Πώς μπορείτε να εντοπίσετε τα κόλπα του ατόμου που παρενοχλεί σεξουαλικά ένα παιδί

Πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να πείτε εάν ένας παιδόφιλος χρησιμοποιεί «ιδιαίτερες τεχνικές» για να πλησιάσει το παιδί σας;

Σε πολλές περιπτώσεις οι «κόκκινες σημαίες» του κινδύνου μπορούν ουσιαστικά να βρίσκονται κάτω από τη μύτη σας. Ωστόσο, συχνά, οι γονείς που μαθαίνουν ότι το παιδί τους έχει πέσει θύμα θα μοιράζονται την ίδια αντίδραση… «Δεν είχα ιδέα…ήταν τόσο καλός…δεν έμοιαζε με κακοποιό». Προσοχή:

Γεγονός 1ο.  Ένα σεξουαλικό αρπακτικό δεν μοιάζει με τον «μπαμπούλα». Εάν έμοιαζε θα ήταν εύκολο να μείνετε μακριά του. Αυτοί που κακοποιούν σεξουαλικά τα παιδιά είναι ειδικοί στην εξαπάτηση. Αν δεν ήταν, δεν θα γλίτωναν ποτέ με αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις τους. 

Γεγονός 2ο. Δεν είναι συνήθως άγνωστοι. Στην πραγματικότητα το 90% των περιπτώσεων, έχουν σχέση με τα θύματά τους και την οικογένεια. 

Γεγονός 3ο . Χρησιμοποιούν σκόπιμα κόλπα και τεχνάσματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη ενός παιδιού και τη δική μας. 

Αυτό είναι το πρώτο τους βήμα. Μόλις το πετύχουν μπορούν να προχωρήσουν με το δεύτερο βήμα τους, το οποίο είναι ο σεξουαλικός βιασμός του στόχου τους. 

Ποιοι είναι αυτοί;

Συγγενείς, ένας οικογενειακός φίλος που περνά πολύ χρόνο στο σπίτι σας, ένας παντρεμένος γείτονας ή συνάδελφος, ξαδέρφια ή μεγαλύτερα αδέλφια, ο παγωτατζής, ο ευγενικός ηλικιωμένος γείτονας που φαίνεται τόσο αθώος, ο προπονητής ποδοσφαίρου ή ο δάσκαλος που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για ένα συγκεκριμένο παιδί πάνω από όλα τα άλλα. Κάποιος που προσπαθεί πολύ σκληρά για να βρει «ελεύθερο χρόνο» με το παιδί σας, κάνοντας το να φαίνεται σαν να σας κάνει χάρη!

Τι ψάχνουν οι παιδεραστές;

Ένα ευάλωτο στόχο, ένα παιδί που χρειάζεται κάποια επιπλέον προσοχή ή στοργή ή ένα που φαίνεται ντροπαλό και δεν έχει αυτοπεποίθηση, μερικές φορές ένα παιδί που είναι μοναχικό και χρειάζεται φίλους ή καθοδήγηση.

Τι άλλο;

Μία ευκαιρία. Για παράδειγμα, σε κοινωνικές συγκεντρώσεις οι περισσότεροι ενήλικες θα κουβεντιάσουν για λίγα λεπτά με τα παιδιά και στη συνέχεια θα στρέψουν την προσοχή τους στους άλλους ενήλικες για να συζητήσουν. Αλλά αν όλοι οι μεγάλοι είναι στο σαλόνι και ο «θείος Νίκος» μένει στην κουζίνα με τα παιδιά που παίζουν, προσέξτε πολύ. 

Πως το κάνουν;

Χρησιμοποιώντας τα παιχνίδια που αγαπούν τα παιδιά σαν δώρα. Παιχνίδια, βιντεοπαιχνίδια, gadget υπολογιστών, υπερβολικά ακριβά δώρα. 

«Η μαμά και ο μπαμπάς δεν μπορούν να σου αγοράσουν το νέο παιχνίδι Wii; Μπορείς να έρθεις στο σπίτι μου να παίξεις όσο θέλεις». 

«Δεν επιτρέπεται να παρακολουθείς μία συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή στο σπίτι; Μπορούμε να την παρακολουθήσουμε μαζί στο δικό μου σπίτι». 

Ένας κακοποιός παιδιών είναι ειδικός στο να σχετίζεται με τα παιδιά, να μιλάει τη γλώσσα τους και να εργάζεται πολύ σκληρά για να γίνει μέλος «της συμμορίας»!

Ποιο είναι το ένα πράγμα που αποτρέπει ένα τέτοιο άτομο;

Ο φόβος της σύλληψης. Εάν πιστεύει ότι το παιδί σας δεν θα «κρατήσει το μυστικό», ή βλέπει ότι είστε παρών, εμπλέκεστε στην καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες του παιδιού σας, τότε μάλλον μεταβαίνει σε έναν ευκολότερο στόχο, έναν που θα είναι «ασφαλέστερος» για εκείνον.

Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε κανένα;

Κανείς δεν θέλει να περάσει τη ζωή του με δυσπιστία και να μην εμπιστεύεται κανένα. Και δεν χρειάζεται. Όμως οι έξυπνοι γονείς γνωρίζουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές «κόκκινης σημαίας κινδύνου» που συνήθως εμφανίζονται όταν κάποιος «περιποιείται» ένα παιδί για τους δικούς του κακόβουλους σκοπούς.  

Είναι δική μας δουλειά να είμαστε ενήμεροι και προσεκτικοί σε ορισμένες συμπεριφορές ατόμων που αλληλεπιδρούν με τα παιδιά μας. Εάν εσείς ή το παιδί σας αντιληφθείτε τις ακόλουθες συμπεριφορές, μην αφήσετε καθόλου μόνο του το παιδί με αυτό το άτομο. Αναγνωρίζοντας αυτά τα κόλπα εγκαίρως, μπορείτε να διακόψετε αυτή τη διαδικασία «περιποίησης» πριν γίνει πραγματική σεξουαλική παρενόχληση.

 Συμπεριφορές και προειδοποιητικά σημάδια κινδύνου:

  1. Κάποιος που αγνοεί επανειλημμένα κοινωνικά, συναισθηματικά ή φυσικά όρια.
  2. Κάποιος που ξεχωρίζει ένα παιδί σαν «ξεχωριστό φίλο», που το καλοπιάνει με πολλή επιπλέον προσοχή, δώρα, κολακεία, δημιουργώντας μία απαράδεκτη για την ηλικία φιλία με το συγκεκριμένο παιδί.
  3. Κάποιος που συχνά επιμένει ή προτείνει να περνά πολύ χρόνο μόνος με ένα παιδί. 
  4. Κάποιος που αρνείται να αφήσει ένα παιδί να ορίσει τα δικά του όρια. 
  5. Κάποιος που επιμένει να αγκαλιάζει, να αγγίζει, να φιλάει, να γαργαλάει, να παλεύει ή να κρατάει ένα παιδί ακόμη και αν αυτό δεν θέλει αυτή τη φυσική επαφή ή την προσοχή. 
  6. Κάποιος που μοιράζεται ακατάλληλες προσωπικές πληροφορίες με ένα παιδί, κάτι που κανονικά πρέπει να μοιράζεται μόνο με ενήλικες. 
  7. Κάποιος που συχνά δείχνει σεξουαλικές εικόνες ή λέει ακατάλληλες, προκλητικές ιστορίες ή αστεία όταν τα παιδιά είναι μπροστά. 
  8. Κάποιος που φαίνεται να ενδιαφέρεται υπερβολικά για τη σεξουαλικότητα ενός συγκεκριμένου παιδιού ή εφήβου και μιλά επανειλημμένα για το πώς ωραία αναπτύσσεται το σώμα του παιδιού. 
  9. Κάποιος που φαίνεται «πολύ καλός για να είναι αληθινός», προσφέρεται πολύ συχνά να προσέξει το μωρό ή το παιδί δωρεάν, να τα παίρνει μαζί του σε μία εκδρομή μόνα τους, να τους αγοράζει δώρα ή να τους δίνει χρήματα, χωρίς κανένα προφανή λόγο, ειδικά αν είναι ενήλικας που δεν έχει δικά του παιδιά.
  10. Κάποιος που πηγαίνει συχνά στις τουαλέτες των παιδιών/εφήβων.

Σήμερα, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου, τα παιδιά πράγματι κινδυνεύουν πάρα πολύ από αυτό το φρικτό κύκλωμα των παιδεραστών. Η προσοχή των γονέων σε κάθε στιγμή, είναι απαραίτητη και πάρα πολύ σημαντική, για την ψυχική, και όχι μόνο, υγεία των παιδιών.