Ας αρχίσουμε με τα βασικά

Κάνε τη διαφορά και μην περιμένεις από την γυναίκα σου ν’ αναλάβει τα πάντα. Ως νέος μπαμπάς θα δεις πως έχεις την ίδια όρεξη με το παιδί σου. Καιρός να την μοιραστείς!

Σήκω από την άνετη πολυθρόνα σου, βάλε στην άκρη την κούραση της δουλειάς και ασχολήσου όσο το δυνατό περισσότερο με το μικρό σου παιδί.

Πάρε το παιδί σου απ’ το χέρι και δείξε του όλα όσα ξέρεις. Μάθε του ποδήλατο, να διαβάζει, να ζωγραφίζει ή εκπλήρωσε την επιθυμία κάθε μπαμπά και κάνε τον έναν πιστό φίλαθλο της ομάδας σου. Μην το παίζεις δάσκαλος, το παιδί λίγα λέει – επειδή ακόμα δεν ξέρει να μιλάει σωστά – αλλά καταλαβαίνει πολλά. Πάτε μαζί θέατρο, οργανώστε εκδρομές και δες τι είναι αυτό που του αρέσει. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί σου, τόσα περισσότερα ερεθίσματα πρέπει να λάβει για να δει τι πραγματικά του αρέσει.

Εντάξει και αν χρειαστεί να κάντε κάτι πιο ξενέρωτο, όπως να πάτε να κάνετε εμβόλιο, φρόντισε να του δώσεις κουράγιο και να ξεχάσεις τον κρυφό σου φόβο για τις βελόνες. Α! Και μη ξεθάψεις όλα τα παιδικά σου απωθημένα! Υπάρχουν πιθανότητες το μικρό σου να μη θέλει να γίνει οδηγός αγώνων ράλι ή πυρηνικός επιστήμονας στη NASA. Άστο να εκφράσει την προσωπικότητά του ελεύθερα και ετοιμάσου να απαντήσεις σε εκατομμύρια διευκρινιστικές ερωτήσεις που θα αρχίζουν πάντα με το γιατί…

 

Κείμενο: Εβελίνα Συρίγου