Δημιουργικό πρόγραμμα: Ένα βήμα πριν το θρανίο

Το Οξυγόνο προτείνει δημιουργικά προγράμματα προετοιμασίας για την ομαλή μετάβαση στη σχολική ζωή, για παιδιά που θα πάνε στην Α΄ Δημοτικού με επιστημονική υπεύθυνη τη συμβουλευτική-εκπαιδευτική ψυχολόγο Καλλιόπη Εμμανουηλίδου.

Φανταστείτε ότι μπαίνετε για πρώτη φορά σε ένα τεράστιο κτίριο με πάρα πολλά άγνωστα παιδάκια, ότι ξαφνικά θα έχετε διάβασμα για το σπίτι τα απογεύματα και θα βομβαρδίζεστε με πολλές γνώσεις. Μάλιστα, ένας καινούριος «μεγάλος» θα αξιολογεί πόσο καλά τα πάτε! Ακόμα και για το παιδί που έχει πάει σε παιδικό σταθμό, η εμπειρία της έναρξης του σχολείου αποτελεί μια πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή του. Από το ασφαλές περιβάλλον της οικογένειας το παιδάκι εισέρχεται σε ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον με πολλές απαιτήσεις στις οποίες χρειάζεται να ανταποκριθεί. Είναι λοιπόν εξαιρετικά βοηθητικό το «πρωτάκι» να είναι εφοδιασμένο με βασικές γνώσεις και δεξιότητες που θα το βοηθήσουν σε αυτήν τη μετάβαση της ζωής του.

Το πρόγραμμα Ένα βήμα πριν το θρανίο αναγνωρίζει τις πολλαπλές ανάγκες που έχουν τα παιδιά που θα πάνε στην πρώτη τάξη του δημοτικού. Σε συνεργασία με έμπειρους παιδαγωγούς, δίνει την ευκαιρία στα «πρωτάκια» να κάνουν ένα μικρό προπαρασκευαστικό παιχνίδι που θα τα βοηθήσει να περάσουν ομαλά από την ξεγνοιασιά του τελευταίου τους προσχολικού καλοκαιριού στη σχολική ζωή. Ένα βήμα πριν το θρανίο και τα παιδιά θα μπορέσουν να λάβουν βασικές πληροφορίες και να εξασκηθούν στο πώς να κάνουν φίλους, ποιες συμπεριφορές είναι κοινωνικά αποδεκτές και ποιες όχι, πώς να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, πώς να αγαπήσουν το βιβλίο, πώς να τρέφονται υγιεινά και πώς να δέχονται τη διαφορετικότητα στη ζωή. Στην τελευταία συνάντηση του προγράμματος οι γονείς θα ενημερωθούν από την ψυχολόγο Καλλιόπη Εμμανουηλίδου για θέματα όπως το άγχος και η σχολική φοβία, η μαθησιακή ετοιμότητα, η διαχείριση του χρόνου και ο ρόλος των γονιών στην προετοιμασία των παιδιών τους για το σχολείο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου – Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου, 18:00-19:00

Με μια σβήστρα για βοηθό κι ένα μολύβι για αρχηγό: Εργαστήριο δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης με τη Νατάσα Χαλκιά 

Η δημιουργική γραφή απελευθερώνει τη δημιουργικότητα και ενεργοποιεί τη φαντασία. Έτσι τα παιδιά με τις ιστορίες που είτε δημιουργούν είτε διαβάζουν στο εργαστήριο δημιουργικής γραφής διασκεδάζουν, εκφράζουν με λόγια τη σκέψη και τα συναισθήματά τους, πειραματίζονται, ανακαλύπτουν τις δεξιότητές τους. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα χρησιμοποιηθεί επιλεγμένο υλικό με θέμα τη σχολική πραγματικότητα ώστε να βοηθηθεί η ομαλή ένταξη των μικρών μαθητών στη σχολική πραγματικότητα.

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014, 19:00-20:00

Παιδικοί φίλοι, φίλοι παντοτινοί: Εργαστήριο με θέμα τη φιλία με τη Μαρία Σταυρίδου

Ταξιδεύουμε στον κόσμο της φιλίας, γνωρίζουμε την ομορφιά της, ανακαλύπτουμε την αξία της. Μαθαίνουμε να προσεγγίζουμε και να αποκτούμε νέους φίλους, να επικοινωνούμε με αγάπη και κατανόηση, να «χτίζουμε» δυνατές φιλίες, που αποτελούν τα θεμέλια για ένα ευτυχισμένο μέλλον.

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014, 19:00-20:00

Ας φιλοσοφήσουμε: Εργαστήριο με αφορμή το βιβλίο Είναι άδικο! από τη σειρά Ο Μικρός Φιλόσοφος (Μεταίχμιο) με τη Μαρία Σταυρίδου

Παρέα με τον Πίκολο, τον μικρό μας φιλόσοφο, παίζουμε και μαθαίνουμε να μεγαλώνουμε, με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αναγνωρίζουμε και εκφράζουμε συναισθήματα, ανακαλύπτουμε κανόνες συνύπαρξης, κατανοούμε κώδικες που είναι αναγκαίοι για την αρμονική μας συμβίωση μέσα στο σχολικό πλαίσιο και ευρύτερα, στο πλαίσιο της κοινωνίας.

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014, 19:00-20:00

Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε: Εργαστήριο με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο συμπεριφοράς (Μεταίχμιο) με τη Μαρία Σταυρίδου

Μέσα από παιχνίδια δημιουργικής έκφρασης και αυτοσχεδιασμού μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε αρνητικά συναισθήματα, να τα αξιοποιούμε δημιουργικά, με θετικές σκέψεις και συμπεριφορές. Με βιωματικές δραστηριότητες, δημιουργούμε συνθήκες αλληλοκατανόησης, αυτοελέγχου, αλληλοσεβασμού με στόχο την ισορροπημένη και χαρούμενη καθημερινή ζωή, μέσα στο νέο σχολικό περιβάλλον.

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014, 19:00-20:00

Μαθαίνουμε να τρώμε υγιεινά:Εργαστήριο για τη σωστή διατροφή με τη Μαρία Σταυρίδου

Γινόμαστε πρωταγωνιστές της υγιεινής διατροφής, ανακαλύπτουμε τα πολύτιμα μυστικά της και μαθαίνουμε να επιλέγουμε υγιεινές τροφές για το κολατσιό μας στο σχολείο, αλλά και στο σπίτι. Όλα αυτά μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες, παιχνίδια με τη «Διατροφική Πυραμίδα», κουκλοθέατρο, θεατρικό παιχνίδι και εικαστικά δρώμενα. Στόχος μας να αποκτήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σπουδαιότητά τους.

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014, 19:00-20:00

Το βιβλίο είναι το αγαπημένο μου παιχνίδι!: Ένα χαρούμενο βιβλιοεργαστήρι με τη Μαρία Σταυρίδου

Οι μικροί μας καλλιτέχνες ομορφαίνουν τον κόσμο του βιβλίου με τις δημιουργίες τους! Συνδυάζοντας χρώματα, υλικά και φαντασία, με μεράκι και συνεργασία, απολαμβάνουν στιγμές έμπνευσης και φτιάχνουν τα δικά τους βιβλία. Ιδανικό ξεκίνημα για τη νέα σχολική χρονιά!

Και για τους γονείς: Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης των παιδιών, η ψυχολόγος Καλλιόπη Εμμανουηλίδου θα ενημερώσει τους γονείς σχετικά με τη συμβολή τους στην καλύτερη προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο. Θα καλυφθούν θέματα όπως: Πώς να μεταδώσουμε ενθουσιασμό για τη σχολική εμπειρία; Πώς να καθιερώσουμε ρουτίνες και πώς να διαχειριζόμαστε τον οικογενειακό χρόνο; Τι να προσέξουμε στον ύπνο και τη διατροφή των παιδιών; Πώς βοηθάμε τα παιδιά να κοινωνικοποιούνται και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους; Βιώνουν τα παιδιά άγχος; Πότε ένα παιδί είναι έτοιμο για το σχολείο; Τι είναι η σχολική φοβία και πώς την αναγνωρίζουμε; Την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση, ενώ θα απαντηθούν ερωτήματα των γονιών.

Πληροφορίες:

Διάρκεια 2 ώρες την ημέρα

Τρόπος συμμετοχής: Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο πατάρι του Οξυγόνου. Ανάμεσα στα εργαστήρια θα γίνεται σύντομο διάλειμμα, κατά το οποίο θα προσφέρονται στα παιδιά μπισκότα και δροσεροί χυμοί. Καλό είναι τα παιδιά να έχουν μαζί τους ένα μπουκαλάκι νερό. Απαραίτητη η προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά. Η πληρωμή του κόστους συμμετοχής θα γίνει σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί κατά την εγγραφή (το αργότερο πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου) και η δεύτερη δόση τη δεύτερη ημέρα της περιόδου.

Κόστος συμμετοχής: 70 ευρώ. Ειδική τιμή για αδέρφια: 60 ευρώ

Το κόστος είναι για τη συμμετοχή ενός παιδιού για όλη την εβδομάδα. Στην ενημερωτική συνάντηση για τους γονείς μπορούν να συμμετέχουν ο ένας ή και οι δύο γονείς.

Κάθε παιδί θα πάρει ως δώρο το βιβλίο 1001 Δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο (εκδ. Μεταίχμιο).

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις εκδηλώσεις, στα εργαστήρια και στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Οξυγόνου που απευθύνονται σε παιδιά, μπορείτε να στείλετε e-mail στο [email protected]. Στο e-mail θα πρέπει να σημειώνονται το ονοματεπώνυμο και η ηλικία του παιδιού, τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail), καθώς και ο τίτλος της εκδήλωσης την οποία επιθυμούν να παρακολουθήσουν.

Επιμέλεια κειμένου: Εβελίνα Συρίγου

Πηγή: Πυγολαμπίδες στο κλουβί