6 ερωτήσεις που πρέπει να κάνει κάθε πατέρας στο παιδί του

Τα παιδιά μας είναι γεμάτα με ιδέες, πάθη, απόψεις και αντιλήψεις που περιμένουν απλώς κάποιον να τις ανακαλύψει. Θα πρέπει να είναι ο μπαμπάς αυτός που θα κάνει την πρώτη εξερεύνηση! Με γνήσιο ενδιαφέρον και τις σωστές ερωτήσεις, μπορεί να τα κάνει να ανοίξουν την ψυχή τους.
Σύμφωνα λοιπόν με την συμβουλή των ειδικών, ας δούμε κάποιες καλές ερωτήσεις που θα βοηθήσουν τον πατέρα να καταλάβει καλύτερα το παιδί του.

1. Τί θα έκανες αν ήσουν εγώ;
Εάν θέλετε να κάνετε τα παιδιά σας να μιλήσουν περισσότερο, δώστε τους φωνή στη ζωή σας. Αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη και τους επιτρέπει να γνωρίζουν ότι εκτιμάτε τις σκέψεις τους και τις απόψεις τους. Την επομένη φορά που θα αντιμετωπίζετε μία οποιαδήποτε κατάσταση ή πρέπει να πάρετε μία απόφαση που απαιτεί σκέψη, ζητήστε τη γνώμη τους. Η προτροπή σας να σκεφτούν κάτι πιο δύσκολο είναι μία άσκηση σοφίας. Δεν χρειάζεται να λάβετε υπόψη τις συμβουλές τους, αλλά απλά και μόνο επειδή τις ζητήσατε δείχνετε ότι τα υπολογίζετε και τα τιμάτε.

2. Τί νομίζετε ότι θα έκανε τον κόσμο καλύτερο;
Πρώτον, θα πάρετε μία ιδέα για όλα αυτά που πιστεύουν ότι είναι λάθος στον κόσμο. Να είστε προετοιμασμένοι, μπορεί να πάρετε μία γεύση από κάποια επώδυνα γεγονότα που τους έχουν συμβεί χωρίς ίσως να το γνωρίζετε. Αυτό είναι αλήθεια, αν αρχίσουν με την εξάλειψη κάτι αρνητικού στον κόσμο. Δεύτερον, τους δίνει ένα όραμα για το είδος του ατόμου που θέλουν να είναι. Η ερώτηση που ακολουθεί σε αυτό το θέμα είναι «τι πιστεύουν ότι μπορούμε να κάνουμε για να συμβάλουμε ώστε να συμβεί αυτό»;

3. Τί αγαπάς περισσότερο;
Όλοι καταλήγουμε να υπηρετούμε αυτό που αγαπάμε περισσότερο, και μερικές φορές γινόμαστε ακόμη και σκλάβοι του. Καριέρα, ναρκωτικά, οικογένεια, σεξ, χρήματα, σχέσεις, δύναμη, εγωισμός, δόξα, ότι αγαπάς περισσότερο αυτό θα υπηρετήσεις. Φυσικά, η ερώτηση που πρέπει να ακολουθήσει είναι «είναι αυτό το πράγμα/άτομο άξιο της αφοσίωσής σου και της υπηρεσίας σου»; «Που θα καταλήξει»; Αυτή η ακολουθία ερωτήσεων θα τα κάνει να σκεφτούν τις συνέπειες (καλές και κακές) στις οποίες επενδύουν την καρδιά τους. Τι πρέπει λοιπόν να αγαπάμε περισσότερο;

4. Εάν θα μπορούσες να περιγράψεις τον εαυτό σου με τρεις λέξεις, ποιες λέξεις θα επέλεγες;
Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε μία ιδέα για το πώς βλέπουν τον εαυτό τους. Θα μάθετε που βρίσκουν την ταυτότητά τους. Δώστε προσοχή στο κατά πόσο αυτές οι λέξεις είναι θετικές ή αρνητικές. Και συνεχίστε την ερώτηση λέγοντας «γιατί επέλεξες αυτές τις λέξεις»;

5. Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;
Δεν μπορούμε πάντα να υποθέσουμε σαν γονείς ότι γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουν ή τι χρειάζονται. Είναι σημαντικό να το ακούσετε από το ίδιο το παιδί. Μερικές φορές γνωρίζουν πολύ καλά τι θέλουν από εμάς. Αυτό που χρειάζονται μπορεί ακόμη να είναι λίγο ελεύθερος χώρος για να εξερευνήσουν, να τολμήσουν, και ακόμη και να αποτύχουν μόνα τους.

6. Γιατί νομίζεις ότι η μητέρα σου και εγώ θέλαμε παιδιά;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πολύ σημαντική για την προέλευσή τους και επηρεάζει την αίσθηση της ταυτότητάς τους. Και η δική σας απάντηση «ο λόγος που θέλαμε παιδιά είναι για να έχουμε κάποιον να αγαπάμε. Δημιουργηθήκατε με αγάπη. Η πεποίθησή σας πρέπει να είναι ότι σας αγαπάμε». Πρέπει, έχουν ανάγκη να το γνωρίζουν και να το καταλαβαίνουν αυτό πολύ καλά, διαφορετικά μπορεί να ζήσουν με ένα κενό στη ζωή τους.

Μία ωραία ιδέα είναι, να κάνετε, σαν πατέρας, αυτή τη συζήτηση με τα παιδιά σας, στη διάρκεια του πρωινού, το Σαββατοκύριακο, που κανείς δεν έχει να φύγει γρήγορα για την εργασία του ή το σχολείο.