Βαρεθήκατε να πηγαίνετε στις ίδιες παιδικές χαρές;

brother and sister having fun playing on adventure playground

brother and sister having fun playing on adventure playground

Αναζητάτε νέα παιδική χαρά, επειδή εσείς και τα παιδιά κουραστήκατε με «τα ίδια και τα ίδια»; Θέλετε να βρείτε έναν ασφαλή πράσινο χώρο όπου τα παιδιά μπορούν να αθληθούν και να περάσουν ποιοτικό χρόνο;

Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να βρείτε πράσινες οάσεις σε μία περιοχή που επισκέπτεστε για πρώτη φορά; Κουραστήκατε να βλέπετε το πάρκο της γειτονιάς να είναι υπό εγκατάλειψη και ονειρεύεστε να βελτιωθούν οι χώροι αναψυχής και πρασίνου στην πόλη;

Αν έγνεψες κι εσύ καταφατικά, τότε αυτή η είδηση σε αφορά σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν μένεις! Το WWF GreenSpaces, η δωρεάν εφαρμογή για κινητά μας περιμένει να πάρουμε το πράσινο στα χέρια μας, να ανακαλύψουμε πράσινες οάσεις στην πόλη και επιτέλους να διεκδικήσουμε βελτιώσεις από τις δημοτικές αρχές εκεί όπου απαιτείται.

Μέχρι σήμερα σχεδόν 5.000 πολίτες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή και έχουν καταγράψει περισσότερους 1.000 πράσινους χώρους σε 106 ελληνικές πόλεις. Μάλιστα 19 Δήμοι έχουν ήδη κάνει αναπλάσεις στο πράσινο!

Κατέβασε κι εσύ την εφαρμογή, «πιάσε πράσινο» και κάνε τη φωνή σου να ακουστεί! Το όφελος θα είναι διπλό: καλύτεροι και πιο ποιοτικοί χώροι για εσένα και τα παιδιά!

Μάθε όλα όσα θέλεις να ξέρεις για την εφαρμογή μέσα από 6+1 ερωταπαντήσεις και κατέβασε την εφαρμογή από εδώ αν έχεις android ή από εδώ αν έχεις ios.

1 Τι ακριβώς προσφέρει η εφαρμογή WWF GreenSpaces;

Σε λιγότερο από ένα λεπτό μπορείς να βαθμολογήσεις πράσινους χώρους που επισκέπτεσαι, να ανακαλύψεις πράσινες οάσεις που δεν γνωρίζεις, να σχολιάσεις θετικά και αρνητικά παραδείγματα, να μένεις ενήμερος για τα πάρκα που σε ενδιαφέρουν και φυσικά να ζητήσεις βελτιώσεις ή να αναλάβεις πρωτοβουλίες για έναν πράσινο χώρο παρέα με άλλους γονείς, γείτονες ή συλλογικότητες πολιτών!

2 Τι μπορούμε να πετύχουμε με την εφαρμογή;

Αρχικά, να δημιουργήσουμε έναν εύχρηστο διαδραστικό χάρτη πρασίνου για να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή που υπάρχει πράσινο στην πόλη και σε τι κατάσταση βρίσκεται! Ακολούθως, να ανακαλύψουμε με τα παιδιά νέους χώρους, αλλά και να βαθμολογήσουμε αυτούς που επισκεπτόμαστε συνήθως.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, μέσα από τη χαρτογράφηση και την αξιολόγηση των χώρων μπορούμε να γίνουμε οι ίδιοι μοχλοί πίεσης για αλλαγές από τις δημοτικές αρχές πολλές από τις οποίες έχουν ήδη αγκαλιάσει την εφαρμογή!

3 Πώς χρησιμοποιεί κάποιος την εφαρμογή;

Ο καθένας μας μπορεί με το κινητό ανά χείρας να βγει έξω και να καταγράψει χώρους πρασίνου σημειώνοντας τα χαρακτηριστικά κάθε χώρου (παιδική χαρά, χώροι αθλητισμού, πόσιμο νερό, τουαλέτες κτλ) και βαθμολογώντας την ποιότητα πρασίνου, το επίπεδο καθαριότητας και τις υποδομές που διαθέτει.

Μπορούμε επίσης να σχολιάσουμε κάτι που έχει πέσει στην αντίληψή μας και αξίζει να γνωρίζουν οι υπόλοιποι γονείς και χρήστες της εφαρμογής.

4 Τι χώρους καταγράφουμε;

Καταχωρούμε στην εφαρμογή χώρους πρασίνου και γενικότερα ελεύθερους χώρους, που μπορούμε να επισκεπτόμαστε καθημερινά όπως πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές. Κάθε μικρός ή μεγάλος χώρος δεν παύει να είναι πολύτιμος!

5 Πώς μπορώ να αναζητήσω παιδικές χαρές, χώρους άθλησης και γενικά χώρους που είναι άξιοι επίσκεψης από εμένα και τα παιδιά μου;

Πανεύκολα! Πιέζοντας το σύμβολο του μεγεθυντικού φακού θα μεταφερθείς στην «αναζήτηση».

Επιλέγοντας τα ανάλογα χαρακτηριστικά (πχ. χώρους με παιδική χαρά, και άφθονο πράσινο με βαθμολογία στο πράσινο πάνω από 8) μπορείς να βρεις τους αντίστοιχους καταγεγραμμένους χώρους με πρώτους αυτούς που έχουν υψηλότερη βαθμολογία.

6 Μπορώ να πω τη γνώμη μου κι εγώ για τους χώρους που επισκεπτόμαστε;

Φυσικά! Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους κύριους λόγους ύπαρξης της εφαρμογής. Να ακουστεί η γνώμη μας και όλα όσα πιστεύουμε για έναν πράσινο χώρο στην πόλη. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι επιλέξεις “comments” και να αφήσεις το σχόλιο σου.

7 Μπορούμε να αναπτύξουμε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με βάση την εφαρμογή;

Και βέβαια. Έχουμε ετοιμάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πράσινοι  Χαρτογράφοι» που μπορούν να αξιοποιήσουν σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, γονείς κοκ. Μπείτε στο σχολικό κομμάτι της ιστοσελίδας της WWF Καλύτερης Ζωής για να δείτε περισσότερα.

info-greenspaces