Ο γιος μου θέλει να βάψει τα νύχια του

Γιατί να είναι αυτό πρόβλημα; Μήπως να ξεριζώσουμε τις κλασικές και ξεπερασμένες σκέψεις που υπάρχουν για τον τρόπο συμπεριφοράς των αγοριών και των κοριτσιών;

Δυστυχώς, ακόμη και τώρα στον 21ο αιώνα, η κοινωνία εξακολουθεί να διατηρεί πολλά στερεότυπα σχετικά με το φύλο. Επομένως, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών μεγαλώνουν αναλαμβάνοντας ορισμένους ρόλους, υιοθετώντας συγκεκριμένες «θηλυκές» ή «ανδρικές» συμπεριφορές, ανάλογα με το φύλο τους. 

Αλλά, τι θα συμβεί αν δεν αποδεχτούν τα ψυχολογικά, κοινωνικά ή πολιτιστικά χαρακτηριστικά που αποδίδει η κοινωνία στο φύλο τους; Για παράδειγμα, τι θα συμβεί αν ένα αγόρι θέλει να βάψει τα νύχια του; Γιατί δεν πρέπει να του το επιτρέψουμε; Θα τον έκανε λιγότερο άντρα;

Σήμερα, η εκπαίδευση για την ισότητα είναι το πρώτο θέμα της ημέρας. Γιατί λοιπόν εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκαταλήψεις και στερεότυπα σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή το φύλο ενός ατόμου; Οι μελλοντικές γενιές  πρέπει να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τους επιτρέπει να αναπτύξουν τη δική τους προσωπικότητα χωρίς την επιβολή παράλογων κανόνων.

«Το πρόβλημα με το φύλο είναι ότι ορίζει πως «πρέπει να είμαστε» αντί να αναγνωρίζουμε πως είμαστε».

Εξάλειψη ρόλων φύλου και στερεοτύπων.

Είναι θεμελιώδες να εξαλείψουμε εντελώς τους ρόλους και τα στερεότυπα, προκειμένου τα παιδιά να μεγαλώσουν ευτυχισμένα και ελεύθερα. Αλλά τι σημαίνουν όμως αυτά τα στερεότυπα; Σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούμε να ορίσουμε τα στερεότυπα των φύλων ως εξής:

Προπαρασκευασμένες  και ενσωματωμένες ιδέες κατά τη διαδικασία κοινωνικοποίησης, ιδέες που μαθαίνουμε από τη στιγμή που είμαστε παιδιά, σχετικά με τη ζωτική ουσία και τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την απλούστευση και την ικανότητα τους να γίνονται αποδεκτές, είναι απλές και δεν αντιστοιχούν στην ανάλυση των ατόμων. 

Ταυτόχρονα, ορίζουν τους ρόλους των φύλων ως εξής: Οι διαφορετικές κοινωνικές λειτουργίες που ανατίθενται σε άνδρες και γυναίκες στην κοινωνία έχουν ως βάση τα στερεότυπα των φύλων. Έτσι συνεχίζουμε να ακούμε τέτοια οπισθοδρομικά σχόλια όπως «το μπαλέτο είναι για τα κορίτσια» ή το «ποδόσφαιρο είναι μόνο για αγόρια». «Μόνο τα κορίτσια μπορούν να παίζουν με τις κούκλες» ή «μόνο τα αγόρια παίζουν με αυτοκίνητα και φορτηγά». «Πριγκίπισσες είναι τα κορίτσια», «υπερήρωες τα αγόρια».

Αρκετά! Τα παιχνίδια, τα ενδιαφέροντα, τα χόμπι και οι συμπεριφορές δεν ανήκουν σε ένα μόνο φύλο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε στις επόμενες γενιές να μεγαλώσουν μέσα σε στερεοτυπικές πεποιθήσεις που χρησιμεύουν μόνο στην καταστολή της συμπεριφοράς τους. 

Το κάθε παιδί ξεχωρίζει με βάση το σχήμα των γεννητικών οργάνων του. Μόλις γίνει αυτό, γινόμαστε αυτό που ο πολιτισμός πιστεύει ότι είναι κάθε άτομο, θηλυκό ή αρσενικό. Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι μια φυσική έκφραση ενός γενετικού χάρτη, το φύλο είναι προϊόν της κουλτούρας και της ανθρώπινης σκέψης, μία κοινωνική κατασκευή που δημιουργεί τη φυσική αλήθεια κάθε ατόμου. 

Ο γιος μου θέλει να βάψει τα νύχια του.

Ο κόσμος αλλάζει και προχωρά προς την ισότητα των φύλων. Σε γενικές γραμμές συνεχίζει να θεωρεί ότι το βάψιμο των νυχιών είναι κάτι που πρέπει να κάνουν μόνο οι γυναίκες. Όμως, όλο και περισσότεροι άνδρες συμμετέχουν στην πρακτική της ομορφιάς. Θέλουν και περιποιούνται το δέρμα, το σώμα και τα μαλλιά τους. Επομένως πιστεύοντας ότι αυτό πρόκειται για μία αποκλειστικά γυναικεία πράξη, είναι μία ντεμοντέ και ξεπερασμένη πεποίθηση.

Αν λοιπόν ο γιος σας θέλει να βάψει τα νύχια του, δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε. Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να θέλουν να μιμηθούν τις συμπεριφορές που παρατηρούν στις μητέρες, τους δασκάλους, τις αδελφές τους κ.λπ. Επιπλέον, αυτό σημαίνει ότι ο γιος σας δεν έχει ακόμη υιοθετήσει τα στερεότυπα των φύλων που η κοινωνία θέλει να επιβάλει.

Επομένως μην τον καταπιέζετε. Ενθαρρύνετέ τον να είναι ότι θέλει και βοηθήστε να εκφραστεί ελεύθερα. Σε τελική ανάλυση, τι κακό υπάρχει στο βάψιμο των νυχιών; Κανένα!!!

Φυσικά πάντα θα υπάρχουν τα δύο φύλα, απλά η προσπάθεια σήμερα είναι να μην υπάρχει κατακραυγή της διαφορετικότητας.  

«Οι τρεις τρομακτικότερες και πιο συγκεχυμένες λέξεις που κάθε άνδρας ακούει κάποια στιγμή στη ζωή του είναι «Γίνε άντρας»!