Μόνος μπαμπάς στην κουζίνα – Κριθαράκι κοκκινιστό με κόκκινη πιπεριά

 

Τα τελευταία χρόνια, το κριθαράκι έκανε comeback στις κουζίνες κερδίζοντας τον τίτλο του πιο… εκνευριστικού ονόματος. Κριθαρότο. Εκνευρίζεσαι και μόνο που το γράφεις. Στην ουσία, το κριθαράκι είναι ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα που μπορεί κανείς να φάει στην Ελλάδα χειμώνα-καλοκαίρι. Αρκεί να προσέξει κάποια πράγματα.

Κείμενο και φωτογραφίες: Δημήτρης Κοπαράνης

Χρησιμοποιείστε ένα ζωμό, πολλά λαχανικά, ορό γάλακτος αλλά για όνομα μη το νεροβράσετε. Το κριθαράκι είναι ζυμαρικό και απορροφά όλη τη νοστιμιά του φαγητού, αρκεί να υπάρχει (η νοστιμιά). Υπολογίστε γύρω στα 22 λεπτά για το μαγείρεμά του. Επίσης, αν το αφήσετε λίγο πριν το σερβίρισμα θα ρουφήξει όλα τα υγρά του, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να γίνει… στόκος. Βάλτε τα λαχανικά προς το τέλος του μαγειρέματος για να διατηρηθούν τραγανά. Ένα τυρί τύπου κατίκι ή φέτα είναι τέλειο αν είναι μαγειρεμένο με λαχανικά. Αν στο μαγείρεμα χρησιμοποιήσετε κρέας, σερβίρετέ το μ’ ένα παλαιωμένο κασέρι σε μεγάλους κύβους για να λιώσει ωραία. Εγώ το προτιμώ με ελιές.

Ας ξεκινήσουμε:

Υλικά για 4 άτομα

– 400 γρ. κριθαράκι μέτριο
– 2 κ.σ. πέστο κόκκινης πιπεριάς (δες τη συνταγή από προηγούμενη ανάρτηση)
– 500 ml ζεστό νερό
– 2 πιπεριές ψιλοκομμένες
– αστεροειδής γλυκάνισος
– ρίγανη ξερή
– ελαιόλαδο
– αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα διαλύστε το πέστο πιπεριάς σε ζεστό νερό και στη συνέχεια προσθέστε το κριθαράκι. Μαγειρέψτε το σε χαμηλή φωτιά για 22 λεπτά με το καπάκι κλειστό. Τσεκάρετε το μαγείρεμά του, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και αφήστε για για 10 λεπτά με το καπάκι κλειστό για να χυλώσει. Σερβίρετέ το χλιαρό με χωριάτικο ψωμί, τυρί κι ελιές, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.