Όχι άλλο μύξα, παρακαλώ…

Picking nose

Διανύοντας το τρίτο μου καλοκαίρι ως γονιός είμαι πλέον πεπεισμένος ότι ένας από τους λόγους που οι γονείς με μικρά παιδιά περιμένουν εναγωνίως το καλοκαίρι είναι και η αποχή από τον καθημερινό γολγοθά τoυ καθαρισμού της μύτης και της καταπολέμησης της μύξας…

Γιατί καλοκαίρι δε σημαίνει μόνο να βλέπεις κάθε μέρα ήλιο, να ακούς τα τζιτζίκια μέχρι αργά, να τρως σαλάτες και παγωτά και να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα, το καλοκαίρι ισούται και με το να μην έχεις να αντιμετωπίσεις την καθημερινή βαρβαρότητα της μυξοκτονίας.

Πραγματικά δεν ξέρω κανένα γονιό που να μη σιχτιρίζει κάθε Σεπτέμβριο, αφού με το που ξεκινάνε οι παιδικοί και τα σχολεία έρχεται «πακέτο» και η μύξα. Και άντε τη μύξα του παιδιού σου, του σπλάχνου σου – εδώ άλλα και άλλα δε σιχάθηκες τώρα θα μασήσεις – την ανέχεσαι, αλλά τις μύξες των άλλων, των συμμαθητών, των εφήμερων φίλων στους παιδότοπους, δεν τις ανέχτηκε κανείς.

Για να ελαττώσουμε την ποσότητα της μύξας σας έχω 5 συμβουλές μυξοκτόνες, δοκιμασμένες από πρώτο χέρι:

Φυσιολογικός ορός (ο θαυματουργός)

Ω ναι φίλοι μου…Όλοι τον ξέρουν, όλοι τον αγαπούν. Οι γονείς δηλαδή γιατί τα παιδιά ξέρουν ότι πρόκειται για αυτό το μικρό αμπουλάκι που με μαεστρία προσπαθείς να χώσεις στο ρουθούνι τους και αντιδρούν με ό,τι αρχίζει από Κ (κλάμα, κλωτσιές, καράτε). Όμως όλοι ξέρουμε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Καθαρή μύτη συνεπάγεται λιγότερες ιώσεις και φυσικά πρόληψη από ωτίτιδες, ιγμορίτιδες, φαρυγγίτιδες, βρογχιολίτιδες, και ό,τι άλλο κακό τελειώνει σε -ες.

Συμβουλή για νέους γονείς: Αν δε θέλετε να ρισκάρετε να γεμίσετε τα ρούχα σας με εμετό, καλό θα είναι η συγκεκριμένη τελετουργία να ακολουθείται πριν από το φαγητό…

clinofar_20_amp[Φωτογραφία: Clinofar aμπούλες με αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό]

Ατμός (ο ευεργετικός)

Ο ξηρός αέρας επιβαρύνει τον ερεθισμό της μύτης, για αυτό και το καλοκαίρι που έχει υγρασία είναι πάντα πολύ καλύτερα από το χειμώνα. Συν τοις άλλοις για να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε τις μύξες πρέπει πρώτα να τις υγροποιήσουμε. Οπότε μαζί με το θαυματουργό αμπουλάκι χρησιμοποιήστε τον ατμό. Είτε με τη μορφή υγραντήρα, είτε απλά αφήνοντας το ζεστό νερό να τρέχει στο μπάνιο, με κλειστή την πόρτα και το παιδί και εσάς μέσα. Κάτι σαν χαμάμ για τη μύτη του παιδιού τέλος πάντων.

hr_0-89590800_1368437225[Φωτογραφία: Υγραντήρας υπερήχων Duux]

Ρινικός αποφρακτήρας (ο αποτελεσματικός)

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να φυσήξουν τη μύτη τους, ή ακόμα και να μπορούν, δεν τα καταφέρνουν πάντα επιτυχώς. Προτιμήστε τη συσκευή αναρρόφησης με τα ρύγχη μιας χρήσης από τους κλασικούς αποφρακτήρες, γιατί ως γνωστόν, τίποτα δε συγκρίνεται με τη δύναμη του γονιού που γίνεται ζωντανή ηλεκτρική σκούπα.

20150209111338_1360130_photo1-edit[Φωτογραφία: Clinofar συσκευή ρινικού αποφρακτήρα]

Νερό (γιατί σαν το νεράκι του Θεού δεν έχει)

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού βοηθάει τη ρινική αποσυμφόρηση. Οι γιατροί συνιστούν πολλά υγρά!

water-boy-620x349

Το καλοκαίρι, εκτός από τις ευεργετικές συνέπειες στη ψυχολογία των ανθρώπων, περιορίζει σημαντικά τα περιστατικά που σχετίζονται µε λοιμώξεις  του αναπνευστικού συστήµατος. Όμως το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα έρθουν πάλι και δεν πρέπει να μας βρουν απροετοίμαστους…