Πώς να αντιμετωπίσετε το ξέσπασμα του μικρού παιδιού έξω από το σπίτι

Έχετε πιθανώς αισθανθεί αμηχανία αρκετές φορές όταν είστε εκτός σπιτιού. Ίσως πήγατε σε μία συνάντηση με το φερμουάρ σας ανοικτό. Πιστέψτε μας αυτό δεν είναι τίποτε σε σύγκριση με αυτό που θα νιώσετε όταν το μικρό παιδί σας αρχίσει να φωνάζει σαν να το μαχαιρώνατε μόνο και μόνο γιατί αρνηθήκατε να του αγοράσετε αυτό που σας ζήτησε.

Ενώ τα «δημόσια» ξεσπάσματα μπορεί να είναι τρομερά, το μεγαλύτερο μέρος του θέματος αυτού βρίσκεται σταθερά στο κεφάλι σας. Ευτυχώς αν έχετε προετοιμαστεί σωστά και αφήσετε κατά μέρος τις δικές σας όχι τόσο λογικές σκέψεις, όλα θα είναι μια χαρά, ακόμη και αν είστε στη Βουλή.

Οι μηχανικές του ξεσπάσματος.

Αποδεικνύεται ότι ένα ξέσπασμα δεν είναι μόνο να εκραγεί το μικρούλη σας και μετά να είναι θλιμμένο. Οι ερευνητές που εξέτασαν πρόσφατα την ανατομία ενός ξεσπάσματος ανακάλυψαν ότι η συμβατική αντίληψη ήταν λανθασμένη. Ένα τέτοιο ξέσπασμα θυμού είναι στην πραγματικότητα λίγο πιο περίπλοκο. Η θλίψη επιμένει σε όλη τη διάρκεια της επιθετικής αυτής συμπεριφοράς.

Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσουμε τον θυμό. Την θλίψη όμως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με ευγένεια. Αυτό σας δίνει μία ιδέα για το τι μπορεί να κάνετε.

Γιατί συμβαίνουν αυτές οι εκρήξεις θυμού.

Το παιδί μπορεί να έχει κάποια έκρηξη στη συμπεριφορά του για οποιονδήποτε λόγο. Όμως υπάρχουν και κάποιοι που δικαιολογούν αυτή την κακή συμπεριφορά, όπως μία ξαφνική και απρόσμενη αλλαγή στο πρόγραμμά του, το άγχος των γονέων, και μη γνωρίζοντας τις προσδοκίες σας για την κατάσταση αυτή.

Όλα αυτά δεν συμβαίνουν επειδή το παιδί σας θέλει να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα. Και στην ηλικία αυτή δεν είναι σε θέση να προγραμματίσουν την συμπεριφορά αυτή για να σας ταπεινώσουν. Γιατί δεν μπορούν ακόμη να ξεχωρίσουν και να καταλάβουν τη διαφορά της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής. Έτσι λοιπόν μείνετε ψύχραιμοι.

Να είστε έτοιμοι.

Πριν αντιμετωπίσετε μία τέτοια κατάσταση προετοιμαστείτε. Δείτε τις παρακάτω συμβουλές.

Σιγουρευτείτε ότι ξέρουν τι θα συμβεί και πόσο χρόνο θα πάρει. Δηλαδή το παιδί δεν μπορεί να μείνει δύο ώρες στο κατάστημα με τα έπιπλα, όσο και φρόνιμο και ψύχραιμο να είναι. Βεβαιωθείτε ότι έχει φάει, δεν νυστάζει, ούτε είναι κοντά στην ώρα του ύπνου. Πείτε στο παιδί τι θέλετε από αυτό. Επαναλάβετε αρκετές φορές πηγαίνοντας και όταν φτάσετε. Πάρτε μαζί σας κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι.

Στην περίπτωση ξεσπάσματος.

Δεν έχει σημασία πως έχετε προετοιμαστεί, το μικρό παιδί μπορεί να μπερδευτεί και να τα χάσει εκεί έξω στο μεγάλο πλήθος. Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε κακός γονέας. Σημαίνει απλώς ότι το παιδί σας είναι ένα παιδί. Έτσι πάρτε μια βαθιά αναπνοή και ενεργήστε.

Αποφεύγω, εμποδίζω.
Πρόκειται για μια στρατηγική πριν το ξέσπασμα. Αν δείτε ότι έρχεται χρησιμοποιήστε την απόλυτη σούπερ δύναμη του μπαμπά για να του αποσπάσετε την προσοχή του. Ζητήστε να σας βοηθήσει να βρείτε κάτι πολύ «σημαντικό». Ρωτήστε το κάτι αστείο που θα το κάνει να γελάσει. Να είστε αστείος και κάντε κάτι που θα το διασκεδάσει.

Μην το πολεμήσετε.

Εάν εκνευριστεί, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να ησυχάσει. Αυτό θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Τακτικές που θα αποτύχουν είναι: η δημόσια ταπείνωση, η απειλή, η δημόσια τιμωρία, η φωνή. Το να αρχίσετε να φωνάζετε πιο δυνατά από το παιδί.

Προσπαθήστε να διαπραγματευτείτε.

Δηλαδή αυτό θα πει ότι δεν διαπραγματεύεστε. Προσφέρετε στο μικρό παιδάκι κάποιες περιορισμένες επιλογές για να το κάνετε να αισθανθεί ότι έχει επιλογή. Έτσι θα μπορούσατε να πάτε στο αυτοκίνητο για να ηρεμήσει αντί να μείνετε στο κατάστημα. Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι η προσπάθεια να ηρεμήσει.

Φύγετε και να έχετε κατανόηση.

Πάρτε το παιδί και φύγετε από το μέρος που του προκάλεσε αυτή την αναστάτωση. Πηγαίνετε σε ένα μέρος πιο φιλικό γι’ αυτό. Πείτε στο μικρό σας ότι μπορείτε να καταλάβετε γιατί αισθάνεται θυμωμένο και στενοχωρημένο και αφήστε το να κάνει αυτό που πράγματι του αρέσει. Είναι μία φυσιολογική διαδικασία.

Τέλος, σχετικά με αυτή την αμηχανία.

Να θυμάστε ότι είστε μία μόνο στιγμή στις ζωές όλων των ανθρώπων γύρω σας. Απλά δεν έχει σημασία τι σκέφτονται στην απεραντοσύνη του κόσμου! Επίσης οι πιθανότητες είναι ότι ούτε καν πρόσεξαν το δικό σας «δράμα»! Και αν σας κοιτάζουν περίεργα; Λοιπόν αυτοί είναι απλά κακοί άνθρωποι και πρέπει να τους λυπάστε γιατί δεν έχουν καμία συμπόνια στη ζωή τους, και αυτός είναι ένας θλιβερός τρόπος ζωής.

Το ίδιο ισχύει και για όλους τους ανθρώπους που γελούν με κακία όταν φορέσετε το παντελόνι σας με ανοικτό το φερμουάρ!