Μικρό ιδιότροπο στο φαγητό παιδί

Ανατρέφοντας ένα ιδιότροπο στο φαγητό παιδάκι είναι πράγματι πολύ δύσκολο για τους γονείς.

Προσπαθείτε να μαγειρέψετε κάτι υπέροχο που ούτε το αγγίζει; Φτιάχνετε μία ομελέτα νοστιμότατη; Και ούτε που την κοιτάζει. Ότι βάζετε στο τραπέζι καταλήγει στο πάτωμα! Και αρχίζει ο πόλεμος!

Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι αν αξιολογήσετε πολύ τις ενέργειές του αυτές, το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Επειδή όσο πιο νευρικοί είστε για να φάει, τόσο λιγότερο πιθανό είναι αυτό να φάει. Δείτε πιο κάτω 10 τρόπους για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα συμβεί αυτό.

Μην είστε μάγειρας της τελευταίας στιγμής.

Στο εστιατόριο ή στα καταστήματα με fast food, ο μάγειρας μπορεί να εκτελέσει όποια παραγγελία του δώσετε στο λεπτό. Εσείς όμως είστε γονέας. Μαγειρέψτε τα φαγητά που εσείς και η σύντροφός σας επιλέγετε, νόστιμα και υγιεινά και στη συνέχεια προσθέσετε κάτι που γνωρίζετε ότι το παιδί σας θα φάει. Μόνον αυτό.

Μην έχετε πολύ άγχος.

Εσείς και η σύντροφός σας οφείλετε να έχετε στο τραπέζι σας, υγιεινό φαγητό την προγραμματισμένη ώρα και σε εύλογα χρονικά διαστήματα. Η δουλειά του παιδιού σας είναι να αποφασίσει αν πρόκειται να το φάει. Και επίσης πόσο θα φάει. Μόλις φτάσετε σε αυτή τη στιγμή, η δουλειά σας είναι να χαλαρώσετε. Αν χρειάζεστε ένα ποτηράκι κρασί για να χαλαρώσετε, πιείτε δύο!

Μην γίνετε ένας έμπορας τροφής.

Ταυτόχρονα με το να είστε ένας ψύχραιμος σύντροφος στο τραπέζι, δεν πρέπει να περάσετε όλη την ώρα πιέζοντας το παιδί σας να φάει. Γιατί αυτό, όχι μόνο θα τα αναγκάσει να σιχαθούν το φαγητό, αλλά και εσείς θα μισήσετε την ώρα αυτή. Είναι επίσης πιθανό ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει μια επική μάχη για την εξουσία. Και ακριβώς όπως δεν θέλετε να γίνει ξανά πόλεμος, ποτέ δεν θα θέλατε να μπείτε σε μία μάχη εξουσίας με ένα μικρό παιδί. Απλά ζητήστε του να δοκιμάσει μία μικρή μπουκιά. Και στη συνέχεια προχωρήστε μαζί.

Μην διαπραγματεύεστε.

Δεν ξέρετε ίσως την έννοια του μπούμερανγκ έως ότου προσπαθήσετε να δωροδοκήσετε και να διαπραγματευτείτε με το παιδί σας στο τραπέζι. Δεν θα αργήσει το παιδί να θέλει απλά να παραλείψει το φαγητό που δεν του αρέσει και να μεταβεί κατευθείαν στην ανταμοιβή. Επειδή η διαπραγμάτευση δείχνει μία αδυναμία από την πλευρά σας. Και τα μικρά παιδιά είναι δάσκαλοι στην εκμετάλλευση της αδυναμίας.

Μην τα παρατάτε.

Υπάρχει μία παλιά παροιμία για τα ιδιότροπα παιδάκια στο φαγητό. Μπορεί να χρειαστούν 15 προσπάθειες πριν να φάνε κάτι άλλο από πατάτες. Αλλά αυτό είναι αλήθεια. Το 15 είναι ο μαγικός αριθμός των γεύσεων που πρέπει να περάσει πριν το μικρούλι αποφασίσει πράγματι τι του αρέσει ή τι όχι. Έτσι συνεχίστε την προσπάθειά σας.

Κάντε τα να συμμετέχουν.

Πάρτε το παιδί μαζί σας στα ψώνια και αφήστε το να ξεχωρίσει κάποια πράγματα που ίσως θέλει να δοκιμάσει. Όταν μαγειρεύετε αφήστε το να σας βοηθήσει. Επίσης αφήστε το να «στολίσει» το τραπέζι. Ή και να βάλει μία μουσική που του αρέσει! Και ίσως ανακαλύψετε ότι έχετε ένα ιδιότροπο παιδάκι αλλά συγχρόνως ένα μελλοντικό chef!

Δώστε τους το πλεονέκτημα της αμφιβολίας.

Είναι πιθανό ότι το παιδί σας είναι καλά και πραγματικά αηδιασμένο από κάτι που δοκίμασε. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να είναι υπερβολικά ευαίσθητο σε κάποιες γεύσεις ή και μυρωδιές. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα με τα παιδιά που πάσχουν από ψυχικές αναπηρίες, όπως ο αυτισμός. Φυσικά μόνο και μόνο επειδή το παιδί αηδιάζει με κάποια τροφή δεν θα πει ότι έχει αυτισμό.

Επίσης να θυμάστε ότι προσπαθώντας να δοκιμάσει νέα πράγματα είναι δύσκολο. Τα παιδιά δεν αγαπούν καθόλου να τους βάζετε μπροστά τους κάτι που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ. Ίσως το πάθατε και εσείς. Αλήθεια δεν είναι;

Αρχίστε με πολύ μικρή ποσότητα.

Αν προσφέρετε κάτι καινούργιο, αρχίστε με πολύ μικρή ποσότητα. Πραγματικά όμως μικρή. Και αφήστε το να το φτύσει αν δεν του αρέσει. Προσπαθήστε ξανά μετά από μία δύο μέρες. Αν το φάει, αυξήστε λίγο την ποσότητα σιγά σιγά μέχρι να τρώει όλα τα λαχανικά του!!!

Κάντε το δείπνο διασκέδαση.

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το μικρό ιδιότροπο παιδάκι σας, είναι να αρχίσει το δείπνο να γίνεται διασκέδαση. Έτσι αρχίστε να γελάτε, να λέτε αστεία, να κάνετε φωνές ζώων, να συζητάτε. Δείξτε ότι παίζετε. Όταν δεν φωνάζετε και το παιδί δεν στενοχωριέται όλα θα γίνουν καλύτερα.

Επαναπροσδιορίστε.

Εάν θέλετε να δοκιμάσει το παιδί κάτι νέο, προσπαθήστε να το ονομάσετε διαφορετικά. Για παράδειγμα, ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορείτε να κάνετε τα παιδιά να τρώνε καρότα, ονομάζοντάς τα «ακτίνες Χ» των υπέρ ηρώων!

Τελικά, αν είστε πράγματι ανήσυχοι ότι υπάρχει ένα βαθύτερο πρόβλημα επειδή δεν τρώει, καλέστε τον παιδίατρο. Υπάρχουν παρεμβάσεις για τα παιδιά που αρνούνται το φαγητό σε σημείο που να είναι επιβλαβές. Αλλά αυτό είναι πάρα πολύ σπάνιο. Μάλλον δοκιμάζει τα όριά σας!!!