Με χρώματα πηλό και γεωμετρία, φτιάχνω τα δικά μου γεωμετρικά αγγεία!

20150926_174217

Ένα παιδικό εργαστήρι στο Μουσείο Ηρακλειδών στην Αθήνα με θέμα τη γεωμετρία, την αγγειογραφία και τη σύγχρονη τέχνη.

Στο εργαστήριο Με χρώματα, πηλό και γεωμετρία, φτιάχνω τα δικά μου γεωμετρικά αγγεία! που θα πραγματοποιηθεί σε τρεις κύκλους των δύο συναντήσεων, τα παιδιά, θα έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της γεωμετρίας μέσα από τη γεωμετρική τέχνη της αρχαιότητας καθώς και τη σύγχρονη τέχνη, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν το δικό τους αγγείο, διακοσμώντας το σύμφωνα με το γεωμετρικό ρυθμό και με την τεχνική της σκιαγραφίας (αποκλειστική χρήση μαύρου χρώματος στη γεωμετρική περίοδο).

Στόχος του εργαστηρίου είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με τη γεωμετρία και τη διαχρονική παρουσία της στην τέχνη και την καθημερινή ζωή, αλλά και να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες, αντλώντας έμπνευση από τα εκθέματα της Διαδραστικής Έκθεσης «Παίζω και Καταλαβαίνω». Επιπλέον, μέσα από εικαστικές και βιωματικές ομαδικές δραστηριότητες και θεατρικά δρώμενα, τα παιδιά καλλιεργούν την κοινωνικότητά τους και το πνεύμα συνεργασίας κι ευθύνης.

Στην πρώτη συνάντηση θα αποκτήσουν τις γνωστικές βάσεις του προγράμματος, μέσω διεξαγωγής έρευνας στον εκθεσιακό χώρο σε επιλεγμένα διαδραστικά εκθέματα και σύγχρονα έργα τέχνης, καθώς και μέσω της επαφής και της παρατήρησης ενός πιστού αντιγράφου αρχαίου γεωμετρικού αμφορέα, που έχει φιλοτεχνήσει ο διακεκριμένος αγγειογράφος Θωμάς Κοτσιγιάννης. Στη συνέχεια συμμετέχουν σε διαδραστική παρουσίαση με παιχνίδια αφομοίωσης, σχεδιάζουν το δικό τους γεωμετρικό αγγείο σε χάρτινο σκύφο (δημοφιλές σχήμα αγγείου κατά τη γεωμετρική περίοδο), τον οποίο και παίρνουν μαζί τους. Στο τέλος της πρώτης συνάντησης φτιάχνουν το δικό τους όστρακο (πήλινο θραύσμα αγγείου).

Στη δεύτερη συνάντηση τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία οπτικής επαφής με πιστό αντίγραφο γεωμετρικού σκύφου. Μέσω της παρατήρησης του αγγείου και με τη συμμετοχή τους σε κιναισθητικές δραστηριότητες, αντιλαμβάνονται βαθύτερα τις αρχές της αρμονίας και ισορροπίας που διέπουν τον Γεωμετρικό Ρυθμό των αρχαίων ελληνικών αγγείων. Παράλληλα, παρακολουθώντας τη δεύτερη διαδραστική παρουσίαση του σεμιναρίου, έρχονται σε επαφή με τα γεωμετρικά ειδώλια, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους για τη συγκεκριμένη περίοδο αρχαίας τέχνης.

Στο τέλος τα παιδιά γίνονται μικροί αγγειογράφοι και φιλοτεχνούν το δικό τους όστρακο με γεωμετρική διακόσμηση, το οποίο και παίρνουν μαζί τους, ως το δικό τους προσωπικό έργο τέχνης.

Σχεδιασμός – Επιστημονική Επιμέλεια: Νικολέτα Ξυδέα, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, ΜΑ

Ημερομηνίες & Ώρες: Κυριακή, 10:00-12:00

Α΄ κύκλος: 18 & 25 Οκτωβρίου,

Β΄ κύκλος: 15 & 22 Νοεμβρίου,

Γ΄ κύκλος: 13 & 20 Δεκεμβρίου

Κόστος Συμμετοχής: 20 ευρώ ο κάθε κύκλος (2 Κυριακές) –  Έκπτωση 10% στο δεύτερο παιδί.

Κρατήσεις Θέσεων: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00, Τ. 210 34 61 981, Email: [email protected]

Κεντρικό κτίριο: Ηρακλειδών 16, 11851 Θησείο, Αθήνα

Παράρτημα: Αποστόλου Παύλου 37, 11851 Θησείο, Αθήνα

www.herakleidon-art.gr

kotsigiannis