Τί πρέπει να κάνουμε όταν ένα όνειρο πεθάνει;

Όταν αυτό που θέλεις τόσο πολύ για τόσο καιρό έχει πλέον σβήσει, υπάρχει μια πραγματική αίσθηση απώλειας, απογοήτευσης, θλίψης και πόνου.

Είναι οδυνηρό όταν έχεις ονειρευτεί μια συγκεκριμένη δουλειά, μια συγκεκριμένη θέση ή την αγορά ενός σπιτιού που δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ. Και αυτός ο πόνος μεγαλώνει όταν το όνειρο περιλαμβάνει και μία σχέση.

Το όνειρό σας να γεράσετε με τον σύζυγό σας να κάθεστε δίπλα – δίπλα σε κουνιστές καρέκλες και να κρατιέστε από το χέρι, έχει διαλυθεί από την αδιαφορία, μία αποτυχία, θάνατο ή διαζύγιο.

Το όνειρό σας για μια όμορφη ζεστή σχέση με τα παιδιά σας, γκρεμίζεται από ένα άσχημο καυγά, ένα κακό λάθος ή έναν εθισμό.

Και φυσικά δεν είναι εύκολο να βάλετε ένα άλλο οποιοδήποτε όνειρο στη θέση του παλιού. Αυτό όμως που μπορείτε να κάνετε είναι να μάθετε πώς να ονειρεύεστε ξανά:

Αφήστε τον εαυτό σας να θρηνήσει.

Είναι εντάξει και φυσιολογικό να νιώθεις άσχημα για την απώλειά σου. Δεν πειράζει, αφήστε τον εαυτό σας να υποστεί υπομονετικά το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων σας καθώς αυτά σχετίζονται με το χαμένο όνειρό σας.

Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να διαχειριστείτε τα στάδια της θλίψης σας. Αλλά το πιο σημαντικό μην υποκύψετε στο να νιώσετε οίκτο για τον εαυτό σας. Όσο πιο γρήγορα αποδεχτείτε τη νέα κατάσταση, τόσο πιο γρήγορα θα είστε έτοιμοι να αγκαλιάσετε ένα νέο όνειρο.

Αφήστε τον εαυτό σας να μεγαλώσει.

«Ο πόνος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό. Μας αναγκάζει να σταματήσουμε και να σκεφτούμε τι είναι πραγματικά σημαντικό»!

Όταν ένα όνειρο πεθαίνει, το ερώτημα δεν είναι αν θα βιώσετε πόνο και απώλεια. Η σωστή ερώτηση πρέπει να είναι: «τι θα κάνω με τον πόνο;».

Ο πόνος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό. Έτσι, αφού περάσετε τη διαδικασία θλίψης, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι έχετε βιώσει.

Ίσως βοηθήσει να γράφετε τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο. Όπως συλλογίζεστε, σκεφτείτε τι έχετε μάθει για άλλα άτομα και τον εαυτό σας. Υπάρχουν ίσως πράγματα που θα πρέπει να αλλάξετε στη ζωή σας ή στον εαυτό σας. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να μεγαλώσετε, να ωριμάσετε.

Αφήστε τον εαυτό σας να «αρπάξει» το επόμενο όνειρο.

Το όνειρό σας ήταν κομμάτι του εαυτού σας.

Τώρα που έχει φύγει, το να προτιμάς ένα άλλο όνειρο μπορεί να μοιάζει με εξαπάτηση. Όμως αν ξοδεύετε όλο το χρόνο σας εστιάζοντας σε ότι έχετε χάσει, δεν θα μπορέσετε ποτέ να δείτε τι θα μπορούσατε να έχετε.

Το τελευταίο βήμα στη θεραπεία είναι να αφήσετε την καρδιά και το μυαλό σας να αγκαλιάσουν το επόμενο όραμα στη ζωή σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να δοκιμάσει καινούργια πράγματα, να βιώσει νέες ελπίδες. Αγκαλιάστε τις προκλήσεις και μεγαλώστε με διαφορετικούς τρόπους από πριν. Λυγίστε τους μυς των ονείρων σας και βρείτε νέα δύναμη.

Ο θάνατος ενός ονείρου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι το τέλος των ελπίδων σας. Είναι και πρέπει να είναι η αρχή ενός ακόμη καλύτερου ονείρου.