Πώς να μεγαλώσετε ατρόμητα παιδιά σε έναν επικίνδυνο κόσμο

Τίποτα δεν προετοιμάζει τους νέους γονείς που πηγαίνουν για πρώτη φορά σε ένα σπίτι με πισίνα μαζί με το μικρό τους.

Το μικρούλι χωρίς καμία αμφιβολία θα εντοπίσει το νερό και θα πάει κατευθείαν εκεί. Τα παιδιά δεν φοβούνται φυσικά πράγματα όπως το πνίξιμο, πρέπει να τα προφυλάξουμε και να τα διδάξουμε για τους κινδύνους αυτούς. Ευτυχώς είμαστε αρκετά καλοί στο να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας να φοβούνται κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα τους άγνωστους ανθρώπους, το σκοτάδι, κάποια ζώα κ.λπ.

Υπάρχει σοφία σε αυτό. Τα παιδιά είναι ευάλωτα, και ως γονείς τους είναι δική μας ευθύνη να τα βοηθήσουμε να προχωρήσουν σωστά στους κινδύνους του κόσμου. Αλλά η καθοδήγηση στον κίνδυνο είναι διαφορετική από την αποφυγή οποιουδήποτε δυνητικά επικίνδυνου. Στην επιθυμία μας να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τον κίνδυνο πολλές φορές προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο για αυτά χωρίς κινδύνους. Όμως υπάρχουν δύο προβλήματα με αυτήν την προσέγγιση.

  • Ένας κόσμος χωρίς κινδύνους είναι απλά μία ψευδαίσθηση.
  • Η εξάλειψη των κινδύνων εξαλείφει την περιπέτεια.

Νέα προοπτική για τους γονείς.

Ένας Δανός φιλόσοφος είπε «το να προκαλείς προξενεί άγχος, αλλά το να μην τολμήσεις είναι να χάσεις τον εαυτό σου… Και το να τολμήσεις ακόμη περισσότερο είναι ακριβώς να γνωρίσεις συνειδητά  τον εαυτό σου».

Μία γεμάτη και ουσιαστική ζωή πρέπει να περιλαμβάνει περιπέτεια. Αλλά αν θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν μία τέτοια γεμάτη ζωή, ένα πράγμα πρέπει να ακούνε με συνέπεια από εμάς: «Μην φοβάστε».

Φυσικά δεν πρέπει να τα διδάξουμε να είναι αφελή ή απρόσεκτα, αλλά μπορούμε να τους διδάξουμε και τα δύο. Δηλαδή ότι υπάρχουν επικίνδυνα πράγματα στον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα τα καλούμε να αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα με θάρρος. Το θάρρος και η προσοχή δεν αποκλείουν το ένα το άλλο. 

Λοιπόν πως θα τα καταφέρουμε; 

  • Πείτε τους ότι τα αγαπάτε.

Είναι πράγματι αξιοσημείωτο το πόσο θάρρος παίρνουν όταν ξέρουν ότι τα αγαπούν οι γονείς τους βαθιά. Μάθετε πώς να μεταδίδετε την αγάπη στο παιδί σας με τον μοναδικό τρόπο που αυτό το καταλαβαίνει, που μπορεί ή όχι να είναι αυτό που για σας είναι πιο φυσικό. 

  • Προσπαθήστε να έχετε μία περιπετειώδη και ουσιαστική ζωή.

Αναλάβετε μία πρόκληση με το παιδί σας που το συνδέει με μια μεγαλύτερη ιστορία. Αν σχεδιάζετε οικογενειακές διακοπές πηγαίνετε σε ένα εθνικό πάρκο ή μία εκδρομή στο βουνό ώστε να δώσετε στο παιδί μία αίσθηση του τεράστιου κόσμου στον οποίο ανήκει. Εξηγήστε του πως οι άνθρωποι τα παλιά χρόνια έκαναν τόσο μεγάλους αγώνες με πολύ θάρρος για μία καινούργια πατρίδα. 

  • Μιλήστε για την αποτυχία. 

Πολύ συχνά λέμε στα παιδιά μας ότι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί θα ήταν μια αποτυχία. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Η σοφία έρχεται καθώς δοκιμάζουμε κάτι, αποτυγχάνουμε και μετά μαθαίνουμε από αυτήν την αποτυχία. Αφήστε τα παιδιά να δοκιμάσουν πράγματα που είναι δύσκολα, μην τρέξτε να τα βοηθήσετε. Όταν αγωνίζονται ή αποτυγχάνουν, βοηθήστε τα λέγοντας ότι και η αποτυχία δεν είναι κάτι τραγικό. Και μετά ενθαρρύνετε τα να δοκιμάσουν ξανά. 

  • Προετοιμάστε τα. 

Μιλήστε με το παιδί σχετικά με τον τρόπο καθορισμού ορίων. Διδάξετε τα πώς να χειρίζονται τα χρήματά τους υπεύθυνα και γενναιόδωρα. Μία καλή ιδέα είναι να παρακολουθήσουν μία τάξη αυτοάμυνας. Βοηθήστε τα να κάνουν καλούς φίλους. Μην τα στείλετε απροετοίμαστα. 

  • Μοιραστείτε μαζί τους τις δικές σας ιστορίες. 

Θυμάστε κάποιες περιπτώσεις που κατανικώντας τους φόβους σας κατορθώσατε τον σκοπό σας; Μοιραστείτε αυτές τις ιστορίες με τα παιδιά σας, τις επιτυχίες σας αλλά και τις αποτυχίες.  

Τελικά είναι μεγάλο λάθος να είμαστε υπερπροστατευτικοί. Κάποια στιγμή θα είναι μόνα τους. Τότε θα πρέπει να έχουν τη δύναμη και το θάρρος να ανταπεξέλθουν σε όποια δύσκολη κατάσταση αντιμετωπίσουν.