Με ποιους τρόπους μπορεί να κάνετε το παιδί σας να αισθανθεί ανασφάλεια;

Κανείς δεν είναι τέλειος. Ειδικά οι γονείς. Όμως γνωρίζοντας κάποια λάθη μπορούμε όλοι να βελτιωθούμε όσον αφορά την σωστή ανατροφή των παιδιών μας και πως μπορούμε να τα κάνουμε να αισθάνονται ασφαλή.

Ας δούμε, σύμφωνα με τους ειδικούς τι λάθη κάνουν οι μπαμπάδες με αποτέλεσμα να αισθάνονται τα παιδιά ανασφάλεια.

 

Υπερβολική αντίδραση.

Τα παιδιά είναι απρόβλεπτα και οι ενέργειές τους έχουν συνέπειες όχι μόνο για τα ίδια, αλλά και για τους γονείς. Αυτό κάνει τη ζωή αγχωτική. Όλη αυτή η ένταση που δημιουργείται οδηγεί τους μεγάλους σε υπερβολική αντίδραση και μερικές φορές σε έκρηξη! Αυτή όμως η κυκλοθυμία, η εκρηκτικότητα κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ανασφαλή. Έτσι, για να αισθάνονται ασφαλή, προσπαθούν να κρύψουν πράγματα που πιστεύουν ότι μπορεί να ενοχλήσουν τους γονείς τους. Αυτό φυσικά επηρεάζει το αν μπορούν να είναι ο εαυτός τους όταν είναι κοντά τους. Έτσι σαν γονείς πρέπει να αναρωτηθείτε, γιατί είστε αναστατωμένοι. Ο λόγος είναι τα παιδιά ή αφορά δικά σας ζητήματα.

Συμβουλή: Ελέγξτε τα συναισθήματά σας αντί να αφήσετε αυτά να σας ελέγξουν. Πριν αντιδράσετε, πάρτε μία βαθιά ανάσα και σκεφτείτε την απάντησή σας.

 

Το να είστε ασυνεπής.

Η συνέπεια κάνει τον γονέα πιο αξιόπιστο. Όταν ένας πατέρας φέρεται με ασυνέπεια, το παιδί δεν έχει κάπου για να βασιστεί. Ο πατέρας πρέπει να δείχνει συνέπεια στις σχέσεις τους, στα όρια τους και στην πειθαρχία τους. Το πιο σημαντικό, πρέπει να είναι συνεπής με το λόγο του. Εάν πει ότι πρόκειται να κάνουμε κάτι, πρέπει οπωσδήποτε να το κάνει.

Συμβουλή: Αυτό που λέτε σαν μπαμπάς ότι θα κάνετε, μπορεί να σας φαίνεται μικρό ή ασήμαντο, όμως όταν πρόκειται να το πραγματοποιήσετε και το παιδί περιμένει τίποτα δεν είναι μικρό.

 

Έχοντας μία ταραχώδη σχέση με τη μαμά τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το διαζύγιο μπορεί να είναι αναπόφευκτο και ίσως αναγκαίο. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσετε ότι η σχέση σας με τη μητέρα του παιδιού σας έχει βαθιά επίδραση. Αν και υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενα μέρη, πρέπει να κάνετε τα πάντα για να έχετε μία καλή σχέση. Εάν είστε παντρεμένος, να την αγαπάτε και να προσπαθείτε κάθε ημέρα για να έχετε ένα καλό γάμο. Να επιδιώκετε να σας βλέπουν τα παιδιά να την αγαπάτε και να την φροντίζετε. Να τους λέτε πόσο την αγαπάτε. Αν είστε χωρισμένοι, συνεργαστείτε όσο καλύτερα μπορείτε μαζί της, για να κάνετε τον κόσμο του παιδιού σας όσο το δυνατόν πιο σταθερό.

Συμβουλή: Η καλή σχέση με τη μητέρα των παιδιών σας τα κάνει να αισθάνονται ασφαλή.

 

Να ενθαρρύνετε την αξία τους.

Θέλουμε τα παιδιά μας να γνωρίζουν ότι η αξία τους δεν βασίζεται στην απόδοσή τους. Αλλά μερικές φορές λέμε ή κάνουμε κάποια λεπτά πράγματα που τα κάνουν να σκέφτονται το αντίθετο. Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που το παιδί αισθάνεται ανασφάλεια. Έτσι μπορεί να επαινέσετε τα επιτεύγματά τους περισσότερο από το ίδιο το παιδί σαν άτομο, με αποτέλεσμα να τρελαίνονται όταν αποτυγχάνουν ή να υποστηρίζουν πρότυπα που βασίζονται στη νίκη και στην αναγνώριση.

Συμβουλή: Εάν πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν κάτι με επιτυχία για να έχουν αξία, θα ζήσουν με άγχος, προσπαθώντας συνεχώς να επαληθεύουν τον εαυτό τους.

 

Υπέρ κριτική χαμηλή επιβεβαίωση.

Όλα τα παιδιά θέλουν την έγκριση του μπαμπά τους. Ωστόσο, πολλοί σχολιάζουν μόνο όταν τα παιδιά τους πρέπει να μάθουν και να βελτιωθούν. Βλέπουμε μία διδακτική στιγμή ή μία ευκαιρία να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να βελτιωθούν, αλλά συχνά το μόνο που ακούνε είναι κριτική. Τελικά, αυτό τα κάνει να νιώθουν ότι δεν είναι ποτέ αρκετά καλοί και δυνητικά μη αγαπημένοι αν δεν τα καταφέρουν την τελευταία στιγμή.

Συμβουλή: Αναζητήστε τα πράγματα που κάνουν με επιτυχία και τονίστε τα. Όμως συγχρόνως επαινέστε με συνέπεια τα παιδιά σας, σαν άτομα.