασία του φαγητού δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα και προτρέπει τα παιδιά να δοκιμάσουν αυτά που ετοίμασαν.
6. Κρύψτε μέσα σε μαγειρεμένα φαγητά τα τρόφιμα που δεν τρώει το παιδί σας. π.χ. Εάν δεν τρώει αυγό μπορείτε να ετοιμάσετε αυγόφετες ή κέικ ή υγιεινές τηγανίτες. Εάν δεν τρώει πολλά λαχανικά μπορείτε να ετοιμάσετε κεφτεδάκια λαχανικών ή κέικ λαχανικών ή ομελέτα με λαχανικά.
7. Προσφέρετε μία νέα τροφή μαζί με μία αγαπημένη του.
8. Δημιουργήστε πιάτα με φαντασία και όμορφα χρώματα. Κόψτε τα τρόφιμα σε μικρά κομμάτια και σχηματίστε στο παιδικό πιάτο αστείες φατσούλες, αστεράκια, σπιτάκια κ.α. Μέσα από το παιχνίδι το φαγητό θα γίνει πιο ελκυστικό.
Καλή επιτυχία!

Η διατροφολόγος-διαιτολόγος, ολιστικός βοτανολόγος, πιστοποιημένη life coach, Κία Καραγιάννη είναι ο άνθρωπος- σύμμαχος των superdads σε θέματα διατροφής για τους ίδιους αλλά και για τα παιδιά. Είναι ο σύμμαχος που θα μας βοηθήσει να μείνουμε fit και υγιείς. Ιδιοκτήτρια του Nutri Medical Hall, πρότυπης μονάδας που ασχολείται με το health coaching και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε επαγγελματικά σεμινάρια για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών και της παχυσαρκίας από το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών σε συνεργασία με το Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED). Στη συνέχεια σπούδασε στο Μαϊάμι των ΗΠΑ και έλαβε δίπλωμα Life Coach and Weight Loss Master Coach σύμφωνα με όλα τα απαιτούμενα κριτήρια από τον International Coach Federation (ICF). Έχει ολοκληρώσει σπουδές πάνω στο αντικείμενο της Ολιστικής Βοτανολογίας και ασχολείται με φυσικές αγωγές με βότανα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στην ψυχολογία της διατροφής, τη διευθέτηση αρμονικής σχέσης μεταξύ ειδικού και ασθενούς αλλά και την πρόληψη της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας. Λαμβάνει μέρος σε σειρά συνεδρίων με σκοπό τη συνεχή ενημέρωσή της πάνω σε θέματα διατροφής και well being. Ασχολείται ενεργά με το οξειδωτικό στρες και την αντιοξειδωτική διατροφή διερευνώντας τις αποθήκες του κάθε οργανισμού σε αντιοξειδωτικά και δίνοντας συμβουλές για την ενίσχυση αυτών. Ασχολείται με την διαιτολογική υποστήριξη εφήβων ποδοσφαιριστών και έχει διατελέσει καθηγήτρια Διατροφής σε δημόσια ΙEK του νομού Θεσσαλονίκης. Δραστηριοποιείται επίσης στην παροχή διαιτολογικής υποστήριξης σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Τεχνολόγων Διατροφής και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.