«Εύχομαι οι μαθητές μου να ήξεραν…»

Screen Shot 2016-04-21 at 00.01.29

Σε ένα σχολείο στο Denver ένας δάσκαλος της Γ΄ δημοτικού, για να  γνωρίσει καλύτερα τους μαθητές του, τους έθεσε μια ερώτηση και ζήτησε να του απαντήσουν ανώνυμα… «Tί εύχεσαι να ήξερε ο δάσκαλος για σένα».

γράφει η Βασιλική Μηρτσέκη, Εκπαιδευτικός

Οι απαντήσεις των παιδιών  ποικίλες. Από το ότι «θα θελα να ξέρει ο δάσκαλός μου πως στο σπίτι μου δεν έχω μολύβια για να γράψω», μέχρι το ότι «πολλές φορές η μαμά λείπει από το σπίτι και δεν μπορώ να διαβάσω μόνος». Η κίνηση αυτή του δασκάλου πυροδότησε την πιο απλή αντίδραση και έγινε viral όπως αναφέρει η αγγλική εφημερίδα The Guardian. Πολλοί δάσκαλοι σε πολλές πολιτείες έκαναν το ίδιο. Οι απαντήσεις όμως έκαναν πολλούς εκπαιδευτικούς να… γυρίσουν την ερώτηση η οποία έγινε “I wish my students knew”. Η κίνηση αυτή έκανε την Guardian, το NBC NEWS, το ABC  και πολλά άλλα sites, ενημερωτικά αλλά και τηλεοπτικά κανάλια να ενδιαφερθούν, καθώς δεκάδες αναρτήσεις ξεκίνησαν στο fb και στο twitter με το ίδιο θέμα στο ‪‎I Wish My Students Knew.

Οι απαντήσεις μερικών εκπαιδευτικών ήταν οι εξής:

– Θα ‘θελα οι μαθητές μου να ήξεραν πόσο πολύ νοιάζομαι για αυτούς. Πόσες φορές έχω κοιμηθεί αργά για να βρω «αυτή» τη στρατηγική που θα τους κάνει να καταλάβουν «αυτό» το αντικείμενο. Θα θελα να ξέρουν πόσο πιστεύω σε αυτούς.

– Θα ‘θελα να πω στους μαθητές μου πως η αγάπη μου για αυτούς φτάνει έξω από τους τοίχους του σχολείου και πολύ πιο μακριά. Πάντα θα ναι και δικά μου παιδιά.

– Θα ‘θελα οι μαθητές μου να ξέρουν πως κουβαλάω τα προβλήματά τους στο σπίτι και πολλές φορές στενοχωριέμαι γιατί δεν έχω τη λύση.

– Θα ‘θελα οι μαθητές μου να ξέρουν πως το κίνητρό μου κάθε μέρα είναι αυτό που όλα ξέρουν… Πως είναι όμορφα, προικισμένα, ξεχωριστά και  έχουν τη δύναμη να φέρουν αλλαγές.

Αυτή η κίνηση των εκπαιδευτικών ήταν ένας τρόπος οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν να δείξουν στους μαθητές τους τι σημαίνουν για αυτούς.

Το ίδιο άρθρο σήμερα με κάνει να πω και εγώ κάτι στους δικούς μου  μαθητές. Σε όλους τους μαθητές μου που πέρασαν από τα χέρια μου τόσα χρόνια.

Θα ‘θελα να ξέρουν πως πιστεύω σε αυτό που έγραψε ο Ινδός ποιητής Tangore, βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας το 1913: «Κάθε παιδί φέρνει το μήνυμα πως ο Θεός δεν έχει αποθαρρυνθεί ακόμα από το άνθρωπο και αυτό τα κάνει το πιο σημαντικό κομμάτι του κόσμου μας, γιατί είναι η ελπίδα του».

ALMA-3351-2

Πηγή: The Guardian – What i wish my students knew | Το είδαμε στο EΜΒΟΛΟΣ