Μπαμπάς μόνος στην κουζίνα: “Μπαμπάδες με Ρούμι”

mpampasroumi1

Μία συνταγή που ως site μπαμπάδων οφείλουμε να την έχουμε στο αρχείο μας. Αν σας αρέσει ο μπαμπάς με ρούμι, ίσως αυτή είναι η πιο ωραία εκδοχή του. Μπελαλίδικο γλυκό αλλά ιδιαίτερο και κατάλληλο για επίσημο τραπέζι.

akispetretzikis.com

Συστατικά

Για τη ζύμη:

  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (και ακόμα λίγο για αλευροβουτυρώσουμε τις θήκες )
  • 70 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (και ακόμα λίγο για να αλευροβουτυρώσουμε τις θήκες)
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 2 κ.γ. μέλι
  • 250 γρ. αυγά (περίπου 5 αυγά)

Για το σιρόπι:

  • 450 γρ. νερό
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • 2 σφηνάκια ρούμι

Για το γαρνίρισμα:

  • μαρμελάδα βερίκοκο
  • ρούμι της επιλογής σας

Για τη σαντιγύ:

  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • Για την αρωματική ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 λουλούδια λεβάντας

Οδηγίες:

  1. Για να φτιάξουμε τη ζύμη βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός απο τα αυγά, στον κάδο του μίξερ και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
  2. Μόλις σπάσει το βούτυρο αρχίζουμε και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
  3. Προσέχουμε να έχει απορροφηθεί τελείως το ένα πριν βάλουμε το επόμενο.
  4. Συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ. (Η ζύμη δεν μπορεί να ζυμωθεί με τα χέρια, θα είναι σχεδόν υγρή. Απλώς, πρέπει να γίνει ομοιογενής ελαστική και απαλή).
  5. Την αδειάζουμε σε μια λαδωμένη επιφάνεια για 5 λεπτά να σταθεί και να ξεκουραστεί λίγο.
  6. Παίρνουμε τις θήκες που ψήνουμε μάφιν και αφού τις βουτυρώσουμε και αλευρώσουμε ρίχνουμε ποσότητα ζύμης σε κάθε μία από αυτές ίση με μια γεμάτη κουταλιά της σούπας ή περίπου 35 γρ. (μπορούμε να το κάνουμε και με ένα κορνέ).
  7. Αφήνουμε τους μπαμπάδες να φουσκώσουν για καμιά ώρα και όταν πια έχουν φουσκώσει τόσο και έχει φτάσει η ζύμη στο χείλος από τα φορμάκια τότε τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
  8. Όταν ψηθούν αφαιρούμε από τις φόρμες και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα και ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  9. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και τα αρωματικά. Τη βάζουμε στη φωτιά και μόλις πάρει βράση και διαλυθεί η ζάχαρη αφαιρουμε.
  10. Ρίχνουμε μέσα τους κρύους μπαμπάδες στο καυτό σιρόπι και τους γυρνάμε από όλες τις πλευρές να σιροπιαστούν, για περίπου 10-15’’ γιατί δεν θέλουμε να τραβήξουν πολύ σιρόπι (καταλαβαίνουμε απο το βάρος αν έχουν τραβήξει πολύ).
  11. Τους βγάζουμε και τους βάζουμε πάλι πάνω στη σχάρα.
  12. Για να σερβίρουμε ετοιμάζουμε τη σαντιγί στο μίξερ ανακατεύοντας την ζάχαρη με την κρέμα σε ένα μίξερ με το σύρμα.
  13. Για να ετοιμάζουμε την αρωματισμένη ζάχαρη ψιλοκόβουμε τα λουλούδια τα ανακατεύουμε σε ένα γουδί με την ζάχαρη και τα σκορπάμε πάνω στη σαντιγύ.
  14. Με ένα μαχαίρι ή με ένα πινέλο αλείφουμε τους μπαμπάδες με τη μαρμελάδα. Κόβουμε στη μέση, διαγώνια, ρίχνουμε από μισή κουταλιά ρούμι σε κάθε πλευρά, γεμίζουμε με σαντιγί, πασπαλίζουμε με την αρωματισμένη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Tip

Πρέπει οπωσδήποτε όταν τους σιροπιάσουμε να είναι καυτό το σιρόπι και κρύοι οι μπαμπάδες!

Μόνος μπαμπάς στην κουζίνα – Γλυκιά ομελέτα με μήλα και κανέλα.