Μήπως λέτε πολύ συχνά όχι στα παιδιά σας;

Έχετε ίσως αντιληφθεί ότι πράγματι λέτε όχι στα παιδιά;

Φυσικά δεν μιλάμε για κάποιες απαγορεύσεις ή κάποια όρια που θέλουν να υπερβούν. Μιλάμε για τα απλά καθημερινά πράγματα, όπως για παράδειγμα, δεν πρέπει να λέτε όχι όταν:

Όταν ρωτούν: Μπορείς να παίξεις μαζί μου; 

Ήρθε η ώρα να σταματήσετε να λέτε όχι όταν τα παιδιά ζητούν να παίξουν. Συνήθως το ζητούν όταν γυρίζετε από την δουλειά και συχνά μπορεί να είστε κουρασμένος. Ωστόσο, ξέρετε ότι θα έρθει μία μέρα που δεν θα σας το ζητούν πια. Δεν θα θέλατε να θυμούνται ότι απλά είπατε ναι, ήσασταν δίπλα τους και παίξατε μαζί τους; Το παιχνίδι με τα παιδιά είναι καλό για τόσους πολλούς λόγους, ειδικά για την επικοινωνία και την οικοδόμηση της καλής σχέσης.

Όταν ρωτούν: Μπορείς να με βοηθήσεις;

Αισθανθήκατε ανυπομονησία και μία μικρή ενόχληση; Σκεφτείτε ότι αυτό είναι μία ευλογία. Ασφαλώς και θέλετε τα παιδιά να τρέχουν σε σας για βοήθεια, ανεξάρτητα  γιατί, ακόμη και όταν είναι μεγαλύτερα. Βέβαια όταν τα βοηθάτε, πρέπει να τα ενθαρρύνετε να γίνουν ανεξάρτητα καθώς μεγαλώνουν. Αλλά ποτέ μην τους δώσετε την εντύπωση ότι σας ενοχλούν ζητώντας την βοήθειά σας. 

Όταν ρωτούν: Μπορείς να ξαπλώσεις μαζί μου;

Η ώρα του ύπνου μπορεί να είναι μία από τις πιο γλυκές στιγμές της ημέρας με τα παιδιά σας, αν σταματήσετε να λέτε όχι όταν κάνουν αυτήν την ερώτηση. Τα μικρά σας ζητούν να ξαπλώσετε για λίγα λεπτά μαζί τους όταν τα βάζετε για ύπνο, διαβάζοντας ίσως λίγο από το αγαπημένο τους βιβλίο, ή απλά για να σας αισθάνονται κοντά τους.  Τότε ίσως διαπιστώσετε ότι ανοίγονται σε πιο βαθιές συνομιλίες, πολύ περισσότερο από τις άλλες ώρες της ημέρας. Εάν τα παιδιά είναι πλέον έφηβοι ασφαλώς δεν θα θέλουν να ξαπλώσετε μαζί τους, αλλά τελικά μερικές φορές θα θελήσουν να μιλήσουν για ότι τα απασχολεί, καλύτερα στο τέλος της ημέρας. Αφήστε τα. Επωφεληθείτε από όποια ευκαιρία σας δίνουν για να επικοινωνήσετε καλύτερα μαζί τους.

Όταν ρωτούν: Μπορώ να σε βοηθήσω;

Σας αρέσει να μαστορεύετε; Να κάνετε τις δουλειές σας γρήγορα και καλά; Όταν όμως τα παιδιά σας ρωτούν αν μπορούν να σας βοηθήσουν μάλλον λέτε όχι! Όμως σκεφτείτε ότι αν θέλετε να διδάξετε στα παιδιά να υπηρετούν και να βοηθούν τους άλλους, πρέπει να τα ενθαρρύνετε να βοηθούν στο σπίτι. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με κάποια δουλειά στο σπίτι, μαγειρεύοντας μαζί σας, ή βοηθώντας στον κήπο ή οπουδήποτε μπορούν. Γιατί βασικά θέλουν απλά να είναι μαζί σας. 

Όταν ρωτούν: Μπορώ να σου μιλήσω;

Η άμεση απάντηση δεν πρέπει να είναι απλά «ναι», αλλά «πάντα»! Ειδικά όταν μεγαλώνουν, σταματήστε αυτό που κάνετε, ακούστε τα και επικοινωνήστε μαζί τους. Συχνά όταν τα παιδιά μας έρχονται σε μας ζητώντας να μιλήσουν, είναι επειδή αυτό που θέλουν να συζητήσουν είναι εξαιρετικά σημαντικό για αυτά και χρειάζονται την ενθάρρυνση, την υποστήριξη, τη συμβουλή ή τη βοήθειά μας. 

Έτσι λοιπόν, με αυτές τις πολύ απλές «συμβουλές – υπενθυμίσεις» προσπαθήστε να ελέγξετε τις φορές που το «όχι» σας είναι η σωστή απάντηση.