Η απαγορευμένη εκπαίδευση [video]

maxresdefault

Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ είναι μια ανεξάρτητη ισπανική παραγωγή που χρηματοδοτήθηκε μέσω crowdfunding και προβλήθηκε το 2012 ταυτόχρονα σε 130 πόλεις, σε 13 χώρες, με συνολικό αριθμό 18.000 θεατών μέσα σε μια μέρα!

Τι είναι η απαγορευμένη εκπαίδευση; Πότε πρωτοεμφανίστηκε η έννοια της δημόσιας εκπαίδευσης και πού; Σύμφωνα με τι είδους πρότυπα αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε σε όλον τον δυτικό κόσμο; Ποια είναι η κοινωνική λειτουργία του σχολείου; Ποιος ο ρόλος του παιχνιδιού, της ελευθερίας, της αγάπης, της τέχνης, της δημιουργικότητας στη διαδικασία της μάθησης; Ποιος θα έπρεπε να είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών; Ποιος θα έπρεπε να είναι ο ρόλος της οικογένειας;

Τα σχολεία μοιάζουν με φυλακές ή στρατόπεδα, οι κανόνες είναι αυστηροί, η ύλη δομημένη, οι ατομικές διαφορές παραγνωρίζονται, τα παιδιά χωρίζονται με ηλικιακά κριτήρια, όλο το εκπαιδευτικό σύστημα που μας έχει κληροδοτηθεί βασίζεται στις έννοιες της εξουσίας και του ελέγχου, σε πρότυπα παραγωγής πολιτών -εργαλείων κατά τα πρότυπα του τεϋλορισμού.

To video αυτό ανακαλύπτει και παρουσιάζει σχολεία, εκπαιδευτικούς, ιδέες, συστήματα εκπαίδευσης πέρα από τα συνηθισμένα που έχουν ως κοινό άξονα την πραγματική αγάπη για το παιδί και την προάσπιση της πραγματικής πνευματικής ελευθερίας του. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται εναλλακτικές πρακτικές εκπαίδευσης και αντισυμβατικά σχολεία σε Λατινική Αμερική και Ισπανία. Στην ταινία αναφέρονται παιδαγωγικά συστήματα όπως η  λαϊκή επιμόρφωση, το σύστημα Μοντεσσόρι, η προοδευτική εκπαίδευση, η εκπαίδευση Βάλντορφ, η κατ΄οίκον διδασκαλία.

Η ταινία διαρκεί πάνω από δύο ώρες, αλλά, είμαστε βέβαιοι ότι δε θα σας κάνει να πλήξετε, αντιθέτως θα σας κάνει να σκεφτείτε αλλιώς και να επαναπροσδιορίσετε τις προτεραιότητές σας και τις ουσιαστικές ανάγκες των παιδιών σας.

«Αυτή η ταινία είναι η επιτομή μιας συνεχούς διαδικασίας μάθησης και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί οριστική», όπως αναφέρεται και στο ντοκιμαντέρ.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την επίσημη ιστοσελίδα του ντοκιμαντέρ εδώ

hqdefault

Πηγή