Καλέ που τρέχετε τώρα με μικρά παιδιά (Μέρος ΙIΙ)

Η διαμονή στις διακοπές με παιδιά είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο…

Μπορούμε να μιλάμε για ώρες ατελείωτες σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά και πάλι δεν θα καταλήξουμε πουθενά. Ίσως το σημαντικότερο κριτήριο που θα κρίνει την επιλογή της διαμονής στις διακοπές σας είναι το οικονομικό. Σίγουρα υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές όσον αφορά τις οικογενειακές διακοπές, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσο το αντέχει η τσέπη μας.

Διακοπές με παιδιά: πού μένουμε

Στο εξωτερικό όπως και στην χώρα μας υπάρχουν διαφόρων ειδών καταλύματα: από camping και ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, ως 5* ξενοδοχεία. Επειδή όμως μιλάμε για διακοπές με παιδιά, θα σταθούμε σε δύο ιδιαίτερες κατηγορίες: τις φάρμες και τα baby/kinder Hotels.

Στην Ελλάδα οι διακοπές σε μια φάρμα εντάσσονται κατά κύριο λόγο στον λεγόμενο αγροτουρισμό. Αξιόλογα καταλύματα στην κατηγορία αυτή υπάρχουν και στην χώρα μας. Η διαφορά είναι ότι η πλειοψηφία τους δεν απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά. Στο εξωτερικό αντίθετα, και ειδικά στην Βόρεια και Κεντρική Ιταλία, στην Αυστρία, και λιγότερο σε κάποιες άλλες χώρες (πχ Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία κ.α.) θα βρείτε φάρμες (agritourismo ή baurenhof) που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε οικογένειες.

Τα καταλύματα αυτά ως επί το πλείστον προσφέρουν διαμονή σε δωμάτια με πρωινό, η διαμερίσματα όπου το θέμα διατροφή το αναλαμβάνετε αποκλειστικά εσείς. Μπορείτε να βρείτε και κάποιες φάρμες με ημιδιατροφή αλλά αυτό είναι κάπως σπάνιο. Βέβαια η διαμονή σε διαμέρισμα, μπορεί να ρίξει το κόστος αρκετά. Ψωνίζοντας αποκλειστικά από super market και μαγειρεύοντας για το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών σας μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα, αλλά από την άλλη βέβαια δεν ξέρουμε κατά πόσο θεωρείται αυτό διακοπές από κάποιους.

Φάρμες και baby/kinder Hotels – δραστηριότητες:

Για να έρθουμε στο θέμα μας, η επιλογή αυτή είναι ιδανική για διακοπές με μικρά παιδιά. Επειδή ως επί το πλείστον οι φάρμες βρίσκονται κάπως μακριά από το κοντινό χωριό/πόλη καλύτερα αποφύγετε αυτήν την επιλογή αν έχετε παιδιά σε εφηβική ηλικία. Από την άλλη βέβαια αν έχετε μικρά παιδιά, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν όλη μέρα να τρέχουν και να παίζουν έξω στην φύση χωρίς να έχετε ιδιαίτερο άγχος για αυτοκίνητα, κίνηση κλπ Επιπλέον οι περισσότερες φάρμες, προσφέρουν και διάφορες δραστηριότητες που στοχεύουν αποκλειστικά σε παιδιά.

Βόλτες με τρακτέρ, trekking στην γύρω περιοχή, επαφή με διάφορα ζωάκια της φάρμας (κουνέλια, γάτες, σκύλοι, μοσχαράκια κλπ), πάντα υπάρχει μια μικρή ιδιωτική παιδική χαρά (κούνιες, τσουλήθρες, τραμπολίνο κ.α.) ενώ τα τελευταία χρόνια αρκετοί προσθέτουν και μικρές πισίνες για τους επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες. Φυσικά πέραν αυτών έχετε στην διάθεση σας όλα όσα προσφέρει η γύρω περιοχή, από πισίνες και σπα, μέχρι διαδρομές για περπάτημα, ποδήλατο κλπ.

Να έχετε υπόψη σας ότι αυτού του είδους τα καταλύματα ενδείκνυνται για τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλα για τον χειμώνα. Είναι όμως πολύ πιθανό, αν κινηθείτε για παράδειγμα γύρω από τις Άλπεις ή γενικά σε ορεινές περιοχές τον χειμώνα να συναντήσετε κάποιες δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση.

JUFA Hotels για οικογένειες

Μια άλλη επιλογή ιδανική για διακοπές με παιδιά είναι οι τα διάφορα JUFA Hotels, jugendherberge κ.α. Δυστυχώς όσο και αν προσπάθησα δεν μπόρεσα να βρω την κατάλληλη λέξη στα ελληνικά. Στην ουσία πρόκειται για μια κατηγορία ξενοδοχείων (αν μπορούμε να τα ονομάσουμε έτσι), τα οποία θεωρούνται και είναι κατά κύριο λόγο ιδανικά για οικογένειες. Μπορείτε να βρείτε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά κυρίως στις Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ουγγαρία και Λιχτενστάιν.

Οι τιμές ποικίλουν όμως σε γενικές γραμμές αποτελούν μια φθηνή επιλογή, ενώ ως επί το πλείστον η τοποθεσία είναι ιδανική. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα www.jufa.eu και www.jugendherberge.de. Να έχετε υπόψη σας όμως ότι οι τιμές (και φυσικά η διαθεσιμότητα) κυμαίνονται ανάλογα με την χώρα, τοποθεσία και την εποχή. Μην ελπίζετε ότι ένα Jufa στην Ελβετία στο Saas-Fee θα έχει τις ίδιες τιμές με ένα στην Γερμανία, κάπου στην Β.Θάλασσα.

Family hotels – Η καλύτερη επιλογή

Πέρα από όλα αυτά όμως, τα ιδανικότερα (αλλά δυστυχώς από τα ακριβότερα) καταλύματα για οικογενειακές διακοπές, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων είναι τα λεγόμενα family hotels ή στις γερμανόφωνες χώρες kinderhotels (εναλλακτικά μπορείτε να τα βρείτε και ως babyhotels). Στην χώρα μας θα βρείτε επίσης μερικά αξιόλογα ξενοδοχεία της κατηγορίας αυτής. Εκτός από το πασίγνωστο Sani Beach για τους Βόρειο Ελλαδίτες, πολύ καλά είναι το Holiday Village και το Blue Lagoon στην Κω, το αντίστοιχο Atlantica Holiday Village στην Ρόδο, καθώς και αρκετά ακόμα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Η αλήθεια είναι ότι αν και σε πολλά από αυτά μπορείτε να κάνετε τις διακοπές σας άνετα με παιδιά, τα πιο πολλά από αυτά δεν εξειδικεύονται σε οικογενειακές διακοπές.

Στο εξωτερικό αντίθετα υπάρχουν family hotels τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε οικογένειες με παιδιά. Το πιο πιθανό είναι μάλιστα (αν όχι σίγουρο) ότι δεν πρόκειται να σας απαντήσουν θετικά για διαθέσιμο δωμάτιο αν δεν έχετε παιδιά μαζί σας. Στην Ολλανδία είναι πολύ γνωστά τα Center Parks. Αν και ως επί το πλείστον δεν πρόκειται για ξενοδοχεία αλλά για συγκροτήματα από διαμερίσματα, αποτελούν ιδανική επιλογή για διακοπές, κυρίως με μικρά παιδιά. Στην περιοχή γύρω από τις Άλπεις, και κατά κύριο λόγο Αυστρία, Ελβετία και Γερμανία, θα βρείτε τον μεγαλύτερο αριθμό από family hotels. Το γιατί είναι εκεί συγκεντρωμένα τόσα πολλά είναι κάτι που δεν μπορεί εύκολα να απαντηθεί. Είναι πολύ πιθανό η ιδέα αυτή να ξεκίνησε από εκεί, στην προσπάθεια να μπορέσουν κάποιο γονείς να κάνουν σκι, την ώρα που τα παιδιά είναι στο kinder club η στην σχολή σκι των ξενοδοχείων.

Για αυτό κιόλας πολλά από τα ξενοδοχεία αυτά να βρίσκονται κοντά στις πίστες. Γενικά στην περιοχή των Άλπεων θα βρείτε πάρα μα πάρα πολλά family hotels. Τα πιο πολλά είναι ανεξάρτητα, αλλά πολλά από αυτά έχουν συγκροτήσει δύο αλυσίδες ξενοδοχείων, τα kinderhotels.com και familotel.com. Οι αλυσίδες αυτές, θεωρείται ότι αποτελούν την ιδανικότερη λύση για διακοπές με παιδιά, προσφέροντας διαμονή ως επί το πλείστον σε ξενοδοχεία 4*.

Τα family hotels, τόσο αυτά που ανήκουν στις παραπάνω αλυσίδες, όσο και όλα τα άλλα που λειτουργούν ανεξάρτητα, προσφέρουν τα πάντα που χρειάζεται μια οικογένεια για να περάσει ξένοιαστες διακοπές.

Το σκεπτικό είναι να μπορούν να διαθέσουν στους πελάτες τους τα πάντα, ούτως ώστε να γίνει το ταξίδι και η διαμονή όσο πιο άνετη και εύκολη γίνεται.

Τα δωμάτια ως επί το πλείστον είναι αρκετά ευρύχωρα, ενώ σε πολλά από αυτά προσφέρεται και η δυνατότητα για διαμονή σε μικρά διαμερίσματα. Η διατροφή είναι κατά κύριο λόγο All Inclusive.

Αυτό σημαίνει, πρωϊνό, μεσημεριανό σνακ (περίπου στις 12.00 μ.μ.) από τις 14.00 ως τις 16.00 μμ υπάρχει μπουφές με γλυκά, καφέ κλπ και στις 18.00 με 20.00 μμ έρχεται το βραδινό (ναι, στο τέλος καταλήγεις να γυρνάς πίσω μερικά κιλά παραπάνω αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Οι εγκαταστάσεις των περισσότερων ξενοδοχείων είναι προσαρμοσμένες για οικογενειακές διακοπές. Παντού υπάρχει πρόβλεψη για όσους έχετε μικρά παιδιά με καρότσι, υπάρχουν πισίνες τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, σπα για παιδιά (παράξενο ακούγεται αλλά ναι…), και φυσικά παιδότοποι και kinder club. Κάθε ξενοδοχεία ως επί το πλείστον διαθέτει παιδότοπο τόσο εξωτερικό όσο και εσωτερικό, πολλά έχουν και έναν μινι ζωολογικό κήπο με κουνέλια και κατσίκες κατά κύριο λόγο, και καθημερινά υπάρχει στο kinder club πρόγραμμα για τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία και την εποχή.

Δυστυχώς όπως αναφέρθηκε παραπάνω τα ξενοδοχεία αυτά δεν αποτελούν φθηνή επιλογή.

Ειδικά δε αν μιλήσουμε για περίοδο γιορτών, ή το διάστημα που είναι κλειστά τα σχολεία στις γύρω χώρες, οι τιμές είναι κάπως εξωπραγματικές. Το κλειδί στην υπόθεση κόστος είναι να κινηθείτε έξυπνα (όσο γίνεται και το επιτρέπουν οι συνθήκες) και 1. να αποφύγετε τις περιόδους που θεωρούνται high season και 2. να κινηθείτε αντίθετα από τον υπόλοιπο κόσμο. Αν για παράδειγμα θέλετε να πάτε τον χειμώνα συνδυάζονται διακοπές με την οικογένεια και κάποιo family hotel τότε καλό θα ήταν να αποφύγετε πρώτα από όλα την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς (αν είναι εφικτό φυσικά).

Ιδανικότερη περίοδος είναι το διάστημα πριν τις 24 Δεκεμβρίου και μεταξύ 10 και 25 περίπου Ιανουαρίου. Κατά δεύτερο λόγο αποφύγετε τις γνωστές περιοχές για σκι όπως Salzburgerland, Tirol, κλπ και φυσικά αποφύγετε την Ελβετία. Προτιμήστε το κρατίδιο του Kärnten στην Αυστρία, που τουλάχιστον ως τώρα δεν θεωρείται και τόσο χειμερινός προορισμός, η το Ν.Τιρόλο της Ιταλίας. Φυσικά στο Kärnten δεν θα βρείτε τα σούπερ χιονοδρομικά που υπάρχουν σε άλλες περιοχές των Άλπεων, αλλά οι τιμές τον χειμώνα είναι χαμηλότερες, ο κόσμος (σχετικά) λιγότερος, και το κρύο πιο μαλακό, δηλαδή με δυο λόγια ιδανικές συνθήκες για να παίξετε στο χιόνι με τα παιδιά (και όχι μόνο). Στο Kärnten θα βρείτε αρκετά ξενοδοχεία, κυρίως της αλυσίδας Kinderhotels.com Εκεί υπάρχει και το ξενοδοχείο babyhotel.eu, το οποίο κατά τα λεγόμενα τους, είναι το 1ο στην Ευρώπη Family & Baby Hotel.

Αν από την άλλη επιθυμείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας το καλοκαίρι, αποφύγετε τις περιοχές αυτές που αναφέραμε παραπάνω (εκτός φυσικά αν σκοπεύετε να βάλετε πολύ βαθειά το χέρι στην τσέπη). Για το καλοκαίρι προτιμήστε διακοπές στο βουνό και επιλέξτε κάποιο από τα family hotels που είναι κοντά σε χιονοδρομικά όπως για παράδειγμα το Zauchenseehof στο … Zauchensee ή το ακόμα πιο φθηνό αλλά εξίσου καλό Sailer & Stefan στο δυτικό Τιρόλο. Μπορεί σε πρώτη σκέψη να θεωρήσετε ότι στα μέρη αυτά δεν έχει και τόσα πολλά να κάνετε, αλλά οι εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων, το πρόγραμμα των kinder club, σε συνδυασμό με κάποιες δραστηριότητες στην γύρω περιοχή είναι υπεραρκετά για μια ή και δυο εβδομάδες.

Εκτός από τα ξενοδοχεία που ανήκουν στις παραπάνω αλυσίδες υπάρχουν και πολλά άλλα διάσπαρτα στην περιοχή των Άλπεων τα οποία δεν ανήκουν σε καμία ξενοδοχειακή αλυσίδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αξίζουν την προσοχή σας. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε το Replerhof στο Αν.Τιρόλο, το Albergo Losone στο Locarno της Ελβετίας που δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεστε κάπου στην Καραϊβική και όχι στην Κ.Ευρώπη, το Hohe Dune στην Βόρεια Γερμανία, το φανταστικό Schlosshotel Lacknerhof στο Flachau της Αυστρίας, το Prokulus ή το Cavallino Bianco στην Β.Ιταλία και πολλά πολλά άλλα. Οι επιλογές για οικογενειακές διακοπές στην Ευρώπη είναι αμέτρητες, ειδικά όσον αφορά την επιλογή του καταλύματος. Οι μοναδικοί περιορισμοί εκτός από το οικονομικό, είναι το τι είδους διακοπές θέλει ο καθένας (και που) και φυσικά ποιο μέρος θα διαλέξετε ως προορισμό.