Προσπαθείτε να αλλάξετε το σύντροφό σας; Η συνταγή της καταστροφής

zeygariallagisintofou

Παντρευτήκατε έναν άνθρωπο με ελαττώματα. Αυτό είναι το εύκολο μέρος. Είστε κι εσείς ένας άνθρωπος με ελαττώματα. Αυτό είναι το δύσκολο μέρος.

Είναι πάντα ευκολότερο να βλέπουμε τις αδυναμίες των άλλων παρά τις δικές μας. Όλοι κάποια στιγμή αναγνωρίζουμε τις ατέλειες του συντρόφου μας, αλλά να προσπαθήσουμε να τις «διορθώσουμε»; Αυτό είναι ένα βήμα παραπάνω και …η απόλυτη συνταγή καταστροφής για μία σχέση και ένα γάμο.

Δείτε πέντε λόγους γιατί.

1. Ο σύντροφός σας θα εξαρτάται από εσάς

Προσέχετε τι εύχεστε. Εάν ο σύντροφός σας δεχθεί ότι εσείς είστε ο άνθρωπος που μπορεί να λύσει όλα του τα προβλήματα, τότε αυτό ακριβώς θα περιμένει να κάνετε. Εάν δεν επιτρέψετε στο σύντροφός σας να σκεφτεί πως θα λύσει μόνος του τα προβλήματά του, τότε θα σταματήσει να αναπτύσσεται προσωπικά και θα γίνει απολύτως εξαρτημένος από εσάς.

2. Η έλλειψη ισότητας υπονομεύει την οικειότητα

Όταν ο ένας προσπαθεί να ελέγξει τον άλλο, τότε το αποτέλεσμα είναι ολέθριο. Το άτομο που ελέγχει, νομίζει ότι ξέρει τα πάντα καλύτερα και πως είναι ανώτερος. Αυτή η έλλειψη ισότητας στο γάμο όμως, θα σκοτώσει την οικειότητα στη σχέση σας.

3. Ο σύντροφός σας θα σας μισήσει

Σας παντρεύτηκε επειδή σας αγαπούσε και αντιστρόφως. Όταν την φλερτάρατε, την κοιτάζατε στα μάτια και της λέγατε πως ήταν ακριβώς αυτό που ζητούσατε. Τώρα, επικρίνετε τη συμπεριφορά της, αντί να της θυμίζετε όλα αυτά που είναι θαυμάσια πάνω της και εκείνη εκνευρίζεται. Είναι πολύ σπάνιο να αλλάζει ένας άνθρωπος τη συμπεριφορά του επειδή κάποιος άλλος το χρειάζεται.

4. Νοιώθετε ότι κάνετε τη δουλειά και των δύο

Είναι αρκετά δύσκολο να ορίζει κανείς τη δική του ζωή. Πόσο μάλλον να αναλάβει την ευθύνη και για τη ζωή του συντρόφου του. Αν μάλιστα εκείνος δεν δέχεται να παραχωρήσει τον έλεγχο και αντιστέκεται στις προσπάθειες αλλαγής, τότε όλα γίνονται πολύ πιο δύσκολα. Χρειάζεται πολύς χρόνος και ενέργεια για να αναζητάς συνεχώς τρόπους να κάνουν οι άλλοι αυτό που θέλεις.

5. Στερείς από τον εαυτό σου την ευκαιρία να κυνηγήσεις τα όνειρά σου

Εάν καταναλώνετε όλη σας την ενέργεια προσπαθώντας να αλλάξετε τη συμπεριφορά του άλλου αντί για τη δική σας, τότε παραγνωρίζετε τις δικές σας ανάγκες. Μοιάζει αντιφατικό, αλλά δεν είναι. Τι θέλετε πραγματικά από τη ζωή; Ποια όνειρα βάζετε στην άκρη, ενώ προσπαθείτε να αλλάξετε τον άλλο;

Είναι καλύτερα να δίνουμε έμφαση στο πώς θα εκτιμήσουμε το σύντροφό μας. Κάποτε τον ερωτευτήκατε για κάποιο λόγο. Θυμηθείτε εκείνη την εποχή. Πώς σας συμπληρώνει και πώς σας ολοκληρώνει; Όλοι θέλουμε να νιώσουμε αγάπη και αποδοχή. Έτσι ο κάθε άνθρωπος βγάζει τον καλύτερό του εαυτό. Η κριτική και ο έλεγχος φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ο Βενιαμίνος Φράνκλιν είχε δώσει αυτή τη σοφή συμβουλή: «Έχε τα μάτια σου ορθάνοιχτα πριν παντρευτείς και μισόκλειστα στη συνέχεια».

Ας ελπίσουμε ότι ξεκινήσατε αυτή τη σχέση με τα μάτια σας ορθάνοιχτα, βλέποντας τα δυνατά σημεία, αλλά και τις αδυναμίες του συντρόφου σας.

Η συμβουλή για τα μισόκλειστα μάτια στη συνέχεια, σημαίνει ότι χρειάζεται να ανέχεστε τις μικρές ατέλειες και τα ελαττώματα του άλλου.