Σαν γονείς, προσέχουμε το περιεχόμενο που καταναλώνουν τα παιδιά μας όπως ακριβώς και το φαγητό τους, με έμφαση σε ποσότητα, ασφάλεια, ποιότητα.
Κλισέ αλλά αλήθεια: Τα παιδιά σήμερα είναι πιο έξυπνα– σε όλα αλλά και στην τεχνολογία, που γι’ αυτά είναι απτή, καθημερινή πραγματικότητα. Και ο γιος μου κι η κόρη μου ήξεραν τι έπρεπε να πατήσουν στο τηλεκοντρόλ για να δουν το κανάλι που ήθελαν πριν μάθουν καλά-καλά να μετράνε. Αλλά ειδικά μετά την πανδημία, όπως όλα τα παιδιά έτσι και τα δικά μου μεγαλώνουν μαζί με οθόνες και μάλιστα γίνονται «εξπέρ» σε αυτές από πολύ μικρή ηλικία. Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου η εικόνα κυριαρχεί, λοιπόν, η λογική και ασφαλής χρήση της τηλεόρασης είναι ένας βασικός στόχος που έχουμε ως γονείς μαζί με τον άντρα μου. Και πιστεύω ότι το καταφέρνουμε δίνοντας την ίδια έμφαση στην ποσότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα του τηλεοπτικού χρόνου των παιδιών μας.
Ένα «παράθυρο» στον κόσμο: Η πανδημία μας έμαθε όλους, μικρούς και μεγάλους, πως πέρα από τη διασκέδαση, η κατανάλωση ποιοτικού τηλεοπτικού περιεχομένου μπορεί να «ανοίξει» ορίζοντες. Μέσα από αυτό τα παιδιά μου έρχονται σε επαφή με άλλες κουλτούρες και γλώσσες, με αθλήματα και δημιουργικές δραστηριότητες (η μικρή ξεκίνησε ποδόσφαιρο γιατί το είδε στην αγαπημένη της σειρά!), αλλά και με σημαντικά θέματα όπως η φροντίδα για το περιβάλλον. Παρέα με τους αγαπημένους τους ήρωες, μαθαίνουν πόσο σημαντικό είναι να προσπαθείς για το καλύτερο σε ό,τι κι αν κάνεις.
Έμφαση στην ασφάλεια και την ποιότητα: Όπως έχουμε τον γονικό έλεγχο στο internet, θέλαμε κάτι ανάλογο και για την τηλεόραση. Δεν είναι εύκολο για μας να είμαστε συνέχεια «από πάνω τους», με εμένα να εργάζομαι ακόμα από το σπίτι, τον άντρα μου να λείπει τη μισή μέρα δουλεύοντας και στο ενδιάμεσο να προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε δουλειές και θελήματα εντός και εκτός σπιτιού. Στο θέμα της ασφάλειας, λοιπόν, μας βοήθησε η πλατφόρμα EON Kids από τη Nova, όπου μπορέσαμε εύκολα να δημιουργήσουμε ένα προφίλ για το κάθε παιδί (υπάρχουν δύο ηλικιακές ομάδες, 0-6 και 7-11, που κάλυψαν και τη μικρή μας κόρη και τον μεγαλύτερο γιο μας). Έτσι ξέρουμε ότι το καθένα τους βλέπει μόνο εκπομπές και ταινίες κατάλληλες για την ηλικία του. Επιπλέον, μπορούν να διαλέξουν ποιοτικό και κατάλληλο περιεχόμενο από 7 παιδικά κανάλια, οι επιλογές που τους εμφανίζονται διαμορφώνονται ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, ενώ μπορούν να κάνουν pause και στο live πρόγραμμα και να συνεχίσουν ακόμα και μια εβδομάδα μετά (έτσι δεν έχουμε γκρίνιες όταν η τηλεόραση πρέπει να κλείσει!). Τα παιδιά χάρηκαν ακόμα περισσότερο γιατί απέκτησαν δωρεάν ένα μοναδικό παιδικό τηλεκοντρόλ! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δημιουργήσεις ένα παιδικό προφίλ στην πλατφόρμα EON Kids, να μπεις στο site της Nova, να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου και σου το στέλνουν.
Πόση τηλεόραση είναι… too much; Η Αμερικανική Ένωση Παιδιάτρων συνιστά καθόλου τηλεόραση για τα παιδιά κάτω των 2 ετών και όχι πάνω από 1-2 ώρες μέσα στη μέρα για τα μεγαλύτερα παιδιά. Ούτως ή άλλως, τις καθημερινές με το σχολείο, τη μελέτη και τις δραστηριότητες, τα παιδιά μας δεν μπορούν να δουν περισσότερη τηλεόραση. Στις πιο «χαλαρές» μέρες, έχουμε σαν κανόνα να τελειώνουν πρώτα όλα τα άλλα (μελέτη, συμμάζεμα του δωματίου, παιχνίδι έξω αν ο καιρός είναι καλός, μια δημιουργική δραστηριότητα όπως ζωγραφική ή ένα επιτραπέζιο για να παίξουμε όλοι μαζί) και η τηλεόραση να ανοίγει μετά. Εντάξει, κάποιες μέρες ίσως δουν λίγο περισσότερο αν παρακολουθήσουμε όλοι μαζί μια οικογενειακή ταινία, αλλά με τη συζήτηση, τα αστεία και τα γέλια, το βλέπουμε περισσότερο σαν family bonding.
Γινόμαστε το καλό παράδειγμα: Κάποια στιγμή, συνειδητοποιήσαμε πόσο υποκριτικό ήταν να ζητάμε από τα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση με μέτρο, όταν μας έβλεπαν να κυκλοφορούμε σαν ζόμπι όλη μέρα επειδή το προηγούμενο βράδυ δεν είχαμε κοιμηθεί σχεδόν καθόλου κάνοντας binge-watching όλη τη νέα σεζόν της αγαπημένης μας σειράς. Συνειδητοποιήσαμε ότι τα παιδιά μας μαθαίνουν πιο εύκολα και αποτελεσματικά βλέποντας τι κάνουμε, όχι ακούγοντας τι λέμε. Τώρα πια στο σπίτι μας αποφεύγουμε τις υπερβολές όλοι, μικροί και μεγάλοι… και όλα λειτουργούν καλύτερα!