Ο Κυριάκος και η χαμένη καμπανούλα της γιαγιάς

_DSC0022

«Η γιαγιά του Κυριάκου έχασε την αγαπημένη της καμπανούλα». Ο Κυριάκος θα την αναζητήσει αυτό τον Ιούνιο στο Γκάζι. Μπορείτε να τον βοηθήσετε;

Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Η παράσταση θα παρουσιάζεται στο Gasoline Bar κάθε Σάββατο και Κυριακή του Ιουνίου 2016.

Κείμενο

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο ήρωάς μας (Κυριάκος) εκδηλώνει τις βασικότερες αντιρρήσεις των παιδιών της προσχολικής ηλικίας: δε θέλει να φάει, να πλυθεί, να κοιμηθεί και να συνεργαστεί. Αυτές αντιμετωπίζονται από τη μητρική φιγούρα της συνταξιδεύτριάς του (Φούλας) με χρήση ωραίων ιδεών και κατάλληλων αντικειμένων (πχ ένα μυρωδικό σαπουνάκι) και χωρίς να επιστρατεύεται καταναγκασμός ή / και απειλή τιμωρίας. Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος μαθαίνει να Βρίσκει κάτι ωραίο σε όσα μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούσε υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα, όλο το έργο , από το κίνητρό του μέχρι την κατάληξή του διαπνέεται από την κεντρική έννοια της αγάπης (προς τη γιαγιά, τη φύση κλπ) και των όμορφων συναισθημάτων που έπονται αυτής.

Μουσική

Σε όλη την παράσταση υπάρχει ζωντανή μουσική η οποία φέρνει τα παιδιά σε άμεση επαφή με την πηγή ήχου και το ακουστικό αποτέλεσμα. Παρουσιάζονται όργανα από όλες τις οικογένειες οργάνων. Θα ακουστούν διαφορετικά είδη μουσικής όπως μπλουζ, παραδοσιακή. ινδιάνικοι ρυθμοί κ.ά. Υπάρχουν συγκεκριμένοι μουσικοκινητικοί στόχοι, βασικοί και προσεγγίσιμοι για τη συγκεκριμένη ηλικία, όπως γλιστρήματα της φωνής από τα ψηλά στα χαμηλά, μεταβαλλόμενοι ρυθμοί κ.ά. Στο τέλος της παράστασης τα παιδιά θα μάθουν το όνομα των οργάνων και το πώς παράγει ήχο το καθένα.

_DSC0092

Αντικείμενα

Επιστρατεύονται κατά τη διάρκεια της διάδρασης σκηνικά αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε επαφή το παιδί και οξύνει τις αισθήσεις του (πχ την όσφρηση με ένα στικ κανέλας) και τις κοινωνικές του δεξιότητες (πχ με ένα σετ τουβλάκια που θα χρησιμοποιηθούν για κοινή κατασκευή).

Διάδραση

Στην παράσταση υπάρχουν δύο άξονες διάδρασης: η άμεση (θεατρικό παιχνίδι) και η έμμεση (μίμηση κινήσεων). Με την πρώτη εξυπηρετούνται οι παιδαγωγικοί στόχοι που συνδέονται με τις αντιρρήσεις του ήρωα καθώς και η όξυνση των αισθήσεων. Με τη δεύτερη η συμμετοχή και η εξοικείωση με μη τετριμμένα επίπεδα κινήσεων.

Εικόνα

Τα ζωντανά σκηνικά που μεταβάλλονται από σκηνή σε σκηνή, η χρήση των σωμάτων των ηθοποιών ως μεταφορικά μέσα καθώς και η οπτική επαφή σε απόσταση αναπνοής με τα μουσικά όργανα προσφέρουν στα παιδιά ποίκιλλα οπτικά ερεθίσματα και βοηθούν στην όξυνση της αντίληψης αλλά και της φαντασίας.

Για όλο τον Ιούνιο:

Σάββατο 18:00-19:00 κ Κυριακή 12:00-13:00

Στο Gasoline Bar, Γαργηττίων 23α, Γκάζι

Είσοδος: 6€ (για 4 άτομα 20€)

Συντελεστές:

Παίζουν: Γιώργος Λούντζης – Δώρα Καλέση – Κάτια Ανδριανάκου

Κείμενο: Ρία Νερούτσου – Λευτέρης Ντρούβας

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Ντρούβας

Κινησιολογία: Λέτα Αμπαζή

Μουσική: Κάτια Ανδριανάκου

_DSC0042