Σεξ και εγκυμοσύνη

Και τώρα που πέτυχε η συνταγή πότε θα ξανακάνουμε σεξ, διερωτούνται πολλοί μέλλοντες μπαμπάδες που έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με το όμορφο, αλλά άγνωστο ταξίδι της εγκυμοσύνης.

Κείμενο: Φωτεινή Φερενίδου

Η σεξουαλική λειτουργία στη γυναίκα, και κατ’ επέκταση στο ζευγάρι, μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά με διάφορους τρόπους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης η σεξουαλική μας ζωή συνήθως αλλάζει… μάλλον προς το χειρότερο! Δεδομένου ότι το 70% των γυναικών βιώνει συχνά κόπωση, ναυτία και εμέτους, φαίνεται πως το σεξ έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Επιπλέον, το άγχος των επιπλοκών της αποβολής και της αιμορραγίας (οι οποίες εμφανίζονται συχνότερα στην αρχή της εγκυμοσύνης), συχνά μειώνουν τη σεξουαλική διάθεση της γυναίκας, αλλά από ότι φαίνεται και κάποιων ανδρών που βιώνουν αντίστοιχα άγχη. Ευτυχώς, ο φόβος πως κάτι κακό θα συμβεί λόγω της σεξουαλικής επαφής είναι συνήθως αβάσιμος, καθώς – εφόσον ο γυναικολόγος έχει δώσει την άδειά του – η σεξουαλική δραστηριότητα δε φαίνεται απ’ τη σύγχρονη βιβλιογραφία να παραβλάπτει την ομαλή πορεία μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης.

Κατά το 2ο τρίμηνο, και με το δεδομένο ότι όλα κυλούν ομαλά, συνήθως τα πράγματα στη σεξουαλική μας ζωή βελτιώνονται. Τα περισσότερα ζευγάρια έχουν σχετικά «συνηθίσει» την εγκυμοσύνη και οι περισσότεροι φόβοι έχουν υποχωρήσει. Επιπλέον, οι γυναίκες είναι περισσότερο συναισθηματικά σταθερές κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου, γεγονός που τις κάνει να μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν ευχάριστες σεξουαλικές στιγμές με τον σύντροφό τους. Αν όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με τη δική σας σύντροφο, σίγουρα δεν πρέπει να ανησυχήσετε! Το κάθε ζευγάρι βιώνει την εγκυμοσύνη διαφορετικά και για αυτό η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να ποικίλει… Το μόνο σίγουρο είναι πως το ζευγάρι πρέπει να επικοινωνεί, ώστε να γίνεται ξεκάθαρο τι σκέφτεται και τι νιώθει ο καθένας, αλλά και να ενημερώνεται απ’ το γυναικολόγο ή τη μαία, ώστε να ξεκαθαρίσουν οι εκάστοτε μύθοι, που συνήθως δεν στηρίζονται πουθενά.

Συνήθως κατά το 3ο τρίμηνο, η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών φτάνει στο ναδίρ. Το σώμα της γυναίκας έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό, προκαλώντας συχνά δυσφορία στη ίδια κατά τη διάρκεια της επαφής, αλλά και η λίμπιντο των ανδρών φαίνεται να μειώνεται επηρεαζόμενη από την εικόνα της γυναίκας. Παρόλα αυτά, μην το βάζετε κάτω! Συζητήστε με τη σύντροφό σας για ό,τι σας απασχολεί, δοκιμάστε άλλες στάσεις ή άλλους τρόπους που να ικανοποιούν τη σεξουαλικότητά σας (π.χ. περισσότερα χάδια και προκαταρκτικά) και προετοιμαστείτε για τη μεγάλη μέρα… Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι για όσους πλησιάζουν στην ημερομηνία τοκετού και θέλουν να φέρουν στον κόσμο το μωράκι τους πιο γρήγορα, σύμφωνα με κοινό μύθο, οι σεξουαλικές επαφές μπορεί να υποκινήσουν τον τοκετό, καθώς οι προσταγλανδίνες που εντοπίζονται στο σπέρμα προκαλούν συσπάσεις της μήτρας.

Απλά, απολαύστε το!

 

Η Φωτεινή Φερενίδου είναι επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας.
Περισσότερες πληροφορίες για θέματα που σας απασχολούν στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων www.imop.gr