Έφηβοι. Ο ποιοτικός χρόνος είναι ο χρόνος που περνούν μαζί με τους γονείς

Θυμάστε πόσο αξιολάτρευτο ήταν το μικρό σας όταν άρχισε να μπουσουλάει! Θυμάστε όταν ήταν στην αγκαλιά σας και του διαβάζατε ιστορίες από το αγαπημένο του βιβλίο;

Οι καλύτερες στιγμές ήταν όταν δεν κάνατε τίποτα άλλο παρά να απολαμβάνατε, ο ένας την συντροφιά του άλλου.

Καθώς τα παιδιά μετατρέπονται σε εφήβους, έχουν πολλά νέα ελκυστικά πράγματα στη ζωή τους, όπως το σχολείο, οι φίλοι, τα σπορ και τα κλαμπ. Επίσης και οι γονείς μπορεί να εργάζονται περισσότερες ώρες και να έχουν και άλλες υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα να φροντίζουν τους ηλικιωμένους γονείς τους.

Ο χρόνος με τα παιδιά μας στην εφηβεία, είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Πολλοί γονείς εστιάζουν σε αυτά που πιστεύουν ότι είναι τα πιο σημαντικά, το σχολείο και οι ανησυχητικές συμπεριφορές. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η φύση των σχέσεων μας αλλάζει όταν εστιάζουμε κυρίως στην απόδοση ή τη συμπεριφορά των παιδιών μας. Οι αλληλεπιδράσεις μας συχνά είναι κρίσιμες. Τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται σαν να πρέπει να «παίξουν θέατρο» για τους γονείς, αντί να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να γίνουν ο καλύτερος εαυτός τους. Μερικές φορές, αισθάνονται σαν να έχουμε σταματήσει να τα βλέπουμε όπως είναι πραγματικά, όπως τους αξίζει να τα δούμε.

Δυστυχώς, μπορεί να σταματήσουμε να τα απολαμβάνουμε τόσο πολύ!

Ανιδιοτελής αγάπη.

Θυμηθείτε ότι μία από τις πιο προστατευτικές δυνάμεις στη ζωή του παιδιού μας είναι η άνευ όρων αγάπη μας. Αυτό δεν σημαίνει ανεπιφύλακτη αποδοχή συμπεριφορών ή επιδόσεων. Απλά σημαίνει ότι η παρουσία και η προσοχή μας στο παιδί είναι άνευ όρων. Σημαίνει επίσης ότι προσπαθούμε να δούμε τον καλύτερο εαυτό του παιδιού μας ακόμη και σε δύσκολες στιγμές. Γνωρίζουμε πολύ καλά όλα τα χαρακτηριστικά που πάντα αγαπούσαμε στο παιδί μας.

Θυμηθείτε ότι το νέο αυτό άτομο που είναι τώρα μπροστά σας, είναι το ίδιο παιδί που πάντα αγαπάτε. Το να θυμάστε όλα τα καλά του παιδιού είναι το κλειδί για τη διαμόρφωση του ενήλικα που θα γίνει. Είναι πλέον προνόμιο για τους γονείς να παρακολουθούν το παιδί τους να μεγαλώνει καλά τόσο σε ομαλές όσο και σε ανώμαλες στιγμές.

Ποιοτικός χρόνος. Να είστε στο τώρα.

Τα καλά συναισθήματα για το παιδί δεν πρέπει να τροφοδοτούνται μόνο από προηγούμενες αναμνήσεις. Ο ποιοτικός χρόνος με τον/την έφηβο πρέπει να είναι γεμάτος με στιγμές απόλαυσης και ευκαιρίες για να γιορτάσει την ανάπτυξή του. Έτσι…πάρτε μία ανάσα. Χαλαρώστε. Απλά χαρείτε τη στιγμή. Γελάστε. Το γέλιο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επιτρέψετε σε όλους να αφήσουν τις άμυνές τους. Δημιουργήστε νέες αναμνήσεις. Μπορεί τώρα να μην έχετε ελεύθερο χρόνο, όπως όταν το παιδί ήταν μικρό. Αυτό όμως καθιστά πολύ πιο σημαντικό να ορίσετε σωστά τον χρόνο γιατί είναι οι στιγμές που βλέπετε με χαρά ποιος γίνεται το παιδί σας και όταν απλά απολαμβάνετε ο ένας τον άλλο.

Γονείς που νοιάζονται. Έφηβοι που μοιράζονται.

Η επικοινωνία είναι αμφίδρομη. Καθώς ο έφηβος μεγαλώνει είναι πιο πιθανό να μοιραστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματα με τους φίλους παρά με τους γονείς. Ωστόσο, συνεχίζει να φέρνει στο σπίτι τους βαθμούς του και να σας προσκαλεί σε αθλητικές εκδηλώσεις ή άλλες δραστηριότητες. Είναι φυσικό για εσάς να εστιάσετε τις συνομιλίες σας σε ότι έχετε στη διάθεσή σας, βαθμούς και απόδοση. Εάν οι συμπεριφορές του είναι δύσκολες θα είστε υποχρεωμένοι να τις αντιμετωπίσετε. Οι έφηβοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι γονείς τους θέλουν να τους καταλαβαίνουν και να τους υποστηρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο στο ταξίδι τους προς την ενηλικίωση. Όταν μοιράζονται περισσότερα πράγματα μαζί σας, θα μπορείτε να ανταποκριθείτε σε περισσότερες από τις ανάγκες τους.

Οι νέοι, σύμφωνα με τους ειδικούς, θέλουν να διασφαλίσουν ότι η επικοινωνία με τους γονείς τους παραμένει σε καλό δρόμο. Επιθυμούν να επικεντρώνονται οι γονείς περισσότερο στους ίδιους παρά στους βαθμούς τους. Η στάση αυτή τους καθοδηγεί να μοιραστούν περισσότερα πράγματα μαζί τους από τους υποχρεωτικούς βαθμούς ή τις επιδόσεις.

Έτσι εξηγείται γιατί είναι καλύτερα όταν σαν γονείς καταλαβαίνετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις περιστάσεις που οδηγούν τις συμπεριφορές τους.

Τελικά, ο ποιοτικός χρόνος που περνούν οι γονείς με τα παιδιά τους σε κάθε ηλικία, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την σωστή και υγιή ανάπτυξη τους.