Περί αθλητισμού ο λόγος: Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε όλοι το φαινόμενο “Τσιτσιπάς”, ένα παιδί που κατάφερε να κάνει όλη την Ελλάδα να ασχοληθεί με το τένις. Βλέποντας τις επιτυχίες αυτού του αθλητή, σκέφτομαι πόσα παιδάκια τον παρακολουθούν και κάνουν κι εκείνα μεγάλα όνειρα.
Περνάω μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μου στα γήπεδα. Και αυτό που παρατηρώ είναι ότι εμείς οι γονείς, χωρίς να το θέλουμε τις περισσότερες φορές, ίσως γιατί μας παρασύρει ο ενθουσιασμός μας, κάνουμε παρατηρήσεις στα παιδιά μας για τα λάθη τους. Εκνευριζόμαστε και φωνάζουμε στην κερκίδα. Η συμπεριφορά μας όμως έχει αντίκτυπο στους μικρούς αθλητές. Τα παιδιά μας είναι σημαντικό να βλέπουν το άθλημα που έχουν διαλέξει σαν μια όμορφη και υγιή εμπειρία και όχι σαν σκληρό ανταγωνισμό.
Πολύ συχνά συναντώ γονείς “διαιτητές” που φωνάζουν γιατί το παιδί τους αδικήθηκε σε μια ή περισσότερες φάσεις του αγώνα. Ή γονείς “προπονητές” που τρέχουν να πουν στο παιδί αν έπαιξε αρκετά ή όχι. Τι λάθη έκανε και αναλύουν τον αγώνα. Αυτή η συμπεριφορά δεν βοηθάει τα παιδιά μας. Τα γεμίζει με άγχος και τα μαθαίνει να πιστεύουν ότι όταν κάτι πάει στραβά φταίνε οι άλλοι.
Τα παιδιά μας είναι σημαντικό να αγαπούν αυτό που κάνουν. Και για να πετύχουν όσα περισσότερα μπορούν είναι καλό εμείς οι γονείς να αφήσουμε τους προπονητές τους να τα εκπαιδεύσουν. Είναι η δουλειά τους και σίγουρα την ξέρουν καλύτερα από εμάς. Ας αφήσουμε τα παιδιά μας να περνάνε καλά μέσα από το άθλημα που έχουν διαλέξει. Εμείς αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να πιστέψουμε σε εκείνα και να τα μάθουμε να πιστεύουν στον εαυτό τους.
Η συμπεριφορά του γονιού καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την συμπεριφορά και τις επιδόσεις του μικρού αθλητή.
Την επόμενη φορά που θα πάμε στο γήπεδο για να δούμε τα παιδιά μας είναι καλό να θυμόαστε:
• Η κριτική και οι φωνές δεν βοηθούν καθόλου, καταρρακώνουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού μας.
• Διατηρήστε την ψυχραιμία σας, το παιδί μαθαίνει από τις συμπεριφορές μας.
• Ο αγώνας που κερδίζει είναι δικός του.
• Αφήστε τους προπονητές να κρίνουν αν τα κατάφερε καλά ή όχι και να διορθώσουν τα λάθη που μπορεί να έκανε.
• Πείτε του μπράβο για την προσπάθεια.
• Διδάξτε του να έχει πάθος και να αγαπά αυτό που κάνει.
• Διδάξτε να μην φοβάται την αποτυχία. Το να χάσουμε είναι μέρος του παιχνιδιού.
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ήρθε η ώρα να συστηθώ λοιπόν, είμαι η Αναστασία, ψυχολόγος, μαμά του Ερμή και της Ίριδας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, αγαπώ να περνάω χρόνο με τα παιδιά μου, να μαγειρεύω, να διαβάζω βιβλία, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω τα ταξίδια, το καλό κρασί, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου. Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας.