3 πράγματα που πρέπει να πείτε στην κόρη σας πριν φύγει για τις σπουδές της

Το κοριτσάκι σας μεγάλωσε τελείωσε το σχολείο και είναι έτοιμη να φύγει από κοντά σας, συνεχίζοντας για τις σπουδές της. Είστε ανήσυχος, λίγο φοβάστε και αναρωτιέστε αν πράγματι είναι έτοιμη για το Πανεπιστήμιο/Κολέγιο.

Ησυχάστε. Υπάρχουν κάποιες συμβουλές, κάποια πράγματα που μπορείτε να της πείτε εγκαίρως και που χωρίς αμφιβολία θα την βοηθήσουν. Και δεν αφορούν τα μαθήματα ή τις εξετάσεις. Αλλά είναι προετοιμασμένη για τον έξω κόσμο; Σαν πατέρας, αντιμετωπίζετε την πραγματικότητα ότι δεν μπορείτε πια να προστατεύσετε το κοριτσάκι σας καθώς μπαίνει σε ένα νέο περιβάλλον προσωπικής ευθύνης. 

Όμως μπορείτε να τη βοηθήσετε να προετοιμαστεί για τις προκλήσεις του να είναι μακριά από το σπίτι προτού κατευθυνθεί στο φοιτητικό δωμάτιο.

Πείτε της ότι έχει εγγενή αξία. 

Πως μετρά η κόρη σας τη δική της αξία; Στο Πανεπιστήμιο οι πεποιθήσεις της θα δοκιμαστούν. Οι μαθητές και οι καθηγητές θα αναρωτηθούν για ότι της έχετε διδάξει σαν γονέας. Εάν γνωρίζει που βρίσκεται η εγγενής αξίας της και έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της, θα είναι λιγότερο επιρρεπής σε μία υπαρξιακή κρίση. 

Να της θυμίζετε κάθε μέρα πόσο γενναία, αποφασιστική και ανεξάρτητη γίνεται. Δώστε συγκεκριμένα παραδείγματα για το πότε υποστήριξε την γνώμη της, παραδέχτηκε την αυτοεκτίμησή της, την δική της αξία και πόσο περήφανος είστε γι’ αυτήν. Μην φοβάστε να την αγκαλιάσετε όταν αμφιβάλλει για τον εαυτό της. Όσο πιο κοντά της είστε, τόσο πιο πιθανό είναι να στραφεί σε σας, αν συναντήσει προβλήματα στο Πανεπιστήμιο.

 Πείτε της ότι η ποικιλομορφία είναι καλή για την ευημερία της. 

Πρέπει να καταλάβει ότι η ποικιλομορφία/πολυπολιτισμικότητα,  ενώ είναι προκλητική είναι σημαντική. Στο Πανεπιστήμιο θα συναντήσει σπουδαστές από πολλές πόλεις, ακόμη και χώρες, με διαφορετική ίσως κουλτούρα, θρησκεία και φιλοσοφία. Δηλαδή ένα μείγμα πολιτισμών, φιλοσοφιών και φυλών. Αρχικά, θα προσπαθήσει να κάνει φίλους με άτομα με τα οποία έχει κάτι κοινό, όπως φοιτητές από την ίδια πόλη ή χώρα.  Έτσι θα μεταβεί σε ένα νέο περιβάλλον, αλλά δεν θα πρέπει να είναι ο μόνος τρόπος. Όσο περισσότερο επικοινωνεί και συναναστρέφεται με άτομα που σκέφτονται και ενεργούν διαφορετικά, τόσο περισσότερο θα επεκτείνεται ο εγκέφαλός της. Το μυαλό μας αναπτύσσεται καθώς αποκτούμε νέες εμπειρίες και πρότυπα σκέψης. Η ποικιλομορφία θα την κάνει πιο συμπονετική και πιο ευγενική.

Πείτε της να μην γίνει «σιλό»!

«Το να μην παίρνεις το ρίσκο για μία νέα γνωριμία και συνεργασία είναι μία χαμένη ευκαιρία»!

Το να έχεις μία ομάδα φίλων είναι ένα σημαντικό πράγμα, αλλά η δικτύωση με άλλα άτομα στον τομέα σου είναι κάτι άλλο. Η συνεργασία με άλλους είναι ο σωστός τρόπος του κόσμου, της κοινωνίας μας. Πολύ συχνά οι συνδέσεις, οι γνωριμίες που γίνονται στα φοιτητικά χρόνια, βοηθούν τις μελλοντικές προοπτικές σταδιοδρομίας. Διδάξτε στην κόρη σας πώς να συνδεθεί σωστά με άλλα άτομα, συζητώντας και ακούγοντας τους άλλους με προσοχή. Αυτή η πρακτική θα της δώσει ένα καλό πλεονέκτημα σκεπτόμενη συλλογικά. 

Εάν έχει αδέλφια, δώστε τους να ολοκληρώσουν όλοι μαζί ένα δύσκολο έργο. Μπορεί στην αρχή να θέλουν να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο, αλλά πρέπει να είστε κοντά τους, σαν διαιτητής, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Όσο περισσότερο συνεργάζεται, τόσο καλύτερη θα είναι η εμπειρία της στον πραγματικό κόσμο.

Και μην ξεχνάτε. Τα φοιτητικά χρόνια είναι υπέροχα! Όταν το παιδί φεύγει από το σπίτι του καλά προετοιμασμένο και ξέρει ότι οτιδήποτε και αν συμβεί η οικογένειά του θα είναι πάντα δίπλα του.