Πώς να αντιμετωπίσετε την πρώτη εφηβική αγάπη του παιδιού σας

Η πρώτη εφηβική αγάπη μπορεί να κάνει το νεαρό άτομο να νιώσει στην κορυφή του κόσμου ή στα τάρταρα! 

Όμως ανεξάρτητα από την περίπτωση, όλοι τη θυμόμαστε, αυτή την πρώτη εφηβική αγάπη. Ο ρόλος των γονέων είναι πολύ σημαντικός γιατί στηρίζετε στη βοήθεια του εφήβου μέσω αυτής της εμπειρίας των ενηλίκων.

Η εφηβεία είναι μία εποχή μεγάλης αλλαγής, και είναι δύσκολη και για τους γονείς. Βλέποντας το μικρό τους να αρχίζει να είναι ανεξάρτητο πυροδοτεί όλους το συναγερμούς, δηλαδή το προστατευτικό ένστικτο και τον φόβο μήπως υποφέρει. Όλοι αυτοί οι φόβοι μπορούν να ξεφύγουν από τον έλεγχο όταν έρχεται η πρώτη εφηβική αγάπη του παιδιού.

Η πρώτη εφηβική αγάπη του παιδιού μας. 

Με την άφιξη της εφηβείας, οι νέοι βιώνουν αλλαγές τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Είναι ένα ζωτικό στάδιο. Θα έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο για πρώτη φορά, με πολύπλοκα συναισθήματα και αισθήσεις που δεν είχαν ποτέ αντιμετωπίσει. 

Στην εφηβεία, τα συναισθήματα μεγεθύνονται και βιώνονται με μεγάλη ένταση. Κάθε μικρό γεγονός στη ζωή ενός νέου ατόμου έχει ισχυρό αντίκτυπο στην εσωτερική του κατάσταση και στην αντίληψή του για τη ζωή. Γι’ αυτό ακριβώς η πρώτη έφηβη αγάπη είναι τόσο σημαντική. 

Παρά το γεγονός ότι είναι γενικά βραχυπρόθεσμες ρομαντικές σχέσεις, αυτή η εμπειρία θα γίνει το σημείο αναφοράς τους για τις μελλοντικές σχέσεις τους. Σε πολλές περιπτώσεις θα είναι επίσης η πρώτη σεξουαλική εμπειρία του παιδιού. Για το λόγο αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην κατανόηση της οικειότητας. 

Επιπλέον, ο τύπος και η ποιότητα της σχέσης που δημιουργούν θα επηρεάσουν την αυτοεκτίμησή τους, την κατάσταση του νου τους ακόμη και τις προτιμήσεις τους. Μια καλή σχέση μπορεί να ενδυναμώσει το παιδί. Μπορεί να βοηθήσει να ωριμάσουν και να έχουν μεγάλα οφέλη.

Αντίθετα, μία ασεβής και καταχρηστική σχέση μπορεί να βλάψει την εικόνα τους και να τους φέρει πολλά δεινά. 

Διδάξτε τους να πετούν και να εμπιστεύονται τα φτερά τους!

Ως γονείς, σίγουρα θα θυμόμαστε όλοι το όνομα της πρώτης εφηβικής αγάπης μας. Θυμόμαστε επίσης το σημάδι που μας άφησε αυτή η σχέση στη ζωή μας. Και γι’ αυτό ακριβώς ο φόβος και η αμφιβολία μπορούν να μας πλημμυρίσουν όταν συνειδητοποιήσουμε ότι το παιδί μας έχει φτάσει σε αυτή τη σημαντική στιγμή της ζωής του.

Γνωρίζουμε ότι από εκείνη τη στιγμή και μετά, το μικρό μας παιδί θα πρέπει να αντιμετωπίσει έντονα συναισθήματα όπως ζήλια, απογοήτευση και ανασφάλεια. Θα φοβόμαστε επίσης ότι πειραματίζεται με το σεξ πολύ νωρίς ή ότι υπάρχει κατάχρηση στη σχέση. Με απλά λόγια, θα φοβόμαστε ότι αυτό το άλλο άτομο, με κάποιο τρόπο θα βλάψει το πιο πολύτιμο άτομο στη ζωή μας. 

Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας, όταν έρθει η ώρα, οι γονείς να μπορούν να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αφήσουν το παιδί να περάσει από αυτήν την εμπειρία. Πρέπει απλώς να έχετε εμπιστοσύνη ότι έχετε ενσταλάξει μία καλή εκπαίδευση, ηθική, αξίες και εργαλεία που θα το βοηθήσουν στην πρώτη του αγάπη.

Δεν είναι καλή ιδέα για τους γονείς να εμπλακούν πολύ στη σχέση.  Ωστόσο, πρέπει να είναι κοντά του για να το καθοδηγήσουν και να το υποστηρίξουν όταν χρειάζεται. Η ισχυρή αυτοεκτίμηση είναι το καλύτερο εργαλείο για τη ζωή, αλλά η υποστήριξη και η αίσθηση της οικογένειας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά ένα νεαρό άτομο να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις. 

Πώς να αντιμετωπίσετε την πρώτη εφηβική αγάπη του παιδιού σας. 

Μην χάσετε τον έλεγχο. Μπορεί να μην σας αρέσει το άτομο που έχει επιλέξει το παιδί σας. Μπορεί να αναστατωθείτε όταν ανακαλύψετε μερικές από τις αποφάσεις που έχει λάβει. Ωστόσο, προσπαθήστε να μην χάσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας, μην κρίνετε, φωνάζετε ή εκφοβίζετε το παιδί σας. Θέλετε να αισθάνεται ότι μπορεί να βασίζεται σε σας και ότι μπορεί να έρθει, αν θέλει για βοήθεια. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να του δείξετε κατανόηση και υποστήριξη. 

Μιλήστε στο παιδί για το τι σημαίνει αγάπη και σεξ. Υπενθυμίστε ότι μία σχέση πρέπει να είναι πάντα σεβαστή, ισορροπημένη και ικανοποιητική. Τονίστε ότι σε μία υγιή σχέση δεν υπάρχει χώρος για βία οποιουδήποτε είδους και ότι δεν πρέπει ποτέ να μείνει δίπλα σε κανέναν που το πληγώνει.

Δώστε το παράδειγμα. Εάν ένα παιδί βλέπει μία δυσλειτουργική σχέση μεταξύ δύο βασικών προσώπων, τότε είναι πιο πιθανό και πιο εύκολο να επαναληφθεί στη δική του ζωή. Προσπαθήστε να είστε ένα μοντέλο αγάπης, σεβασμού και ανοχής. 

Ορίστε κανόνες συνέπειας. Παρόλο που τώρα έχει έναν φίλο ή μία φίλη, δεν πρέπει να το αφήσετε να παραμελήσει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του. Για τον λόγο αυτό πρέπει να διασφαλίσετε ότι για να συναντήσει το αγόρι  ή τη φίλη του θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει όλες τις σχολικές εργασίες και τα καθήκοντά του στο σπίτι.

Διδάξτε τους να διαχειρίζονται το χρόνο τους. Είναι καλύτερο να ακολουθείτε τα ίδια χρονοδιαγράμματα και την άδεια που είχαν πριν ξεκινήσουν να βγαίνουν με το αγόρι ή τη φίλη τους. Είναι σημαντικό ο έφηβος/η να μοιράζει το χρόνο του μεταξύ φίλων, χόμπι και του συντρόφου του. Τονίστε τους πόσο σημαντικό είναι να μην εγκαταλείψουν άλλους τομείς της ζωής τους για κανέναν.

Και θυμηθείτε και εσείς την πρώτη εκείνη υπέροχη αγάπη σας. Κλείστε για λίγο τα μάτια και ονειρευτείτε…