Οι πιπεριές βρίσκονται σε αφθονία την περίοδο αυτή και είναι από τα πιο νόστιμα υλικά που μπορεί κανείς να μαγειρέψει.
Κείμενο και φωτογραφίες: Δημήτρης Κοπαράνης
Αν ψήσετε τις πιπεριές σε μεγάλη ποσότητα μπορείτε να τις φυλάξετε σε βάζα στο ψυγείο ή στα ντουλάπια σας και όχι μόνο θα σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση αλλά θα σας κάνουν τον νικητή της βραδιάς. Το πέστο κόκκινης πιπεριάς που ακολουθεί είναι τέλειο με μια μακαρονάδα, βάση για μία γρήγορη πίτσα και ως σως για ένα σάντουιτς.
Ας ξεκινήσουμε:
Υλικά για το πέστο πιπεριάς
– 1 κιλό πιπεριές κόκκινες
– 4 κ.σ. ελαιόλαδο
– 100 γρ. φυστίκια ψημμένα, χοντροκομμένα, μαζί με το φλούδι τους
– 1 κ.γ. ξύδι
– 100 γρ. παρμεζάνα
– φρέσκο θυμάρι
– αλάτι και πιπέρι
Υλικά για μπιφτέκια κοτόπουλο (για 4 άτομα)
– 800 γρ. κιμάς κοτόπουλο από μπούτι
– 1 αβγό (το ασπράδι του)
– 1 κ.σ. ξύδι
– 1 κ.γ. αποξηραμένα μανιτάρια σκόνη
– 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
– 1 κ.σ. ελαιόλαδο
– αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ψήνετε τις πιπεριές στη σχάρα ή σε καυτό φούρνο με λίγο λάδι και αλάτι. Όταν ψηθούν τις ξεφλουδίζετε και τις κάνετε πουρέ. Ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά. Αν δεν το καταναλώσετε άμεσα μπορείτε να το φυλάξετε για λίγες μέρες στο ψυγείο. Επίσης, αφού θα μπείτε που θα μπείτε στον κόπο, νομίζω καλύτερα να πάτε για τη διπλάσια ποσότητα. Ζυμώνετε τα υλικά για τα μπιφτέκια για 10 λεπτά και τα πλάθετε. Ψήνετε σε σχάρα ή τηγάνι για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά, σε χαμηλή φωτιά. Αν χρησιμοποιείτε τηγάνι, σκεπάστε το με καπάκι. Σερβίρετε σε χωριάτικο ψωμί με το πέστο κόκκινης πιπεριάς, φέτες φρέσκιας ντομάτας και κρεμμύδι.
Αν δε βάλετε φωτιά σε barbecue, χρησιμοποιείστε καυτό φούρνο. Χρειάζεται εμπειρία για να διακρίνετε τη σωστή στιγμή που θα πρέπει να βγάλετε τις πιπεριές απ’ το φούρνο. Θα πρέπει να έχουν ψηθεί, η φλούδα να έχει μαυρίσει σε κάποια σημεία αλλά να μην καεί τελείως. Αν καούν πικρίζουν. Αν δεν καούν καθόλου δεν έχουν γεύση καπνού. Αν έχουν πολλά υγρά στραγγίστε τες. Τα φυστίκια είναι αλατισμένα, οπότε προσοχή με το αλάτι.
Το φαγητό είναι η μεγάλη μου αγάπη και η βασική μου απασχόληση. Food blogger, food editor, μάγειρας, το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από ένα γεμάτο πιάτο ή μία κατσαρόλα. Η γευστική μου ταυτότητα διαμορφώθηκε μέσα από έρευνα και συνεχείς δοκιμές, πειραματισμούς, διάβασμα και γευστικές δοκιμές. Αγαπώ τις απλές, καθαρές και «άγριες» γεύσεις, τα υλικά στην απλούστερη μορφή τους, τα πιάτα που έχουν να διηγηθούν μία ιστορία. Τα αγαπαπημένα υλικά είναι τα όσπρια, τα λαχανικά από τον κήπο, τα άγρια χόρτα, τα ελαιόλαδα και το χιούμορ. Μαγειρεύω για το Estrella: Tapas & Tapes. Κείμενα μου φιλοξενούνται στα περιοδικά GLOW και Parallaxi, διδάσκω μαγειρική σε ενήλικες και παιδιά στη σχολή Μαρμίτα και συνεργάζομαι με τη Geographical και το superdad.gr.