Σύνδρομο Pierre Robin (Πιέρ Ρόμπιν)

Το σύνδρομο Pierre Robin (επίσης ονομάζεται σύμπλεγμα ή επεισόδιο Pierre Robin) είναι μία κατάσταση που παρουσιάζεται κατά τη γέννηση και χαρακτηρίζεται από μία πολύ μικρή κάτω γνάθο (μικρογναθεία).

Η γλώσσα τείνει να πέφτει πίσω και κάτω (γλωσσόπτωση) και υπάρχει μία μερικώς διαχωρισμένη οπίσθια υπερρώα. Τα προβλήματα επικεντρώνονται στο αναπνευστικό σύστημα και τη σίτιση.

Σύνδρομο Pierre Robin: Αιτιολογία

Τα ιδιαίτερα αίτια του συνδρόμου Pierre Robin είναι άγνωστα. Μπορεί να αποτελεί μία πτυχή πολλών γενετικών συνδρόμων.

Σύνδρομο Pierre Robin – Χαρακτηριστικά:

  • Πολύ μικρή γνάθος που χαρακτηρίζεται από ένα πηγούνι με κλίση προς τα πίσω.
  • Μεγάλη γλώσσα κατ’ αναλογία προς τη γνάθο.
  • Γνάθος τοποθετημένη πολύ πίσω στο λαιμό.
  • Τοξοειδής ουρανίσκος
  • Μερικώς διαχωρισμένη οπίσθια υπερώα.
  • Μικρό άνοιγμα στο πάνω μέρος του στόματος, που προκαλεί πνίξιμο.
  • Πρόωρα δόντια (δόντια που εμφανίζονται όταν γεννιέται το μωρό).
  • Η κάτω γνάθος αναπτύσσεται αργά κατά τους πρώτους μήνες ζωής, αλλά η ανάπτυξη επιταχύνεται κατά τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση. Η πτώση της γλώσσας μπορεί να προκαλέσει επεισόδια πνιξίματος, καθώς και δυσκολίες στο τάισμα και την αναπνοή, ειδικά όταν το παιδί κοιμάται.

Σύνδρομο Pierre Robin – Διάγνωση

Μία σωματική εξέταση είναι συνήθως αρκετή για να μπορέσει ο γιατρός σας να διαγνώσει αυτή την κατάσταση. Μία επίσκεψη σε ένα ειδικό γενετικής μπορεί να αποκλείσει άλλα συνδεδεμένα προβλήματα και σύνδρομα.

Σύνδρομο Pierre Robin – Πρόγνωση

Τα προβλήματα πνιξίματος και ταίσματος μπορούν να εξαφανιστούν ξαφνικά ενώ η γνάθος αναπτύσσεται. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος προβλημάτων αν η δίοδος του αέρα δεν προστατευθεί από αναρρόφηση.

Σύνδρομο Pierre Robin – Αντιμετώπιση

Τα βρέφη πρέπει να τοποθετούνται μπρούμυτα, ώστε η γλώσσα να μπορεί να πέφτει μπροστά για να ελευθερώνεται η δίοδος του αέρα. Αυτά τα προβλήματα περιορίζονται κατά τα πρώτα χρόνια καθώς η κάτω γνάθος παίρνει ένα πιο φυσιολογικό μέγεθος. Σε μέτριες περιπτώσεις, ο ασθενής χρειάζεται να του τοποθετηθεί ένα σωλήνας μέσα στη μύτη και τη δίοδο του αέρα για να αποφευχθεί φράξιμο της διόδου του αέρα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται εγχείρηση για να προληφθεί απόφραξη της πάνω διόδου του αέρα. Μερικές φορές απαιτείται τραχειοστομία (εγχείρηση για να ανοιχθεί τρύπα στην τραχεία). Το τάισμα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά για να αποφευχθεί πνίξιμο και αναρρόφηση υγρών στη δίοδο του αέρα.

Σύνδρομο Pierre Robin – Επιπλοκές

Το τάισμα μέσω σωλήνα μπορεί περιστασιακά να είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί το πνίξιμο.

Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό οξυγόνο στο αίμα και σε βλάβη στον εγκέφαλο.

Υπέρτασης της πνευμονικής κυκλοφορίας.

Συμφορητική καρδιακή συγκοπή.

Θάνατος.

Συνεργασία με το γιατρό σας

Οι ανωμαλίες που δημιουργεί το σύνδρομο είναι συχνά εμφανείς από τη γέννηση. Καλέστε το γιατρό σας αν τα επεισόδια πνιξίματος ή τα προβλήματα αναπνοής γίνουν πιο συχνά. Το φράξιμο της διόδου του αέρα μπορεί να γίνει αντιληπτό από έναν θόρυβο σα σφύριγμα όταν το παιδί εισπνέει (συρίτουσα αναπνοή) ή κυάνωση του δέρματος. Επίσης καλέστε το γιατρό σας αν προκύψουν άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

Σύνδρομο Pierre Robin – Πρόληψη

Τρόποι πρόληψης του συνδρόμου είναι άγνωστοι. Η θεραπεία μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των επεισοδίων αναπνευστικών προβλημάτων και πνιξίματος.

Παραπομπές:

www.pierrerobin.org
www.cleftline.org

Πηγή:

Pierre-Robin Association (USA)
[μφτ. Εθνικός Οργανισμός Pierre Robin στις ΗΠΑ] Μετάφραση:

Έλενα Μαρκουλλή, Μεταφράστρια, μέλος του δικτύου του NOESI.gr.
Η μετάφραση έγινε εθελοντικά για λογαριασμό του NOESI.gr.

το διαβάσαμε εδώ: noesi.gr