Είναι ο κορονοϊός επικίνδυνος για τα παιδιά;

 

Οι ειδικοί εξακολουθούν να μαθαίνουν για τον κορονοΐό, οπότε δεν έχουμε ακόμη πολλές πληροφορίες γι’ αυτό. Όμως υπάρχουν πολύ λιγότερες περιπτώσεις εμφάνισης του ιού σε παιδιά. Τα περισσότερα πήραν τη λοίμωξη από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.

Ο ιός φαίνεται να προκαλεί μία πιο ήπια λοίμωξη στα παιδιά από ότι σε ενήλικες ή ηλικιωμένους.

Αυτή τη στιγμή η ιλαρά και η γρίπη είναι μεγαλύτερα προβλήματα για τα παιδιά από τον κορονοΐό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εμβολιάσει το παιδί για τις ασθένειες αυτές. Αν όχι κάντε το τώρα, δηλώνουν οι ειδικοί.

Πώς να μιλήσετε με το παιδί σας.

Τα παιδιά ακούνε για τον κορονοΐό. Πρέπει να έχουν αξιόπιστες πληροφορίες και είναι καλό να τις έχουν από εσάς.

Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί:

Μάθετε τι γνωρίζουν ήδη. Οι ερωτήσεις σας πρέπει να σχετίζονται με το επίπεδο της ηλικίας τους. Στα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να ρωτήσετε αν μιλούν στο σχολείο για τον ιό. Στα μικρότερα, αν έχουν ακούσει τους ενήλικες να μιλούν για μία νέα ασθένεια που υπάρχει.

Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε τι γνωρίζουν και αν ακούν λάθος πληροφορίες. Αν διαπιστώσετε ότι δεν ενδιαφέρονται να κάνουν πολλές ερωτήσεις, δεν πειράζει, μην επιμένετε.

Δώστε στο παιδί παρηγοριά αλλά και ειλικρίνεια.

Προσπαθήστε να αισθάνεται ασφάλεια αλλά να είστε ειλικρινείς. Μην το «φορτώνεται» με περισσότερες λεπτομέρειες που δεν χρειάζεται τη στιγμή αυτή.

Πρέπει να είστε καλά ενημερωμένοι με αξιόπιστες πληροφορίες, ώστε να μπορείτε να αποτρέψετε τα παιδιά να πιστεύουν τρομακτικά νέα.

Μιλήστε ήρεμα και καθησυχαστικά, εξηγώντας τους ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που αρρωσταίνουν αισθάνονται ότι έχουν γρίπη ή κρυολόγημα. Τα παιδιά ανησυχούν όταν βλέπουν ότι οι γονείς τους ανησυχούν. Η δική σας ηρεμία θα τα καθησυχάσει.

Αφήστε τα να σας πουν τους φόβους τους. Δεν είναι κακό. Τονίστε όμως ότι όπως δηλώνουν οι ειδικοί τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν όπως οι μεγάλοι.

Προσέξτε πότε χρειάζονται καθοδήγηση. Να είστε ενήμεροι για το πώς λαμβάνουν νέα και πληροφορίες, ειδικά τα μεγαλύτερα παιδιά από το διαδίκτυο. Προσέξτε το περιεχόμενο αυτών που διαβάζουν ώστε να μην έχουν ανακριβείς και τρομακτικές πληροφορίες.

Δώστε τους συγκεκριμένα πράγματα που μπορούν να κάνουν για να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο. Ο καλός ύπνος, το συχνό πλύσιμο των χεριών τους θα τα βοηθήσουν να παραμείνουν υγιή και δυνατά. Εξηγήστε τους ότι το κανονικό πλύσιμο των χεριών βοηθά επίσης να σταματήσουν τη διάδοση των ιών σε άλλους. Μην ξεχνάτε να είστε το καλό μοντέλο. Συχνό πλύσιμο χεριών!

Μιλήστε για όλα τα πράγματα που συμβαίνουν για να είναι οι άνθρωποι ασφαλείς και υγιείς. Το έργο των γιατρών και των νοσοκομείων είναι επίσης σημαντικό. Όπως και η τεράστια προσπάθεια των επιστημόνων για να βρεθεί το εμβόλιο.

Δείτε τις ειδήσεις μαζί με τα μεγαλύτερα παιδιά φυσικά. Και εξηγήστε ότι ο θάνατος από τον ιό αυτό εξακολουθεί να είναι σπάνιος.
Τα παιδιά και οι έφηβοι συχνά ανησυχούν περισσότερο για την οικογένεια και τους φίλους παρά για τον εαυτό τους. Για παράδειγμα, όταν ακούν ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά, θα ανησυχήσουν για τον παππού και την γιαγιά τους.

Η συχνή επικοινωνία θα τα καθησυχάσει.

Συνεχίστε να μιλάτε με τα παιδιά σας. Μιλήστε για τον νέο αυτό ιό, ως έναν τρόπο να τα βοηθήσετε να μάθουν για το σώμα τους, όπως το πώς το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τις ασθένειες. Και ότι δεν θα αργήσουν οι επιστήμονες να βρουν το φάρμακο/εμβόλιο που θα τον καταπολεμήσει όπως έχουν κάνει και με άλλες ασθένειες.