Προετοιμασία: 20 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα: 30 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 50 λεπτά
(+αναμονή: 8-12 ώρες)
Ποσότητα/μερίδες: 1 μεγάλη λαγάνα ή 2 μικρότερες
Υλικά:
- 1½ κούπες νερό, χλιαρό (360ml)*
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο (30ml)
- 1 κ.σ. ταχίνι (προαιρετικά)
- κ.γλ. ζάχαρη (10g)
- ¼ κ.γλ. μαγιά στιγμής (1g)
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250g)
- 2 κούπες αλεύρι κίτρινο χωριάτικο, από σκληρό σιτάρι (250g)
- κ.γλ. αλάτι (10g)
- κ.γλ. μέλι διαλυμένο σε 2 κ.σ. ζεστό νερό
- σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο, το ταχίνι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
- Προσθέτουμε το τα αλεύρια και το αλάτι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να αναμειχθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια υγρή, κολλώδης ζύμη.
- Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ωριμάσει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι η επιφάνεια της να γεμίσει με μικροσκοπικές φουσκαλίτσες και η ζύμη να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 18 ώρες (εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία).
- Αφού “ανέβει” η ζύμη, αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια εργασίας και αδειάζουμε πάνω τη ζύμη.
- Την πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι για να μην κολλάει στα χέρια μας και της δίνουμε περίπου τετράγωνο σχήμα τεντώνοντας την.
- Μετά διπλώνουμε τις τέσσερις γωνίες προς το κέντρο, πασπαλίζουμε πάλι με αλεύρι και την αναποδογυρίζουμε, ώστε να ’ρθει η ένωση από κάτω.
- Πλάθουμε απαλά τη ζύμη σε μπάλα, την αλευρώνουμε ώστε να μη κολλάει και τη σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα ή με λαδωμένη μεμβράνη.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
- Με τα χέρια μας ή με τη βοήθεια του πλάστη δίνουμε στη ζύμη το επιθυμητό σχήμα με πάχος όχι περισσότερο από ένα δάχτυλο, πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε χρειάζεται.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αλευρωμένη λαδόκολλα, την σκεπάζουμε ξανά και την αφήνουμε ένα μισάωρο σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει λίγο (δεν περιμένουμε να διπλασιαστεί).
- Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις. Μετά από 20 λεπτά, βάζουμε ένα ρηχό ταψάκι με μία κούπα βραστό νερό στη βάση του φούρνου, ώστε να δημιουργηθούν υδρατμοί στο εσωτερικό του**.
- Με τα ακροδάχτυλα μας σχηματίζουμε βαθουλώματα στην επιφάνεια της λαγάνας.
- Διαλύουμε το μέλι στο ζεστό νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια της και την πασπαλίζουμε με άφθονο σουσάμι.
- Ψήνουμε τη λαγάνα στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια καθαρή πετσέτα.
Σημειώσεις
* Στις ζύμες συνιστάται να χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο, χωρίς χλώριο νερό.
** Όταν θα βάλουμε τη λαγάνα στο φούρνο και για τα επόμενα 10 λεπτά περίπου, μέχρι να εξατμιστεί το νερό, η υγρασία εξαιτίας των υδρατμών θα βοηθήσει τη λαγάνα να φουσκώσει καθυστερώντας τη δημιουργία της κόρας. Αν μετά από το 10λεπτο δεν έχει εξατμιστεί όλο το νερό, απομακρύνουμε προσεκτικά το ταψάκι.
Η συνταγή δημοσιεύτηκε εδώ: kouzinista.gr τη λιγουρευτήκαμε και την αναδημοσιεύουμε.