Ιδέες για παιχνίδι με παιδιά προσχολικής ηλικίας

Όλοι οι γονείς, είτε δουλεύουν είτε μένουν αρκετές ώρες στο σπίτι, θέλουν να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα μικρά τους.

Πολλές φορές όμως λόγω κούρασης δεν έχουμε αρκετές ιδέες για παιχνίδι. Ειδικά όταν τα παιδιά είναι προσχολικής ηλικίας, οι γονείς δυσκολεύονται να βρουν κάτι να τους τραβήξει το ενδιαφέρον για αρκετή ώρα και να διασκεδάσουν μαζί.

Εχει συμβεί και σε μένα αρκετές φορές. Ξέρετε αυτή η στιγμή που θες να παίξεις κάτι μαζί τους, να τα ευχαριστηθείς λίγο παραπάνω και να γελάσετε μαζί.. αλλά, τι να κάνουμε; Δεν έρχεται πάντα γρήγορα η ιδέα.

Σε αυτό το άρθρο σας έχω μερικές ιδέες για να παιχνίδι με τα μικρά σας που θα διασκεδάσει εκείνα αλλά και εσάς…

Γίνε δημιουργικός. Βγάλε έξω χρώματα, χαρτιά, πλαστελίνες, κόλλες, χαρτόνια και ό,τι άλλο μπορείς να σκεφτείς. Κάθισε με το μικρό σου στο τραπέζι και ξεκινήστε να δημιουργείτε. Ζήτα τη βοήθεια του και τη γνώμη του. Άφησέ το να σε καθοδηγήσει.

Παιχνίδι ρόλων. Η φαντασία των παιδιών είναι αστείρευτη. Προσποιηθείτε ότι είστε ζώα στη ζούγκλα και κάντε μια ιστορία μαζί του. φανταστείτε τη ζούγκλα, τη φύση γύρω σας. Μπορείτε να κάνετε ιστορίες με πριγκίπισσες ή σουπερ ήρωες. Φτιάξτε ιστορίες με κάστρα, πειρατές , αεροπλάνα, δεινόσαυρους και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Κάντε μερικές δουλειές μαζί. Επιτρέψτε του να σκουπίσει μαζί σας, να σας βοηθήσει να στρώσετε το τραπέζι. Τα παιδιά λατρεύουν να μας βοηθάνε και να κάνουν τις δουλειές των μεγάλων.

• Βγείτε έξω. Τα παιδιά αγαπούν τη φύση. Βγείτε μαζί τους στο μπαλκόνι , αν έχετε λουλούδια, στον κήπο ή στο πάρκο. Παρατηρήστε τα λουλούδια, τα φύλλα, τα έντομα. Παίξτε έξω μαζί του με μια μπάλα, ή δείξτε του πώς να φυσάει για να βγουν σαπουνόφουσκες.

• Μάθε του καινούρια πράγματα. Τα παιδιά θέλουν να μαθαίνουν καινούρια πράγματα. Μάθε του τα χρώματα, τα σχήματα παίζοντας μαζί του ή μέσα από τραγουδάκια.

• Αν πάλι θέλετε κάτι να κάντε μαζί του και αυτό δεν συνεργάζεται με όλα τα παραπάνω απλά ακολουθήστε το και παρατηρήστε τι κάνει, όταν καταλάβει ότι είσαι διαθέσιμος θα έρθει να παίξετε μαζί.