Τοξικές συνήθειες γονέων που βλάπτουν τα παιδιά

Οι άνθρωποι συχνά μιλούν για δυσλειτουργικά μοτίβα σε διαζευγμένα ζευγάρια που βλάπτουν τα παιδιά. Ωστόσο, τα ζευγάρια δεν χρειάζεται απαραίτητα να χωρίσουν για να δημιουργήσουν ένα ανθυγιεινό περιβάλλον. Οι γονείς μπορούν να έχουν κακές τοξικές συνήθειες ενώ ζουν κάτω από την ίδια στέγη.

Ο τρόπος με τον οποίο τα ζευγάρια επικοινωνούν, αντιμετωπίζουν το ένα το άλλο και συνεργάζονται μπορούν είτε να βελτιώσουν είτε να χειροτερέψουν την ποιότητα ζωής ενός παιδιού. Οι γονείς που δείχνουν αμοιβαίο σεβασμό, συνεργασία και ενθάρρυνση διδάσκουν στα παιδιά υγιείς σχέσεις. 

Αντιθέτως οι γονείς που παρουσιάζουν τοξικές συμπεριφορές στέλνουν στα παιδιά λάθος μήνυμα για την αγάπη και τη ζωή. Η δυσλειτουργική συμπεριφορά μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά βλέπουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους.

Ας δούμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάποιες συχνές τοξικές συνήθειες γονέων που επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά, και πως μπορούν να τις αποτρέψουν:

  • Ανταγωνίζονται για το ποιος είναι ο καλύτερος γονέας. 

Αντί να συνεργάζονται μεταξύ τους, ορισμένα ζευγάρια συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται σε συνεχή ανταγωνισμό, για τον γονέα της χρονιάς! Και τότε δυστυχώς όλοι χάνουν. Οι οικογένειες είναι ισχυρές όταν συνεργάζονται.

Προσπαθώντας να αποδείξετε ότι μπορείτε να σηκωθείτε τις περισσότερες φορές τη νύχτα ή ότι μπορείτε να καθαρίσετε το σπίτι πιο καλά και πιο γρήγορα σε μία προσπάθεια να ξεπεράσετε τον σύντροφό σας θα βλάψετε τη σχέση σας καθώς και τα παιδιά σας. 

Τα παιδιά είναι πολύ καλύτερα έχοντας δύο ικανούς γονείς παρά έναν εξαντλημένο γονέα με το σύνδρομο του υπερήρωα  και έναν γονέα που προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια! Ο στόχος σας πρέπει να είναι η καλή συνεργασία ώστε να μπορείτε και οι δύο να λειτουργείτε όσο το δυνατόν καλύτερα, σύμφωνα με τις δυνάμεις σας. 

  • Υπερβάλλετε για να είστε καλύτερος από τον άλλο γονέα. 

Διαφορετικά στυλ γονικής μέριμνας μπορούν να προκαλέσουν την υπερπροσπάθεια ενός γονέα έναντι του άλλου. Εάν ο ένας τείνει να είναι αυστηρός, ο άλλος προσπαθεί να ανταποκριθεί με υπερβολική χαλάρωση σε μία προσπάθεια εξισορρόπησης της  συμπεριφοράς του άλλου. 

Το να παίζουν οι γονείς τον «καλό γονέα, κακό γονέα», δελεάζει τα παιδιά να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Η υπερπροσπάθεια του ενός γονέα οδηγεί σε έλλειψη σταθερότητας και συνοχής, η οποία δεν είναι υγιής για τα παιδιά. 

Εάν διαφωνείτε με τον σύντροφό σας σχετικά με την πειθαρχία, εξετάστε το στυλ γονικής μέριμνας σας. Εργαστείτε μαζί για να καθορίσετε σαφείς οικογενειακούς κανόνες και συνέπειες που θα επιβάλλετε και οι δύο.

  • Ανταγωνίζεστε για το ποιος θα αρέσει περισσότερο.

Μερικές φορές οι γονείς προσπαθούν σκληρά για να είναι ο αγαπημένος γονέας του παιδιού τους. Η ανάγκη να αρέσουν συχνά τους κάνει να υποχωρούν σε κακή συμπεριφορά ή να κακομάθουν το παιδί σε μία προσπάθεια να κερδίσουν την εύνοιά του. 

Η προσπάθεια να κερδίσετε την εύνοια του παιδιού σας θα αποτύχει στο τέλος. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί σας θα είναι ευτυχισμένο μόνο όταν δεν εφαρμόζετε τους κανόνες. 

Τα παιδιά χρειάζονται σαφή δομή, σταθερά όρια και συνεπή πειθαρχία, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν μέρες όπου δεν θα κερδίζετε διαγωνισμό δημοτικότητας. 

Είναι φυσιολογικό στα παιδιά να τους αρέσει ένας γονέας περισσότερο από τον άλλο κάποιες συγκεκριμένες ημέρες. Οι γονείς δεν πρέπει να ανταγωνίζονται για την αγάπη των παιδιών τους. 

  • Συμμαχία με τα παιδιά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούν να «συνωμοτήσουν»  οι γονείς με τα παιδιά τους. Μία μητέρα που ξόδευσε πολλά χρήματα για τα ρούχα του παιδιού και του λέει «μην πεις στον μπαμπά πόσα πληρώσαμε» δημιουργεί μία ανθυγιεινή και ανέντιμη δυναμική. 

Το ίδιο συμβαίνει και με τον πατέρα που συνωμοτεί με τον γιο του να μην πουν στην μαμά ότι η λάμπα έσπασε γιατί ο μικρός έπαιζε με την μπάλα στο σαλόνι. Αυτό βέβαια δεν βοηθά την κατάσταση. 

Η διατήρηση μυστικών από τον σύντροφό σας, το ψέμα, το παράπονο για τον άλλο γονέα που μοιράζεστε με το παιδί σας ή η αποδοχή συμπεριφοράς που ο άλλος γονέας δεν θα επέτρεπε ποτέ, είναι μία ανθυγιεινή δυναμική γονέα – παιδιού.

Όταν ένας γονέας συνωμοτεί με ένα παιδί, η οικογενειακή ιεραρχία αρχίζει να αλλάζει, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στο σπίτι.

Αντ’ αυτού, συνεργαστείτε με τον σύντροφό σας για την σωστή ανατροφή των παιδιών και ποτέ να μην συνεργαστείτε με το παιδί σας εναντίον του άλλου γονέα. 

  • Διαφωνία για την πειθαρχία. 

Δεν είναι υγιές για τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς τους να διαφωνούν για το τι είναι καλύτερο γι’ αυτά, για παράδειγμα, ακούγοντάς τους να λένε « δεν έπρεπε να το βάλεις τιμωρία γι’ αυτό», ή «νομίζω ότι σήμερα πρέπει να πάει βόλτα με τους φίλους του». 

Η έλλειψη σεβασμού για τον άλλο γονέα θα ενθαρρύνει τα παιδιά να κάνουν το ίδιο. Αντίθετα, δείξτε στο παιδί σας ότι σέβεστε πάντα τη γνώμη του συντρόφου σας, ακόμη και αν δεν συμφωνείτε με αυτή.

Εάν διαφωνείτε για μία πολιτική πειθαρχίας, παρουσιάστε ένα ενωμένο μέτωπο όταν είναι μπροστά το παιδί και μιλήστε για τη διαφωνία σας όταν είστε μόνοι.

Έτσι, ακολουθώντας μία πολιτική πειθαρχίας με την οποία δεν συμφωνείτε, είναι προτιμότερο από το να συμπεριφέρεστε με ένα τρόπο που να δείχνει στο παιδί σας ότι δεν εμπιστεύεστε τη γνώμη ή την κρίση του συντρόφου σας.  

Πώς να μειώσετε τις τοξικές συνήθειες. 

Εάν σαν ζευγάρι πιστεύετε ότι έχετε παγιδευτεί σε τοξικές συνήθειες μπορεί να χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια. Ο ειδικός θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να εγκαταλείψετε τις συμπεριφορές και τις συνήθειες που βλάπτουν τη σχέση σας και τα παιδιά σας.

Εάν ο σύντροφός σας αρνείται να παρακολουθήσει την θεραπεία, μπορείτε να συνεχίσετε μόνοι σας. Μπορείτε να επωφεληθείτε από την εκμάθηση ατομικών στρατηγικών για να είστε ο καλύτερος γονέας που μπορείτε, περιορίζοντας παράλληλα την αρνητική επίδραση των τοξικών γονικών συνηθειών στην οικογένειά σας.