Ντομάτα, τυρί, βασιλικός. Ο συνδυασμός αυτός είναι αχτύπητος και αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος για να τον απολαύσετε.
Κείμενο και φωτογραφίες: Δημήτρης Κοπαράνης
To πέστο φέτας, μπορεί να γίνει όσο καυτερό αντέχετε, ενώ με τη ντομάτα και το τυρί, θα δροσίσει η κατάσταση. Οι τορτίγιες είναι «σωτήριες» στην κουζίνα και αντέχουν πολλές μέρες στο ψυγείο.
Υλικά για 4 άτομα
– 4 τορτίγιες
– 4 ντομάτες Lucia κομμένες σε φέτες
– 1 αγγουράκι σε φέτες
– 1 κρεμμύδι σε κυβάκια
– βασιλικός
– ελαιόλαδο
– αλάτι και πιπέρι
για το πέστο φέτας
– 200 γρ. φέτα (μαλακή)
– μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι
– μερικά φυλλαράκια βασιλικού
– πράσινη καυτερή πιπεριά, όσο αντέχετε και όσο θέλετε
– λίγο φρέσκο γάλα
– 2 κ.σ. φυστίκια
– λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε το πέστο αλέθοντας όλα τα υλικά μαζί μέχρι να έχετε μία ωραία κρέμα.Είναι ευκολότερο να αραιώσετε το μείγμα παρά να το σφίξετε. Οπότε με προσοχή τα υγρά παρακαλώ. Επίσης, η κρέμα αυτή σφίγγει όταν μένει στο ψυγείο για πολλές ώρες.
Κόψτε τις ντομάτες, ανακατέψτε τες με το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το αγγουράκι, το αλάτι και το πιπέρι και αφήστε τες στο πλάι μέχρι να σερβίρετε. Περάστε τις τορτίγιες από καυτό τηγάνι ή grill. Προσοχή μπορεί να αρπάξουν και να ξεραθούν σε δευτερόλεπτα, οπότε να είστε συγκεντρωμένοι.
Για το σερβίρισμα
Πάρτε τις τορτίγιες και απλώστε από μία κουταλιά της σούπας κρέμα φέτας. Διπλώστε τις στη μέση. Θα πρέπει να έχετε τέσσερα ημικύκλια. Γεμίστε με το μείγμα της ντομάτας και σερβίρετε με το λεμόνι στο πλάι. Ταιριάζει πολύ και δροσίζει από το κάψιμο.
Το φαγητό είναι η μεγάλη μου αγάπη και η βασική μου απασχόληση. Food blogger, food editor, μάγειρας, το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από ένα γεμάτο πιάτο ή μία κατσαρόλα. Η γευστική μου ταυτότητα διαμορφώθηκε μέσα από έρευνα και συνεχείς δοκιμές, πειραματισμούς, διάβασμα και γευστικές δοκιμές. Αγαπώ τις απλές, καθαρές και «άγριες» γεύσεις, τα υλικά στην απλούστερη μορφή τους, τα πιάτα που έχουν να διηγηθούν μία ιστορία. Τα αγαπαπημένα υλικά είναι τα όσπρια, τα λαχανικά από τον κήπο, τα άγρια χόρτα, τα ελαιόλαδα και το χιούμορ. Μαγειρεύω για το Estrella: Tapas & Tapes. Κείμενα μου φιλοξενούνται στα περιοδικά GLOW και Parallaxi, διδάσκω μαγειρική σε ενήλικες και παιδιά στη σχολή Μαρμίτα και συνεργάζομαι με τη Geographical και το superdad.gr.