Ο ρόλος του πατέρα στην ανατροφή των παιδιών

684379-pateras-paidi-680_288055_F0XI05

Για κάθε παιδί, ο πατέρας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο για την ομαλή εξέλιξη της προσωπικότητάς του.

Ο πατέρας εκπροσωπεί το ανδρικό κομμάτι της δημιουργίας: τη σταθερότητα, τη δύναμη, την προστασία, την πειθαρχία, τη δικαιοσύνη. Τον έχει ανάγκη κάθε παιδί για το σωστό και φυσιολογικό του μεγάλωμα.

Η προσέγγιση και η καλή επικοινωνία του πατέρα με τον γιο είναι πολύτιμη για την εξέλιξη και την ωρίμανση κάθε αγοριού. Από τον τρόπο που ο πατέρας ζει, το αγόρι μαθαίνει να σέβεται τις γυναίκες. Είναι σημαντικό να νιώθουν τα παιδιά ότι ο πατέρας τους σέβεται και αγαπά τη μάνα τους. Η σχέση των γονιών είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση και των μελλοντικών σχέσεων των παιδιών τους με τους συντρόφους τους.

Ο πατέρας, με τη συμπεριφορά του, συμβάλλει στην ηθική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Το παιδί τον έχει σαν ίνδαλμα, τον μιμείται στις κινήσεις και στα λόγια, και τον θεωρεί σαν ένα «κρίκο» με την κοινωνία. Ο πατέρας πρέπει να δίνει μια ειλικρινή και σωστή σεξουαλική, οικονομική, θρησκευτική και ηθική διαπαιδαγώγηση.

Για το κορίτσι ο πατέρας εκπροσωπεί τις σταθερές αξίες της ζωής, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Μέσα από την παρουσία και την επικοινωνία της με τον πατέρα, η κόρη χτίζει τη σωστή ή λανθασμένη μελλοντική σχέση με τον σύντροφό της.

Μια δύσκολη ή διαταραγμένη σχέση με τον πατέρα την οδηγεί συνήθως σε λανθασμένες επιλογές συντρόφων που διαιωνίζονται. Μέσα από κάποιο ασυνείδητο μηχανισμό, η κοπέλα διαλέγει πολύ συχνά σύντροφο που έχει πολλά κοινά σε βασικούς τομείς συμπεριφοράς με τον πατέρα της.

Κοπέλες ορφανές από πατέρα λένε ότι η έλλειψή του είναι αγιάτρευτη. Αισθάνονται σαν να είναι απροστάτευτες σ’ αυτόν τον κόσμο, ακόμη κι αν δείχνουν γεμάτες αυτοπεποίθηση και δύναμη. Κορίτσια που έχουν μεγαλώσει χωρίς τη φυσική παρουσία του πατέρα, ομολογούν ότι σε κάθε άντρα, ψάχνουν να βρουν τον πατέρα που δεν γνώρισαν ή που δεν βίωσαν και δεν χόρτασαν την παρουσία του και την επικοινωνία μαζί του.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ενεργή συμμετοχή του πατέρα στη σχολική ζωή των παιδιών του, βοηθάει να αυξάνονται οι επιδόσεις τους θεαματικά. Όταν τα παιδιά βλέπουν ότι ο πατέρας τους ενδιαφέρεται, εντείνουν τις προσπάθειές τους, νιώθουν ότι τα αγαπάει και τα νοιάζεται πραγματικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη κοινωνική τους εξέλιξη, καθώς και τις καλύτερες κοινωνικές σχέσεις με τους συμμαθητές.

Ο πατέρας δεν πρέπει να είναι απών, αυστηρός, αυταρχικός, εχθρικός, υπερπροστατευτικός. Πρέπει να είναι δημοκρατικός (να σέβεται τα θέλω των παιδιών του, να θέτει όρια, να είναι διαθέσιμος για συζήτηση και επίλυση των προβλημάτων τους), να είναι τρυφερός, να συμμετέχει στην καθημερινότητα του παιδιού του.

Άλλωστε, ο ρόλος του σύγχρονου πατέρα είναι πολύτιμος και απόλυτα αναγκαίος για την ισορροπία της οικογένειας.

6a09b60e1cb98bb1dbe70be1b9576ab5_L

Πηγή