Παιδί και TV: Έτσι θα «τη δει» αλλιώς!

Μικρές συνήθειες μέσα στο σπίτι που όταν τις αλλάξαμε σαν γονείς, άλλαξαν όλα.

Μικροί και μεγάλοι λατρεύουμε την τηλεόραση – γεγονός. Εκείνα έχουν τα δικά τους favorites, εμείς τα δικά μας. Κι όπως τα παιδιά παθιάζονται με τους αγαπημένους τους ήρωες, έτσι κι εμείς ζούμε μικρές στιγμές αγωνίας μέχρι να βγει το επόμενο επεισόδιο της σειράς που μας άφησε σε «κρίσιμο σημείο» (γνωστό και ως «cliffhanger» στη… διάλεκτο της TV).

Φυσικά, πάντα ως γονείς και ο άντρας μου κι εγώ επιθυμούμε την ισορροπία και το μέτρο σε κάθε δραστηριότητα του παιδιού μας – έτσι και στην τηλεόραση. Και πολλές φορές έπιανα τον εαυτό μου να γκρινιάζει που το παιδί δεν μου έδινε σημασία όταν του μιλούσα την ώρα που έβλεπε την αγαπημένη του παιδική σειρά ή που ο άντρας μου έπρεπε να το παλέψει λίγο παραπάνω ώστε να πειστεί να κλείσει την TV για να διαβάσει για το σχολείο. Ζούσαμε αυτές τις «κλασικές» οικογενειακές καταστάσεις που όλοι ζούμε όταν παιδιά και τηλεόραση συνυπάρχουν στο ίδιο σπίτι.

Και τότε συνειδητοποίησα κάτι που πάντα προσπαθώ να θυμάμαι σαν γονιός: Εμείς, πόσα κάνουμε από αυτά που απαιτούμε να κάνουν τα παιδιά μας;

Στην πράξη, ποιες είναι οι μικρές συνήθειες που μπορώ ως γονιός να αλλάξω στην καθημερινότητα του σπιτιού και τη δική μου, ώστε να ενθαρρύνω ως πρότυπο τη σωστή συμπεριφορά του παιδιού σε σχέση με την τηλεθέαση; Και τότε έκατσα και είδα τι έκανα.

Άφηνα την τηλεόραση να «παίζει» όλη μέρα στο background. Αυτό συνέβαινε στο σπίτι των γονιών μου, αυτό συμβαίνει σήμερα και στο δικό μου – κάτι αληθινά ειρωνικό, αν σκεφτείς πως κανείς δεν θέλει να μοιάσει στους γονείς του. Όμως σήμερα (θα έπρεπε να) ξέρουμε καλύτερα. Μια τηλεόραση διαρκώς αναμμένη παρέχει μια διαρκή απόσπαση από άλλες δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν από όλη την οικογένεια όπως το διάβασμα για το σχολείο, οι δουλειές του σπιτιού, η ετοιμασία και η κατανάλωση του φαγητού κ.λπ.

Έτρωγα βλέποντας την αγαπημένη μου σειρά. Την ώρα που όλοι οι ειδικοί συστήνουν το mindful eating, την ενσυνείδηση την ώρα του φαγητού, ως μια από τις καλύτερες πρακτικές στη διατροφή… εγώ έκανα το ακριβώς αντίθετο. Έτρωγα χωρίς να δίνω προσοχή στα χρώματα, τις μυρωδιές, τη γεύση του φαγητού μου. Δεν πρόσεχα αν μασούσα καλά ούτε ήμουν σε θέση να καταλάβω αν είχα χορτάσει ή αν απλά συνέχιζα να τρώω μηχανικά. Αυτή τη συνήθεια την άλλαξα αμέσως για το καλό το δικό μου και του παιδιού μου – η σειρά μου θα είναι ακόμα εκεί για να τη δω αμέσως μόλις τελειώσω με το πιάτο μου!

Δεν έπαιρνα το βλέμμα μου από την οθόνη την ώρα που μου μιλούσε το παιδί μου. Αυτή ήταν μια από τις χειρότερες συνήθειες, αλλά και αυτή που μου πρόσφερε τη μεγαλύτερη χαρά μόλις την άλλαξα. Θύμωνα όταν του μιλούσα την ώρα που έβλεπε τηλεόραση και δεν μου απαντούσε καν… αλλά πόσες φορές το είχα αγνοήσει όταν ερχόταν να μου πει κάτι κι εγώ απλά συνέχιζα να κάνω scroll «στον κόσμο μου»; Δίνοντας κι εγώ κι ο άντρας μου απόλυτη προσοχή στο παιδί την ώρα που μας ζητούσε, του δώσαμε την έμπνευση να κάνει το ίδιο χωρίς να χρειαστεί να ξανακάνουμε παρατήρηση. Πολύ απλά: είδε το σωστό, έπραξε το σωστό.

Άφηνα τις δουλειές να συσσωρεύονται ενώ έκανα binge-watching την αγαπημένη μου σειρά. Πώς να ζητήσεις από το παιδί να κλείσει την τηλεόραση για να διαβάσει, όταν σε βλέπει να κάνεις το ακριβώς αντίθετο;

Τώρα λοιπόν, σαν γονείς, κάνουμε μια νέα αρχή, με νέες συνήθειες για την οικογένεια. Μια από αυτές, η πλατφόρμα EON Kids από τη Nova – μαζί της, το παιδί χρησιμοποιεί τον χρόνο του μπροστά στην τηλεόραση με ασφάλεια, ποιότητα και ποικιλία. Η EON Kids το ψυχαγωγεί μέσα από ένα απλό, διασκεδαστικό και εύχρηστο περιβάλλον. Μέσα από το δικό του παιδικό προφίλ που δημιουργήσαμε πανεύκολα στην πλατφόρμα EON Kids, παρακολουθεί περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία του και προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις του από εφτά διαφορετικά παιδικά κανάλια. Παράλληλα, το πλούσιο on demand περιεχόμενο δεν το απογοητεύει ούτε λεπτό.

Όλα πλέον άλλαξαν – ακόμα και το τηλεκοντρόλ! Όταν δημιουργήσαμε το παιδικό προφίλ στην πλατφόρμα EON Kids, με μια απλή εγγραφή στο site της Nova πήραμε δώρο ένα μοναδικό παιδικό τηλεκοντρόλ. Τώρα, μέσα σε ένα περιβάλλον βασισμένο σε καλές συνήθειες και περιεχόμενο με ασφάλεια, ποιότητα, ποικιλία, το παιδί μας βλέπει την τηλεόραση… με άλλα μάτια!