Η συνταγή που ακολουθεί δεν είναι απλά μία συνταγή. Είναι όλα τα μυστικά της ομελέτας…
Κείμενο και Φωτογραφίες: Δημήτρης Κοπαράνης
Αν την κάνετε μία φορά, δεν θα την ξεχάσετε ποτέ. Το καλύτερο; Είναι έτοιμη μέχρι να ετοιμάσετε τον καφέ σας. Οι διαιτολόγοι θα έλεγαν πως το αβγό είναι ένα πλήρες γεύμα. Εγώ θεωρώ πως ανήκει στην κατηγορία των βασικών εφοδίων. Από ένα απλά βρασμένο αβγό για πρωϊνό σε μία τεχνικά άψογη Hollandaise, τα αβγά μπορεί να είναι η αρχή για ένα γρήγορο και θρεπτικό γεύμα.
Tips & Tricks πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα:
– Η ομελέτα στο τηγάνι γίνεται με δύο ή τέσσερα αβγά. Ανάλογα με το πόσο παχιά μας αρέσει. Εγώ προτιμώ τη λεπτή που έχει δεμένη υφή.
– Η αγαπημένη μου ομελέτα έχει μόνο αβγά. Ούτε γάλα, ούτε τυρί, ούτε αλεύρι. Προσωπικά προτιμώ τα ΑΒΓΑ ΤΕΝΕΚΕΤΖΗ
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα βάζο που κλείνει καλά για να χτυπήσουμε τα αβγά. Διαλέγουμε ένα μεγάλο βάζο, σπάμε τα αβγά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και κουνάμε με δύναμη.
– Χρησιμοποιούμε βούτυρο και λίγο χαρτί κουζίνας για να βουτυρώσουμε το τηγάνι μας.
– Είναι καλό να έχουμε ένα συγκεκριμένο τηγάνι για ομελέτες και μία σπάτουλα σιλικόνης.
– Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, με το καπάκι κλειστό. Αν για κάποιο λόγο υπάρχουν υδρατμοί στο καπάκι, σκουπίζουμε με ένα πανάκι. Αν μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία δεν θα έχουμε τέτοιο πρόβλημα.
– Αν φτιάξουμε πάνω από δύο ομελέτες στη σειρά, το τηγάνι θα ανεβάσει θερμοκρασία. Τότε πιάνουμε το άδειο τηγάνι και βρέχουμε τον πάτο του με τρεχούμενο νερό μέχρι να κρυώσει.
Υλικά για μία ομελέτα
– 2 ΑΒΓΑ ΤΕΝΕΚΕΤΖΗ
– 1 κ.σ. βούτυρο
– αλάτι και πιπέρι
– φρυγανισμένο ψωμί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε το τηγάνι και ανάβουμε το μάτι στο 3. Σπάμε τα αβγά σε ένα βάζο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε στο τηγάνι, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε για 10 λεπτά. Τότε η ομελέτα θα είναι έτοιμη. Χρησιμοποιούμε μία ελαστική σπάτουλα για να τη μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Τυλίγουμε σε ρολό και σερβίρουμε σε φρυγανισμένο ψωμί.
Το φαγητό είναι η μεγάλη μου αγάπη και η βασική μου απασχόληση. Food blogger, food editor, μάγειρας, το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από ένα γεμάτο πιάτο ή μία κατσαρόλα. Η γευστική μου ταυτότητα διαμορφώθηκε μέσα από έρευνα και συνεχείς δοκιμές, πειραματισμούς, διάβασμα και γευστικές δοκιμές. Αγαπώ τις απλές, καθαρές και «άγριες» γεύσεις, τα υλικά στην απλούστερη μορφή τους, τα πιάτα που έχουν να διηγηθούν μία ιστορία. Τα αγαπαπημένα υλικά είναι τα όσπρια, τα λαχανικά από τον κήπο, τα άγρια χόρτα, τα ελαιόλαδα και το χιούμορ. Μαγειρεύω για το Estrella: Tapas & Tapes. Κείμενα μου φιλοξενούνται στα περιοδικά GLOW και Parallaxi, διδάσκω μαγειρική σε ενήλικες και παιδιά στη σχολή Μαρμίτα και συνεργάζομαι με τη Geographical και το superdad.gr.