Επιλέγοντας ποδήλατο για το παιδί μας

Σχεδόν από τα 2.5 ως τα 5 είναι η κρίσιμη ηλικία που τα παιδιά πρέπει να μάθουν ποδήλατο. Έχουν διάθεση, δεν φοβούνται και είναι ακούραστα! Το ποδήλατο είναι ένα από τα πρώτα παιχνίδια των παιδιών, η πρώτη τους αίσθηση ουσιαστικής ανεξαρτησίας. Μπορούν πλέον να μετακινηθούν με τη δική τους και μόνο δύναμη και ικανότητα, μπορούν να χειριστούν ένα όχημα, μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο!

Δείτε κάποιες συμβουλές που θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους:

Πώς ξεκινάμε:

Ξεκινάτε πάντα με χαρά για το παιδί. Δεν το πιέζετε, σέβεστε την επιλογή του να θέλει ή να μην θέλει να ανέβει στο ποδήλατο.

Επιλέγοντας ποδήλατο:

Τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να ποδηλατούν με βοηθητικούς τροχούς μεταξύ των ηλικιών 3 και 4. Μεταξύ των ηλικιών 4 και 8, που έχουν μεγαλώσει αρκετά σωματικά, μπορούν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν βοηθητικές ρόδες. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται ένα ποδήλατο εξοπλισμένο έστω με μία βοηθητική μέχρι να γίνουν περίπου 5 ετών, αφού η ισορροπία απαιτεί δύναμη και συντονισμό.

Επιλέγοντας το σωστό μέγεθος:

Τα πιο κοινά μεγέθη τροχών είναι 12, 16, 20 και 24 ίντσες. Σε αντίθεση με τα ποδήλατα των ενηλίκων , στα οποία μετριέται το μέγεθος βάση σκελετού και καθίσματος ( ύψος), στα παιδικά ποδήλατα το μέγεθος μετριέται ανάλογα με τη διάμετρο των τροχών τους. Τα παιδικά μεγέθη ποδηλάτων ξεκινούν με 12-ιντσών ζάντες και μετά αυξάνονται ανά 2 ίντσες, μέχρι και 24 ίντσες. Ωστόσο, τα ποδήλατα με τροχούς διαμέτρου 14 ιντσών και 18-ιντσών συνήθως δεν είναι διαθέσιμα. Τα πιο κοινά μεγέθη τροχών είναι 12, 16, 20 και 24 ιντσών.

Το μέγεθος του ποδηλάτου που θα επιλέξετε εξαρτάται από την ηλικία, το ύψος και τη δύναμη του παιδιού σας. Σε γενικές κατευθυντήριες γραμμές ανά ηλικία για την επιλογή μεγέθους στο παιδικό ποδήλατο είναι τα εξής: τα παιδιά μεταξύ των ηλικιών 3 έως 5 μπορούν να χρησιμοποιήσουν άνετα ποδήλατα με τροχούς διαμέτρου 12 ιντσών. Τα παιδιά μεταξύ 4 έως 7 ετών, θα χρειαστούν ποδήλατο με τροχούς 16-ιντσών, 5 έως 10 ετών θα χρειαστούν ποδήλατο με τροχούς 20-ιντσών και παιδιά 8 έως 14 ετών, θα χρειαστούν ένα ποδήλατο με τροχούς διαμέτρου 24 ιντσών. Αυτές οι γενικές ηλικιακές κατηγορίες καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών με κάποιες εξαιρέσεις σε παιδιά που ίσως είναι πολύ ψηλά για την ηλικία τους.

Οδηγός για το μέγεθος ποδήλατου ανά ύψος:

Εκτός από τον γενικό κανόνα ταξινόμησης μεγέθους ποδηλάτου βάση ηλικίας ένας πιο συγκεκριμένος κανόνας είναι και καθ’ ύψος. Αυτό μπορείτε να το κάνετε μετρώντας τα πόδια του παιδιού σας, πώς όμως; θα πάρετε ένα μέτρο και θα ξεκινήσετε να μετράτε από τον καβάλο προς τον αστράγαλο μέχρι τη φτέρνα. Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά ηλικίας 2 έως 4 με 35 έως 43 εκατοστά μήκος μέτρησης χρειάζονται ποδήλατο με τροχούς 12-ιντσών, ηλικίας 4 έως 6 με 42 έως 50 εκατοστά στο μήκος μέτρησης χρειάζονται ποδήλατο με τροχούς 14-ιντσών, ηλικίας 5 έως 8 με 48 έως 55 εκατοστά στο μήκος μέτρησης χρειάζονται ποδήλατο με τροχούς 16-ιντσών, ηλικίας 6 έως 9 με 52 έως 60 εκατοστά στο μήκος μέτρησης χρειάζονται ποδήλατο με τροχούς 18-ιντσών, ηλικίας 7 έως 10 με 58 και 66 εκατοστά στο μήκος μέτρησης χρειάζονται ποδήλατο με τροχούς 20-ιντσών, και τα παιδιά 9 ετών και άνω με 64- 72 εκατοστά στο μήκος μέτρησης χρειάζονται ποδήλατο με τροχούς 24 ιντσών. Οι ηλικίες και μετρήσεις θα καλύψουν όλα τα παιδιά με βάση τις ατομικές διαφορές ύψους που μπορεί να έχει κάθε παιδί. Δεδομένου ότι τα μεγέθη ποδηλάτων των 14 ιντσών και 18-ιντσών τροχών δεν πωλούνται συνήθως, αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας χρειάζεται ένα από αυτά τα μεγέθη, θα πρέπει πιθανώς να πειραματιστείτε με τα άλλα διαθέσιμα μεγέθη.

Πάρτε το παιδί σας μαζί σας όταν επιλέγετε ένα ποδήλατο

Σας συμβουλεύουμε να έχετε το παιδί σας μαζί σας ώστε να καθίσει στο κάθισμα του ποδηλάτου και να κρατήσει το τιμόνι. Σε αυτή τη θέση, οι μύτες των ποδιών του θα πρέπει να ακουμπάνε στο έδαφος. Για το ποδήλατο ενός αγοριού, βάλτε το να σταθεί όρθιο πάνω από τον οριζόντιο σωλήνα, η απόσταση από τον καβάλο με τον οριζόντιο σωλήνα να είναι 2-3 εκατοστά . Δεδομένου ότι ορισμένα μοντέλα ποδήλατων έχουν διαφορετικό στυλ , ο οδηγός αγοράς βάση μεγέθους των τροχών μπορεί να μην είναι ακριβής. Αν το ποδήλατο που θα επιλέξετε έχει ένα μικρότερο πλαίσιο λόγω του στυλ του, η οριζόντια πάνω γραμμή του θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα άλλα ποδήλατα. Βεβαιωθείτε ότι το ποδήλατο είναι ανάλογο με το μήκος των ποδιών του.

Προστασία:

Είναι πολύ σημαντικό να προβλέψετε όταν ξεκινάτε να κάνετε ποδήλατο με το παιδί σας. Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική  δημιούργησε δύο νέα προγράμματα ασφάλισης ποδηλάτου τα MINETTA Bike1&2, τα οποία διατίθενται για άτομα ηλικίας από 5 έως 70 ετών, στοχεύοντας στην πληρέστερη κάλυψη του ποδηλάτη, αλλά και του ποδηλάτου, καλύπτοντας από την αστική ευθύνη, ακόμα και σε περιπτώσεις ατυχήματος μεταξύ ατόμων με συγγένεια α’ βαθμού, μέχρι και ολική κλοπή του ποδηλάτου.

Κλείνοντας να σας πούμε την αγαπημένη μας στιγμή. Είναι εκείνη που οι ίδιοι οι μπαμπάδες βγάζουν μόνοι τους τις βοηθητικές διαπιστώνοντας πως ήρθε η στιγμή για το παιδί τους να κάνει το πρώτο μεγάλο του βήμα προς την ανεξαρτησία!