“Ο μπαμπάς πίνει … γιατί όχι κι εγώ;”

Τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας φέρνουν την Κρήτη 3η στη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ από μαθητές 13-19 ετών (τουλάχιστον μία φορά το μήνα) και 2η στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που ισοδυναμεί με 5 ή και περισσότερα ποτά τη φορά.

“Οι γονείς πρέπει να μιλούν νωρίς με τα παιδιά τους για τη συνετή κατανάλωση του αλκοόλ, δίνοντας και οι ίδιοι το σωστό παράδειγμα” – είπε η πρόεδρος του Συλλόγου “Η Επιστροφή”, κοινωνιολόγος Κατερίνα Σφακιανάκη.

Η ίδια, για τις – συχνές στην Κρήτη – περιπτώσεις γονιών που οι ίδιοι προσφέρουν αλκοόλ στο παιδί τους, αντιμετωπίζοντάς το ως κάτι ανώδυνο ή και αστείο ανέφερε: “Όταν ο πρώτος που σε φέρνει σε επαφή με μια ουσία είναι ένα αγαπητό πρόσωπο, τότε η ουσία αυτή απενοχοποιείται” και προσθέτει ότι ακόμη και οι γονείς παραγνωρίζουν τον εξαρτησιογόνο χαρακτήρα του αλκοόλ, θεωρώντας ακόμη, πως το αλκοόλ παραγωγής τους είναι αγνό και χωρίς χημικές προσμείξεις, άρα “είναι καλό”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κατερίνας Παντινάκη στο cretalive.gr, στην Κρήτη λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αντιμετώπισης της εξάρτησης από το Αλκοόλ, με πυλώνες, το Αλκοολογικό Ιατρείο του ΠΑΓΝΗ (2810 542107-08-09), το Εργαστήριο Αλκοολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τις Μονάδες Αυτοβοήθειας και το Σύλλογο “Η Επιστροφή” (6906448253), όπου μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που αντιμετωπίζει πρόβλημα ή έχει διαπιστώσει ότι κάποιο οικείο του πρόσωπο αντιμετωπίζει πρόβλημα.

“Είναι ελπιδοφόρο ότι όλο και περισσότεροι ζητούν βοήθεια.

Το αλκοόλ και στην Κρήτη ήταν πάντα θέμα, αλλά δεν αναγνωριζόταν ως πρόβλημα. Σιγά σιγά αυτό αλλάζει” – υπογραμμίζει η Κατερίνα Σφακιανάκη.

Διαβάστε περισσότερα: www.alfavita.gr