Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά να επιλέξουν την επαγγελματική πορεία τους;

Τα παιδιά αισθάνονται «χαμένα» όταν πρόκειται να αποφασίσουν για το επαγγελματικό τους μέλλον. Έτσι η βοήθεια των γονέων είναι πολύ σημαντική, όμως οφείλουν να σέβονται πάντα τις προτιμήσεις των παιδιών, τα ενδιαφέροντα, αλλά και τις δυνατότητες τους. 

Έχοντας περιορισμένη εμπειρία ζωής, τους είναι πράγματι πολύ δύσκολο να αποφασίσουν τι θα ήθελαν να κάνουν μετά το σχολείο.  Έρευνες δείχνουν ότι τέσσερις στους δέκα φοιτητές δεν είναι σίγουροι για την καριέρα που έχουν επιλέξει. Επιπλέον, κατηγορούν εξωτερικούς παράγοντες. Δηλαδή, ότι οι παράγοντες αυτοί τους οδήγησαν να επιλέξουν ένα κλάδο, που δεν είχαν αποφασίσει στην πραγματικότητα. 

Όταν επιλέγουν ένα μελλοντικό επάγγελμα, είναι σημαντικό για τους νέους να μπορούν να βασίζονται στους γονείς τους για βοήθεια και καθοδήγηση. Σε τελική ανάλυση, αυτή είναι μία σημαντική απόφαση στη ζωή τους. 

Πως μπορούν λοιπόν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να επιλέξουν τη σταδιοδρομία που τους ταιριάζει; 

Κάθε γονέας θέλει το καλύτερο για τα παιδιά του. Ωστόσο, μερικές φορές, η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις αλλαγές και την πρόοδο στον επαγγελματικό κόσμο καθιστά δυσκολότερο να εκφράσουν μία γνώμη.

Μερικές φορές τα παιδιά θέλουν να σπουδάσουν κάτι που ως γονείς δεν σας ενδιαφέρει, για οποιονδήποτε λόγο. Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι ζούμε στην ψηφιακή εποχή και η νέα τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς. Και ως αποτέλεσμα, υπάρχουν νέα επαγγέλματα και τομείς σπουδών που δεν υπήρχαν παλαιότερα. Έτσι, είναι σημαντικό να είναι οι γονείς ενημερωμένοι σχετικά με τα νέα επαγγέλματα.

Είναι μία σημαντική απόφαση ζωής, που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το οικονομικό μέλλον ενός παιδιού όπως επίσης την επαγγελματική του ικανοποίηση.

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά: 

Το σημείο εκκίνησης: Τι τους αρέσει και τι δεν τους αρέσει.

Πολλές φορές τα παιδιά δεν είναι σίγουρα για το τι πραγματικά θέλουν. Ωστόσο, είναι πολύ σίγουρα όταν πρόκειται για αυτά που δεν τους αρέσουν. Στο λύκειο, υπάρχουν πράγματα που αγαπούν αλλά δεν μπορούν ίσως να διαλέξουν αυτό που τους αρέσει περισσότερο. 

Μόλις λοιπόν αποφασίσουν τι δεν θέλουν, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσουν να αναζητούν μία καριέρα που ταιριάζει στα ενδιαφέροντά τους.

Μη ξεχνάτε τα πάθη τους.

Τα πάθη και τα χόμπι μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό σημείο εκκίνησης  για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Βοηθούν στον εντοπισμό των φυσικών ταλέντων ενός παιδιού. Βέβαια δεν θα διαλέξουν το επάγγελμά τους με βάση το χόμπι τους. Όμως, αν θέλουν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο σε αυτό, ίσως τότε να θελήσουν να το κάνουν επάγγελμα. 

Γνωρίστε τις προοπτικές τους. 

Εάν τους θέσετε βασικές ερωτήσεις, μπορείτε να τα βοηθήσετε να καθορίσουν τις προτιμήσεις τους. Για παράδειγμα «πως βλέπεις τον εαυτό σου να εργάζεται σε ένα γραφείο;» «με τι θα ήθελες να απασχοληθείς;» ή «θα ήθελες να εργάζεσαι με παιδιά;» Είναι κάποιες ερωτήσεις που χρησιμεύουν σαν οδηγός. 

Αναζητήστε ποιοτικές πληροφορίες και ενισχύστε την κριτική σκέψη τους. 

Ως γονείς, πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι ενώ καθοδηγούμε τα παιδιά μας. Όμως αυτά είναι που στο τέλος πρέπει να αποφασίσουν μόνα τους τι θέλουν να σπουδάσουν. Πρέπει να τους δώσουμε αντικειμενικές πληροφορίες και δεδομένα, καθώς και προσωπικές απόψεις από τη δική μας εμπειρία. 

Δεν πρέπει να πιέσετε ή να αναγκάσετε το παιδί να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη σταδιοδρομία μόνο και μόνο επειδή πιστεύετε ότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες εργασίας. Να θυμάστε ότι αυτή είναι μία επιλογή που θα επηρεάσει σημαντικά το μέλλον τους και την ευτυχία τους. Το να κάνεις κάτι που αγαπάς είναι το πιο σημαντικό από όλα. 

Έχετε ανοιχτό μυαλό.

Είναι σημαντικό να αποφύγετε τις προκαταλήψεις σχετικά με διαφορετικές θέσεις εργασίας. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βοηθήσετε τα παιδιά να σκεφτούν τις δικές τους δεξιότητες, αδυναμίες, στόχους και τι είδους ζωή θέλουν να ζήσουν. Για να το κάνουν αυτό, πρέπει να αισθάνονται αυτοπεποίθηση και ότι έχουν τη δική σας κατανόηση. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επιλέξουν την καριέρα που τους ταιριάζει καλύτερα. 

Ενισχύστε τις δυνάμεις των παιδιών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, είναι σημαντικό για τους μαθητές να ξέρουν ότι έχουν την υποστήριξη και την κατανόηση των γονέων τους. Είναι το κλειδί για τη λήψη μίας υπεύθυνης ανεξάρτητης απόφασης που είναι κατάλληλη για αυτούς. 

Τέλος μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν πλέον στα σχολεία οι σύμβουλοι επαγγελματικής καθοδήγησης που με βάση το προφίλ ενός παιδιού, μπορεί να παρέχουν πολύ χρήσιμες συμβουλές για τη σταδιοδρομία του.