Τα υπέρβαρα παιδιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης ως ενήλικες

Στην σημερινή εποχή δεν είναι αρκετά δύσκολο ένα παιδί να είναι υπέρβαρο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι θα μπορούσε να έχει σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία.

Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα από την παιδική τους ηλικία, σε σύγκριση με τα παιδιά που έχουν κανονικό βάρος και στο μέλλον ως ενήλικες είναι υπέρβαρα, αντιμετώπισαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης στην ενηλικίωση τους.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η παχυσαρκία προκαλεί κατάθλιψη. Αλλά προηγούμενες αναφορές επιβεβαιώνουν ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης οι νέοι που πάσχουν από παχυσαρκία. “Τα υπέρβαρα παιδιά έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καταθλιπτικής διαταραχής κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σε σύγκριση με τα παιδιά που έχουν κανονικό βάρος”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης.

Περισσότερα από ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρα και σχεδόν ένα στα πέντε είναι παχύσαρκα, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της κατάθλιψης είναι περίπλοκη. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που δεν προσαρμόζονται με το ιδανικό σωματικό τους βάρος και έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και η χαμηλή αυτοεκτίμηση έχει συσχετιστεί με επακόλουθη κατάθλιψη.

Είναι επίσης πιθανό η ευπάθεια τους τόσο για το υπερβολικό βάρος όσο και για την κατάθλιψη μπορεί να οφείλεται εν μέρει σε γενετικό κίνδυνο. Ίσως τα παιδιά αυτά να είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που γενετικά είναι πιο ευαίσθητες στο να αναπτύξουν παχυσαρκία.

Οι συμμετέχοντες σε μία μελέτη παρακολούθησης είχαν ηλικία κατά μέσο όρο 75 ετών. Τα στοιχεία τους για το βάρος και το ύψος της παιδικής τους ηλικίας, ελήφθησαν από τα σχολικά αρχεία, ενώ τα δεδομένα για την ποιότητα της μέσης ζωής τους προέρχονταν από προηγούμενη μελέτη.

Ο δείκτης μάζας σώματος τους (ΔΜΣ) ήταν μεταξύ 25 και 29,9 και θεωρήθηκαν υπέρβαροι. Ο ΔΜΣ είναι μία αναλογία που βασίζεται στο ύψος και το βάρος του κάθε συμμετέχοντα και χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του σωματικού λίπους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το υπερβολικό βάρος κατά την παιδική ηλικία, είναι ένας ισχυρός προγνωστικός δείκτης της μετέπειτα κατάθλιψης.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να επιτύχουν ένα υγιέστερο βάρος. Εντούτοις, ενημερώστε πως δεν πρέπει να επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στο μέγεθος του προβλήματος, αλλά στο να είναι υγιής και να είναι σωματικά ενεργά.

Ο Τζέιμς Ζέρβιος είναι εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ενέργειας για την Παχυσαρκία, μιας οργάνωσης υπεράσπισης ατόμων που πάσχουν από παχυσαρκία.

Δήλωσε λοιπόν, ότι εάν η διατροφική οργάνωσή στην οικογένεια αλλάξει, δηλαδή εάν ξεκινήσουν οι γονείς να εφαρμόζουν υγιεινές επιλογές στην καθημερινότητά τους, αυτομάτως όλη η οικογένεια θα ακολουθεί ένα πιο υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής. Το διαδίκτυο προσφέρει γνώσεις, ώστε τα παιδιά σας να αυξήσουν τη γνώση απέναντι στα μυστικά της διατροφής.

Είναι σημαντικό λοιπόν να μιλήσετε με το παιδί σας σχετικά με το θέμα αυτό και να ερευνήσετε εάν είναι θύμα εκφοβισμού στο σχολείο ή αν φοβάται και απογοητεύεται όταν έρχεται η ώρα να πάει στο σχολείο. Αυτό μπορεί προφανώς να επηρεάσει την ευημερία και την ψυχική υγεία του παιδιού.

Οι έρευνες που παρουσιάζονται στις ιατρικές συναντήσεις, θα πρέπει να θεωρηθούν αξιόλογες, μέχρι να δημοσιευθούν σε πανομοιότυπα περιοδικά.

Μαριαλένα Γαλανού
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: [email protected]

πηγή:  logodiatrofis.gr