Πώς θα μάθουν τα παιδιά την οργάνωση;

Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν τα παιδιά την οργάνωση από νεαρή ηλικία για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, η οργάνωση είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη μίας έννοιας ευθύνης, μεταξύ άλλων θετικών ιδιοτήτων.

Ενώ η οργάνωση είναι σημαντική στη ζωή των ενηλίκων, είναι ακόμη πιο σημαντική στη ζωή των παιδιών. Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη και αφομοίωση στον κόσμο που αρχίζουν να ανακαλύπτουν. Πως μπορούμε, σαν γονείς να τα βοηθήσουμε;

Όλοι ξέρουμε ότι τα παιδιά από μόνα τους δεν είναι οργανωμένα. Ακριβώς το αντίθετο! Μην ξεχνάμε πόσο τους αρέσει να βγάζουν όλα τα παιχνίδια τους έξω!

Χρονική και χωρική οργάνωση:

Η οργάνωση είναι σημαντική στη ζωή ενός παιδιού, επειδή είναι απαραίτητη για την εκπαίδευσή τους. Δημιουργεί επίσης μία αίσθηση ασφάλειας και τους επιτρέπει να οργανώνουν τις σκέψεις τους και να τις κατανοούν. Ως αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο ο κόσμος τους να οργανώνεται χρονικά και χωρικά. 

Χωρική οργάνωση.

Όταν μιλάμε για χωρική οργάνωση, αναφερόμαστε στην ανάγκη ισορροπίας του περιβάλλοντος ενός παιδιού. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι αισθητικό, αλλά κάτι πρακτικό και λειτουργικό. Είναι καλύτερο να τακτοποιήσετε τα πράγματα απλά, ώστε τα παιδιά να μπορούν να αλληλεπιδρούν εύκολα με το περιβάλλον τους.

Η οργάνωση στο χώρο τους θα τους δώσει κάποια αυτονομία και γνωρίζοντας που βρίσκεται το κάθε πράγμα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της ανεξαρτησίας τους. Για να το κάνετε αυτό σαν γονέας, πρέπει να καθορίσετε τη θέση των πραγμάτων, ώστε το παιδί να μπορεί στη συνέχεια να οργανώνει και να αποθηκεύει τα πράγματα μόνο του.

Εάν δεν υπάρχει αυτή η χωρική οργάνωση, το παιδί δεν θα μάθει να τακτοποιεί και να καθαρίζει μόνο του. 

Χρονική οργάνωση.

Η δημιουργία ρουτίνας στην καθημερινότητα των παιδιών, από μικρή ηλικία, θα τα βοηθήσει πολύ. Για παράδειγμα, η δημιουργία ρουτίνας για το φαγητό, το μπάνιο και τον ύπνο είναι σημαντική για την ανάπτυξή τους. Βοηθά τα παιδιά να αισθανθούν ασφάλεια. Επομένως, πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει η ώρα του φαγητού, του παιχνιδιού, του ύπνου και της βόλτας και ότι πρέπει να σέβονται το πρόγραμμα αυτό. 

Ιδέες για τη σωστή διδασκαλία των παιδιών.

Δώστε τους έναν προσωπικό χώρο. 

Εάν έχετε ένα μόνο παιδί, είναι πιο εύκολο γιατί το δωμάτιό του είναι και ο προσωπικός χώρος του. Όμως αν μοιράζεται το δωμάτιο με το αδελφάκι του, είναι σημαντικό να έχει κάθε παιδάκι τα δικά του πράγματα. Για παράδειγμα, τη δική του ντουλάπα, το κρεβάτι φυσικά, και αποθηκευτικό χώρο για τα πράγματά του (και αργότερα το δικό του γραφείο).Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί το καθένα να σέβεται και να φροντίζει τα πράγματα και του άλλου, όπως και τα δικά του.

Κάντε ένα πρόγραμμα για φαγητό, ύπνο, ώρα παιχνιδιού και μπάνιου. 

Κάθε μέρα είναι διαφορετική και οι οικογένειες έχουν συνήθως διαφορετικά προγράμματα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οπότε είναι εντάξει να είστε ευέλικτοι. Όμως μην κάνετε ξαφνικές αλλαγές επειδή αυτό μπορεί να αποπροσανατολίζει τα παιδιά. 

Κάντε τα μικρά παιδιά να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού. 

Μπορούν, ανάλογα με την ηλικία τους, να βοηθούν σε δουλειές, όπως να σας βοηθήσουν να κρεμάσετε τα ρούχα, να στρώσετε το κρεβάτι, να τακτοποιήσετε τα παπούτσια και να βάλετε τα βρώμικα ρούχα στο καλάθι των απλύτων ή στο πλυντήριο.

Ταξινόμηση παιχνιδιών ανά κατηγορία. 

Μέσα στο δωμάτιό τους, μπορείτε να τακτοποιήσετε τα παιχνίδια τους σε συρτάρια ή καλάθια ανάλογα με τον τύπο του παιχνιδιού. Αυτό θα τα διευκολύνει όταν ψάχνουν ένα συγκεκριμένο παιχνίδι. Θα ξέρουν ακριβώς που να κοιτάξουν. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο για τα βιβλία τους. 

Οργανώστε τον χώρο τους, ώστε να μπορούν να τα φτάνουν όλα.

Ότι χρησιμοποιούν συχνά, πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα στα μικρούλια. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειάζεται να ζητούν βοήθεια κάθε φορά που χρειάζονται κάτι, αφού θα μπορούν να το πάρουν μόνα τους. 

Μη συσσωρεύετε παιχνίδια για να τους διδάξετε την οργάνωση.

Από καιρό σε καιρό, απομακρύνετε παιχνίδια με τα οποία δεν παίζουν πλέον τα παιδιά. Έτσι θα έχετε χώρο γι’ αυτά με τα οποία παίζουν και δεν θα έχετε τα πάντα στο δωμάτιό τους. 

Οργανώστε τα ρούχα τους, ώστε να μπορούν να πάρουν ή να αφήσουν κάτι στη θέση του.

Εάν δεν μπορεί το παιδάκι σας να φτάσει στην ντουλάπα για να πάρει το μπλουζάκι του, δεν θα μπορεί επίσης να το βάλει στη θέση του. Έτσι θα αφήνει τα ρούχα του απλά παντού. Λοιπόν, βεβαιωθείτε ότι το συρτάρι και η ντουλάπα είναι στο σωστό ύψος για να μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση στα ρούχα του. 

Τέλος, πείτε ότι για να ασχοληθούν με το επόμενο παιχνίδι ή δραστηριότητα πρέπει οπωσδήποτε να τακτοποιήσει αυτό που έκανε. 

Είναι καλό να κατανοήσει το παιδί ότι πρέπει να μαζέψει πρώτα τα παιχνίδια του πριν προχωρήσει στην επόμενη δραστηριότητα, όπως το φαγητό, να δει μία ταινία στην τηλεόραση ή να πάει στο πάρκο. 

Τα οφέλη από τη διδασκαλία των παιδιών να είναι οργανωμένα.

Είδαμε μερικές σημαντικές πτυχές της οργάνωσης στη ζωή των παιδιών και πως με μερικές απλές συμβουλές μπορούμε να τα διδάξουμε να «βάλουν» την οργάνωση στην καθημερινότητά τους.