Σεξουαλικότητα: πώς οι άντρες διαφέρουν από τις γυναίκες

iStock_000018090469Small

Μία από τις σημαντικότερες διαπιστώσεις στον τομέα της Σεξουαλικής Υγείας τα τελευταία χρόνια είναι ότι η γυναικεία και η ανδρική σεξουαλικότητα διαφέρουν.

Κείμενο: Φωτεινή Φερενίδου

Φαίνεται ότι η σεξουαλική επιθυμία επηρεάζεται από διαφορετικά ερεθίσματα σε άνδρες και γυναίκες, η σεξουαλική διέγερση διατηρείται από διαφορετικά κίνητρα, ενώ γενικότερα οι λόγοι για τους οποίους άνδρες και γυναίκες έχουν σεξουαλική επαφή ποικίλουν.

Αρχικά, όπως υποστηρίζεται τα τελευταία χρόνια, οι διαφορές φαίνεται να ξεκινούν από τη σεξουαλική ανταπόκριση, δηλαδή το τρόπο με τον οποίο κινητοποιούνται και λειτουργούν σεξουαλικά άνδρες και γυναίκες. Οι άνδρες φαίνεται, τις περισσότερες φορές, να ακολουθούν ένα πιο «γραμμικό» μοντέλο, με τη σεξουαλική επιθυμία να έρχεται πρώτη, να οδηγεί σε διέγερση (στύση) και στη συνέχεια σε οργασμό-εκσπερμάτιση. Στις γυναίκες μπορεί τα πράγματα να είναι διαφορετικά, καθώς η «όρεξη» μπορεί να έρχεται στην πορεία. Συγκεκριμένα, μια γυναίκα μπορεί να έχει σεξουαλική δραστηριότητα, αρχικά για άλλους λόγους (π.χ. για να έρθει κοντά με το σύντροφό της, να δυναμώσει τη σχέση της, να τονώσει την αυτοπεποίθησή της) και η αμιγής σεξουαλική επιθυμία να ακολουθήσει ως «απάντηση» στην ευχάριστη εμπειρία.

Επιπλέον, σχετικά με την όλη προσέγγιση στη σεξουαλικότητα, οι γυναίκες φαίνεται πως αναζητούν σε μικρότερο βαθμό τη σεξουαλική «ποικιλία» σε σχέση με τους άνδρες, αναφέρουν συχνότερα σεξουαλικά ζητήματα και θέματα που τους απασχολούν — ακόμη και αν αυτές οι συζητήσεις γίνονται μεταξύ φίλων — ενώ η αυτοϊκανοποίηση ξεκινά σε μεγαλύτερη ηλικία και γίνεται σε μικρότερη συχνότητα σε σχέση με τους άνδρες.

Όπως, λοιπόν, άνδρας και γυναίκα διαφέρουν σε πολλούς τομείς της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς, έτσι και η σεξουαλικότητα συνήθως προσεγγίζεται με διαφορετικό τρόπο. Ειδικά μετά τις μεγάλες αλλαγές που επισυμβαίνουν στη ζωή ενός ζευγαριού (όπως, ναι, είναι η γέννηση ενός παιδιού!), οι διαφορές αυτές μπορεί να φαίνονται…αγεφύρωτες. Απόλυτη προτεραιότητα της μητέρας γίνεται το μωρό, και ο άνδρας μπορεί να νιώθει συχνά παραγκωνισμένος.

Και φυσικά ανεπηρέαστος δε μένει ο τομέας της σεξουαλικής ζωής, ο οποίος για τις περισσότερες γυναίκες μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Από τη μία η φυσική κόπωση, από την άλλη οι ορμονικές αλλαγές που προσπαθούν να βρουν την ισορροπία τους, για πολλές γυναίκες η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να είναι σε αρκετά χαμηλότερα (απ’ αυτή που είχατε συνηθίσει πριν τη σύλληψη) επίπεδα.

Με συμμάχους την ειλικρίνεια στη σχέση, ώστε ό,τι διαφορετικό βλέπουμε να συμβαίνει να το συζητάμε και να μην πνιγόμαστε μέσα σε αυτό, πολλές φορές διογκώνοντας το πρόβλημα, αλλά και αρκετή δόση υπομονής — η οποία μπορεί να είναι από λίγες εβδομάδες, μέχρι και ένα έτος μετά τη γέννα — τα περισσότερα ζευγάρια ξεπερνάνε τη φάση αυτή αλόβητα, αλλά και πολλές φορές πολύ πιο δυνατά και δεμένα. Και το σπουδαιότερο απ’ όλα, έχοντας στα χέρια τους τον καρπό μιας καλής σεξουαλικής σχέσης, το μωρό τους!

Η Φωτεινή Φερενίδου είναι επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας.
Περισσότερες πληροφορίες για θέματα που σας απασχολούν στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων www.imop.gr