Η αίσθηση της οικογένειας

Σημαίνει ότι είσαι περήφανος για την προέλευση και την ταυτότητά σου. Είναι η βεβαιότητα ότι αισθάνεστε όλοι αγαπημένοι και συνδεδεμένοι σε όλη τη ζωή σας.

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα. Το να νιώθουμε ότι ανήκουμε σε κάτι μεγαλύτερο από εμάς είναι μία από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες ανάγκες. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι δημιουργούν τις πρώτες κοινωνικές τους σχέσεις στα σπίτια τους, η αίσθηση της οικογένειας είναι πολύ σημαντική για τη μελλοντική ανάπτυξη του κάθε ατόμου.

Τι σημαίνει η αίσθηση ότι ανήκω κάπου;

Σημαίνει ότι γνωρίζεις πως είσαι μέλος μιας ομάδας. Όταν καλύπτουμε τις βασικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα η ασφάλεια, πρέπει να καλύπτουμε και τις ανάγκες της αγάπης και του ανήκειν.

Αυτό συνδέεται στενά με την ταυτότητα του ατόμου, καθώς και ότι μία ομάδα αποτελεί σημείο αναφοράς για το ποιοι είστε. Σχετίζεται επίσης με την αυτοεκτίμησή σας. Γιατί το πόσο περήφανοι είστε για την ομάδα στην οποία ανήκετε, επηρεάζει την αυτοεκτίμησή σας. Επίσης γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι στον κόσμο.

Στα παιδιά, η αίσθηση της οικογένειας αρχίζει στα πρώτα χρόνια της ζωής τους στο σπίτι με τους γονείς και τα αδέλφια τους. Η οικογένεια είναι η πρώτη ομάδα στην οποία ανήκουν τα παιδιά. Έτσι τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να είναι υπεύθυνα για να ενημερώσουν το παιδί ότι είναι αγαπημένο, αποδεκτό και ενσωματωμένο στην οικογένεια.

Αυτό δεν προκύπτει από παρόμοιες προσωπικότητες ή ίδια γούστα. Είναι η αποδοχή και εκτίμηση της οικογένειας από κάθε μέλος, με τις μοναδικές προτιμήσεις και επιθυμίες του.

Οφέλη από την αίσθηση της οικογένειας.

 • Βοηθά στην οικοδόμηση ισχυρών και σταθερών δεσμών μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας. Επιπλέον καλλιεργεί αξίες όπως η αγάπη, ο σεβασμός και η αμοιβαία φροντίδα. 
 • Όταν τα παιδιά αισθάνονται μέρος της οικογένειάς της, είναι ευκολότερο να κατανοήσουν τις έννοιες της αμοιβαιότητας και της γενναιοδωρίας. Μαθαίνουν επίσης να καλλιεργούν σχέσεις, καθώς είναι πολύτιμες, και καταλαβαίνουν ότι η διαβίωση με άλλους σημαίνει ότι λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες τους. 
 • Εάν η οικογένεια αναπτύξει επαρκώς την αίσθηση του ανήκειν του παιδιού, θα είναι ευκολότερο γι’ αυτό να προσαρμοστεί και να ενσωματωθεί με άλλες κοινωνικές ομάδες στο μέλλον. 
 • Ένα παιδί με καλή αίσθηση ότι ανήκει στην οικογένεια είναι συνεργάσιμο, φιλικό και κατανοεί τους ανθρώπους γύρω του. Επομένως εκτιμάται από όλους. 
 • Αντίθετα, αυτό που δεν αισθάνεται ότι ανήκει στην οικογένεια, τείνει να απομονωθεί και θα δυσκολευτεί να κάνει φίλους. Μπορεί να επηρεαστεί εύκολα ή να είναι ανταγωνιστικό και επικριτικό για τον εαυτό του και τους άλλους. 

Πώς να προωθήσετε την αίσθηση της οικογένειας. 

 • Δώστε στα βρέφη την απαραίτητη αφοσίωση, αγάπη και υποστήριξη για να τα κάνετε να νιώθουν φροντίδα και ασφάλεια. Αφήστε τα να αντιληφθούν ότι δεν είναι μόνα και ότι κάποιος τα φροντίζει. 
 • Γνωρίστε τους την οικογενειακή κουλτούρα. Πείτε τους τις ίδιες ιστορίες που σας είπαν σαν παιδιά, τραγουδήστε τα ίδια τραγούδια. Μοιραστείτε τις οικογενειακές σας προτιμήσεις. Εάν είστε αθλητική οικογένεια, κάντε σπορ μαζί τους. Εάν σας αρέσει να μαγειρεύετε όλοι μαζί, κάντε τα παιδιά να συμμετέχουν στη διαδικασία του φαγητού σαν να είναι παιχνίδι. 
 • Μην ξεχνάτε να τα βοηθήσετε να ενσωματωθούν στην  ευρύτερη οικογένεια, θείοι, ξαδέλφια, παππούδες και γιαγιάδες. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν μέρος της οικογενειακής καταγωγής του παιδιού, και ως εκ τούτου της ταυτότητάς τους. Δείξετε φωτογραφίες και πείτε τους οικογενειακές ιστορίες. 
 • Οργανώστε οικογενειακές συναντήσεις ή εκδηλώσεις έτσι, ώστε τα παιδιά να περνούν χρόνο με τους συγγενείς τους. 
 • Δώστε τους τις κατάλληλες για την ηλικία τους δουλειές και ευθύνες. Με αυτόν τον τρόπο προωθείτε τη φροντίδα για κάτι που είναι πολύτιμο για όλη την οικογένεια: το σπίτι σας. Επιπλέον, ενισχύετε τη γενναιοδωρία καθώς όλα τα μέλη της οικογένειας συνεργάζονται για τη συλλογική τους ευημερία. 
 • Καλλιεργήστε τον οικογενειακό χρόνο. Για παράδειγμα, συζητήστε για να μοιραστείτε απόψεις για κάποιο θέμα, όπως για παράδειγμα, οργανώστε κάποιο οικογενειακό πρόγραμμα, πρόγραμμα διακοπών κ.λπ. Το σημαντικό είναι να απολαύσετε ευχάριστο, ποιοτικό χρόνο ως οικογένεια.